Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рияд смекчи присъдите за убийството на Хашоги

Годеницата на Хашоги Хатидже Дженгиз.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Саудитски съд осъди днес осем души на до 20 години затвор за убийството на журналиста Джамал Хашоги, предаде АФП.

„Петима души бяха осъдени на 20 години затвор, а трима получиха присъди от 7 до 10 години затвор“, съобщи службата на главния прокурор, цитирана от Саудитската агенция по печата.

Присъдите са окончателни и подлежат на незабавно изпълнение, а наказателното дело е обявено за приключило.

През декември миналата година саудитски съд на първа инстанция даде смъртни присъди на петима от обвиняемите, а останалите получиха присъди от общо 24 години затвор. В крайна сметка смъртните присъди бяха смекчени, отбелязва БТА.

Окончателните присъди бяха обявени, след като синът на Хашоги обяви през май, че прощава на убийците.

Хашоги пишеше критични статии за саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман във в. „Вашингтон пост“. На фона на репресиите в Саудитска Арабия срещу правозащитници, писатели и критици на войната, която кралството води в Йемен, Хашоги замина в изгнание в САЩ.

Той бе убит в края на 2018 г. в саудитското консулство в Турция.

Сред замесените в убийството са съдебен лекар, агенти на службите за сигурност и разузнаване и хора, работили за Мохамед бин Салман. Принцът отрече да е знаел за операцията в консулството.

Годеницата на убития саудитски журналист Джамал Хашоги определи като фарс обявените днес присъди.

„Международната общност няма да приеме този фарс“, каза Хатидже Дженгиз.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Джамал Хашоги

Задочен процес за убийството на Джамал Хашоги в Истанбул

Днес в Истанбул започва задочният процес за убийството на саудитския опозиционен журналист Джамал Хашоги. Обвиняеми са 20 саудитски поданици – 18 души преки извършители и 2 подбудители, като  за всички тях прокуратурата поиска доживотни присъди при строг..

публикувано на 03.07.20 в 18:58
Джамал Хашоги

Саудитска Арабия осъди на смърт петима във връзка с убийството на Хашоги

Държавният прокурор на Саудитска Арабия обяви в понеделник, че петима души са осъдени на смърт и още трима души на затвор от общо 24 години във връзка с делото за убийството на саудитския журналист на "Вашингтон Поуст" Джамал Хашоги в Истанбул през..

публикувано на 23.12.19 в 12:07
Майк Помпейо

Помпейо: Няма преки доказателства, свързващи саудитския престолонаследник с убийството на Хашоги

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо каза днес, че няма преки доказателства, свързващи саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман с убийството на журналиста Джамал Хашоги, предаде Ройтерс цитирана от БТА.  Помпейо говори пред репортери,..

публикувано на 29.11.18 в 09:37
ВИЖТЕ ОЩЕ

Към МС: Освен държавата, която е обхваната от пожари, земеделският бранш също гори

От Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) в България настояват за спешни действия на правителството по отношение на селскостопанския бранш. Зърнопроизводители дават пресконференция за проблемите в бранша Земеделските стопани са..

публикувано на 24.07.24 в 16:18
Николай Денков

Остават разногласията по назначаване на български посланик в Украйна

Процедурата по назначаване на български посланик в Украйна остава предмет на разногласия между институциите.  От прессекретариата на президента заявиха, че още миналата есен президентът Румен Радев и кабинетът "Денков" са съгласували кандидатурата на..

публикувано на 24.07.24 в 15:56
Корнелия Нинова

Корнелия Нинова: Ново ляво със стари образи и стари идеи няма как да стане

Ново ляво със стари образи, със стари идеи няма как да стане. Чухте ли да говорят за идеи, какво ново има?  Внесли сме стари законопроекти от миналия парламент в социалната сфера. В Европа върви лява вълна и се говори за четиридневна работна..

публикувано на 24.07.24 в 15:51
Вера Йоурова говори на пресконференцията за доклада за върховенството на закона за 2024 г. след седмичната среща на Европейския колегиум на комисарите в Брюксел, Белгия, 24 юли 2024 г.

Какво се казва в доклада на ЕК за върховенството на закона за България

В България остават предизвикателствата пред качеството на законотворческия процес, се казва в общата част на доклада за върховенството на закона за България, оповестен от Европейската комисия. ЕК оповестява годишните доклади за върховенството на..

публикувано на 24.07.24 в 15:49
Васил Терзиев

Съдът отхвърли жалбата срещу предварителното изпълнение на решението за бордовете на 6 дружества в София

Административният съд в София отхвърли жалбата на кмета Васил Терзиев срещу предварителното изпълнение на решението за смяна на бордовете на 6 общински дружества до провеждането на конкурс. Определението на съда може да се обжалва в срок от 7 дни...

публикувано на 24.07.24 в 15:38

Украйна и Русия си размениха изявления в подкрепа на преговори за прекратяване на войната

Украйна и Русия си размениха изявления в подкрепа на преговори за прекратяване на войната.  Киев е готов да преговаря с руски представители, ако Москва желае да води преговори "добросъвестно", каза украинският външен министър Дмитро Кулеба при посещението..

публикувано на 24.07.24 в 15:28
Богдан Богданов

Богдан Богданов: Общинският съвет на Варна да възстанови на МИИ акциите на Пловдивския панаир

Министерството на икономиката и индустрията (МИИ) твърди, че Софийски градски съд е обявил за нищожно прехвърлянето на акциите на община Варна от Пловдивския панаир към дружеството "Пълдин туринвест".  Според министерството обаче съдът е отхвърлил иска на..

публикувано на 24.07.24 в 14:58