Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Велев: Светът беше пред криза, преди да се появи коронавирусът

Елеонора Негулова: Правото на протест е защитено от закона

Снимка: БНР

"Светът беше пред криза, преди да се появи коронавирусът", каза пред БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. По думите му сега всички - и международни финансови институции, и правителства - могат да се оправдават с пандемията за всичките си грешки, които са допуснали.

"Според прогнозата на Европейската комисия България ще има спад на БВП от около 7%, това е разлика от повече от 10 процентни пункта спрямо прогнозата. При този спад е нормално да не се очаква увеличение на работните заплати", подчерта той.

Велев посочи, че предложенията на индустриалците остават същите от март месец:

"Трябва да се ускори вливането на ликвидност в икономиката. Забавянето е огромно и няма вече как да се навакса, но поне да не се увеличава. Затова бюджетът е в излишък в условия на криза".

По думите на Васил Велев мярката за подкрепа при безработицата не се прилага правилно у нас, в сравнение с другите европейски страни и затова в България има 8 пъти по-голям ръст на безработицата.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал заяви в предаването "Преди всички", че организацията не е била потърсена за подкрепа от собственици на бизнеси, които са били в някаква форма репресирани от държавата заради това, че участват в антиправителствените протести:

"Не знаем те очакват ли, искат ли нашата подкрепа, за да я дадем". 

Велев посочи, че от Асоциацията подготвят позиция, свързана с това, и когато Управителният съвет на АИК я одобри, ще я оповестят.

Той беше категоричен, че не следят дали работниците и служителите им участват в протестите, но отчете, че не се забелязва демонстрациите да са се отразили на производството:

Като работодател той изтъкна, че в компанията, която ръководи, не би ограничил гражданските права на работниците, като попречи на излизането им на протест, за да избегне проверка от държавни институции.

Стопкадър, БНТ

В предаването "Преди всички" Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес, също заяви, че не би ограничила волята на служителите си за участие в протест, за да осигури спокойствие на бизнеса си.

"Правото на протест е защитено от закона", заяви тя и посочи, че малкият бизнес от много време протестира заради малко мерки за подкрепа на микро предприятията, където няма наети служители:

"Това са семейни фирми и там оперативната работа е по 10-12 часа на ден". 

Тя добави, че много от микро и малките предприятия са на ръба на фалита, а мерките за тяхна подкрепа изобщо не работят.

Интервюто на Веселина Миланова и Марта Младенова с Васил Велев и Елеонора Негулова в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Силистра термометрите стигат до 45 градуса

От година на година лятото в Силистренско става все по-горещо, а зимите все по-меки.  Последно Дунава е замръзвал през 2017-та година, а жегите при 35-40 градуса са вече ежедневие. От петък се пристъпи и към затваряне на път I-7 – Силистра – Шумен във времето от 13 до 21 часа,  отново заради високите градуси.  Всъщност за силистренци..

публикувано на 15.07.24 в 21:31

ЕС удължи с една година санкциите срещу Иран заради подкрепата му за руска война в Украйна

Страните - членки на ЕС удължиха с една година санкциите, наложени заради подкрепата на Иран за руската агресия в Украйна и за бунтовнически групировки в Близкия изток и Червено море. Мерките се отнасят и за флотата на Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Тя снабдява с оръжия, включително ракети и дронове, бунтовниците хуси в..

публикувано на 15.07.24 в 20:48

Гасенето на пожара край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и утре

Гасенето на пожара   край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и  утре. През  целия  ден три противопожарни екипа, два екипа с леки автомобили с 11 служители и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" през бяха на терена и гасиха пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на  граничните села Коприва, с. Цървен дол и с...

публикувано на 15.07.24 в 20:36

Св. Синод на БПЦ с призив за молитва и подкрепа към борещите се с огнената стихия в страната

Св. Синод на БПЦ отправя призив за молитва и подкрепа към огнеборците, служителите на МВР, доброволците и всички, които помагат в борбата с огнената стихия в страната, както и за подкрепа към всички пострадали, загубили своя дом. Нека в тези трудни дни, когато хиляди декари българска земя са обхванати от това бедствие, да отправим молитвен..

публикувано на 15.07.24 в 20:25

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради бушуващия край града пожар

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради пожара, който бушува край града. В гасенето участват 7 екипа на пожарната в Стара Загора, Казанлък и Чирпан. В борбата с пламъците се включват и военните, горски служители и десетки доброволци. Пламъците обхващат труднодостъпен терен между местностите 7-ми километър и Черен острец...

публикувано на 15.07.24 в 20:21
Семинар по българистика във Велико Търново

88 българисти от 32 държави от Европа, Азия и Америка се събраха във Велико Търново

88 българисти от 32 държави от Европа, Азия и Америка се събраха във Великотърновския университет, за са се посветят три седмици на езика и културата ни.  В 47-ото издание на форума участват както студенти и докторанти, така и университетски преподаватели, учители, преводачи, има акордеонист, полицай, композитор и държавни служители. Всички са..

публикувано на 15.07.24 в 20:17
Доналд Тръмп

Делото срещу Тръмп за държане на класифицирани документи беше прекратено

Окръжен съд във Флорида прекрати наказателното дело срещу бившия президент на Съединените щати Доналд Тръмп по обвиненията, че неправомерно е запазил секретни държавни документи в документи в личното си имение "Мар-а-Лаго",  след напускане на поста. Тръмп поиска спиране на делото за намерените в имението му секретни документи Американски..

публикувано на 15.07.24 в 20:15