Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Алпинистът Николай Петков - за катеренето, перспективите и националната гордост

На Комините
Снимка: Личен архивВ деня на Съединението гост в "Чуй лятото" по "Хоризонт" бе най-успешният български алпинист - Николай Петков. 

Участник в трите експедиции, осъществили най-големите постижения на българския алпинизъм - Еверест 1984-а, Южната стена на връх Комунизъм 1986-а и Транго Тауър в Пакистан през 1998 г. През 2004 г. отново изкачва Еверест, този път от север и така става единственият алпинист в света, обходил и трите ръба на най-високия връх на планетата. Има общо над 60 експедиции, изкачил е почти всички емблематични стени по света - в Алпите, Пакистан, Хималаите, Памир, Йосемити.

В момента е на 61 години, продължава да се катери активно по скалите в България. Почетен гражданин на София, носител на редица отличия, заместник-председател на Федерацията по катерене и алпинизъм.

С УАЗ-ката за Транго
На снимката: С "возилото", както София Фотева нарича УАЗ-ката на туристическото дружество в Пещера. С нея (и един тон багаж) участниците в експедицията до Транго Тауър изминават пътя до Пакистан, за да спестят пари за самолет в тежките икономически условия в България в края на 90-те години. Личен архив на Николай Петков.

Попитан дали знае на колко върха е издигал българското знаме, Петков отговори:

"Имам огромно уважение към националния флаг и съм го получавал от ръцете на най-високо стоящите в държавата, за да бъде символът, който ни води напред. Не ги броя (върховете - бел.ред.), по принцип не обичам много колекциите - правя го по други причини... Може би имам прекалено идеалистично мислене за това, което в момента се случва по света и в България, може би и възпитанието ми е такова, но когато съм държал в ръка националния флаг и съм се качвал на някакъв връх, аз наистина съм го развявал там с мисълта, че това е нещо важно".

Казва, че не се чувства горд, когато той самият има постижение, а когато други българи направят нещо значимо.

"В крайна сметка, остава това, което ни е движило напред, и това е, че сме се преборили със себе си, с трудностите и сме постигнали нашата мечта. Пътят към постижението е по-важен и колкото е по-труден, толкова повече после удовлетворението е по-голямо, че има успех. Но има и неуспехи. Те, в крайна сметка, също ни движат напред, защото остава нещо, което трябва да постигнем по-нататък". 

В Катманду с Меснер
На снимката: участници в Националната експедиция "Еверест '84" на среща с легендарния Райнхолд Меснер (вдясно) в Катманду. Николай Петков - в средата. Личен архив.

"Надявам се в тези дни на огромно разединение на нацията хората малко да се осъзнаят и да опитаме да вървим заедно напред" - добави Николай Петков.

Цялото интервю с него можете да чуете в звуковия файл.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Николов-Дизела

Екстремните спортове 18-25 октомври 2020

Весо Овчаров прелетя рекордните 480 км с парапланера си. Това е най-дългото разстояние, изминавано от български парапланерист. Весо ги е прелетял за 10 часа и 55 минути в северната част на Бразилия. През есента на 2018 г. той постави и световен рекорд в акробатичния парапланеризъм, като направи 612 последователни превъртания. Докато поставяше..

публикувано на 25.10.20 в 16:11

25.10.20 Законите на Мърфи

Рубриката от 25.10.20 Изречение на месеца: "Хората не се променят, опознаваме ги" Автор: Евгения Янакиева

публикувано на 25.10.20 в 08:30

„Новини с добавена стойност” от Г-н Балев: Обемни образи на грешни адреси

Здравейте и добра среща, драги радиослушатели, дал ви Бог добро във всяко едно отношение. Започва нашият адски бюлетин с добавена стойност. Тази седмица на тезгяха на критично-художествената ни мисъл изпъкна една тема, която нарекохме Обемни образи на грешни адреси В нашия бюлетин приликите и деформациите на действителни лица и събития са..

публикувано на 18.10.20 в 15:27
Ивайло Атанасов

Екстремните спортове 11-17 октомври

След месеци отлагане, заради Ковид-19, в събота се проведе планинското състезание Байк и Рън за Чепън. Близо 500 души застанаха на старта в дисциплините бягане и колоездене, като най-късата дистанция беше 12 км, а най-дългата - 44 км.  Ивайло Атанасов победи при бегачите в най-дългата дистанция - 44 км за 3 часа и 35 минути. "Още от началото..

публикувано на 18.10.20 в 13:22

18.10.20 Законите на Мърфи

Рубриката от 18.10.20 г.

публикувано на 18.10.20 в 08:15
Интерактивна изложба, посветена на защитения вид червеногушата дива гъска

Интерактивна изложба, посветена на защитен вид дива гъска в Добрич

Интерактивна изложба, посветена на защитения вид червеногушата дива гъска беше открита в Центъра за защита на природата и животните в Добрич. Експозицията е осъществена благодарение на съвместната дългогодишна работа на зооцентъра и Дружеството за защита на птиците. Тя може да бъде видяна в голямата зала на зоологическата градина в Добрич ...

публикувано на 18.10.20 в 06:59

Щраусът Краш е обичан домашен любимец

Фермите за отглеждане на щрауси за месо и яйца са все по-разпространени напоследък, но едва ли се случва често да отглеждаш тази голяма, екзотична и полудива птица като домашен любимец. Именно за това ще ви разкажем в следващите минути. Нашата кореспондентка във Враца Ива Антонова ни среща с пет - месечния щраус Краш и неговата стопанка -..

публикувано на 12.10.20 в 14:42