Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарът край Девин е овладян и не се разраства

| обновено на 09.09.20 в 16:51
Снимката е илюстративна

 

Над 60 пожарникари, горски служители, екипи от община Девин и доброволци продължиха през целия ден гасенето на огнената стихия, обхванала около 2300 декара гори и земеделски терени. Около 1/3 от територията на пожара са държавни гори. Останалите засегнати терени са поземлен фонд, треви и храсти. Съмненията са, че пожарът е в резултат на умишлен палеж. Гората ще продължи да гори дни наред.

Обширният горският пожар над Девин  е овладян и не се разраства, съобщиха за "Хоризонт" от Ловното стопанство в града.

Очаква се пълното потушаване на огъня да отнеме дни, тъй като върху опожарения терен има множество тлеещи огнища.

Разследващ екип изяснява причините за огнената стихия, като не се изключва версията за умишлен палеж. 

Пожарът обхвана около 1500 декара гори в труднодостъпен район, в който има до 100-годишни дървета. С цел предотвратяване на допълнително разрастване на огъня, през цялата нощ на четирите му фронта са останали дежурни екипи. Няма опасност за местното население.

Над 60 пожарникари, горски служители, екипи от община Девин и доброволци участваха в гасенето на огнената стихия.

Около 1/3 от територията на пожара са държавни гори. Останалите засегнати терени са поземлен фонд, треви и храсти.

По-рано днес директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Смолян комисар Симеон Цървуланов каза:

"Времето се затопли и започнаха да излизат отделни огнища и прехвърляме хората от едно място на друго. Извършват се гасителни действия. Засега няма да се наложи да включим гасителна техника".

Трето денонощие продължава гасенето на пожара в химическия комбинат „Свилоза“ в Свищов. Там изгоряха хиляди кубически метра дървесина. От компанията, противопожарната служба и Регионалната екоинспекция уверяват, че няма обгазяване на града.
В 5 области на страната за днес е обявен екстремален индекс на пожароопасност, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология. Предупреждението за възможни бързо разпространяващи се и силни пожари е в сила за областите Хасково, Ямбол, Стара Загора, Сливен и Бургас.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Подозират умисъл в пожара над Девин

5 екипа и 120 доброволци  гасят днес пожара над Девин, обхванал повече от 1 500 декара гора в трудно достъпна местност. "Подготвят се джи пи ес координати, за да се доставят на авиационната техника, ако се наложи да се намеси",  съобщи в предаването..

обновено на 09.09.20 в 10:49
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ловешката болница се стабилизира финансово, до месец отварят ортопедия и травматология

Многопрофилната болница в Ловеч, която от години е в тежко финансово състояние и изпитва остра нужда от специалисти ще разшири дейността на отделението по хирургия, а от началото на септември се очаква да бъде възобновена и работата на родилното..

публикувано на 19.08.24 в 17:22
Д-р Валентин Христов, кмет на Плевен

Още срещи между държава и местна власт ще решават проблема с обходен път на Плевен

Поредица от срещи, кръгла маса, депутатско питане отново поставиха в  центъра на общественото внимание в Плевен необходимостта от бързи  решения за изграждане на обходен път. Той трябва да облекчи натоварения  трафик в централната част..

публикувано на 19.08.24 в 17:00

Пожарът в село Струпец отново се е разгорял

Отново се е разгорял пожарът в землището на врачанското село Струпец, където три дни горските служители се бориха с огън, обхванал над 800 дка гора. В момента на терен са 3 пожарни коли на Държавно горско стопанство Мездра и още една на противопожарната..

публикувано на 19.08.24 в 16:45
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов: Имало е политически натиск върху Кожарева, не да махне, а да задържи Калин Стоянов

"Възраждане" ще отидат на среща с политическите партии в НС, но ако ПП-ДБ не са инициатори. Това обяви лидерът на партията Костадин Костадинов в интервю пред БНР. Той потвърди, че има нужда от такава среща, за да се търси решение и изход от..

публикувано на 19.08.24 в 16:22
Президентът на Беларус Александър Лукашенко.

Лукашенко: Беларус повече няма да спира мигрантите, пътуващи към ЕС

Беларус повече няма да спира мигрантите, пътуващи към ЕС, каза президентът на страната Александър Лукашенко в интервю за руския държавен телевизионен канал „Россия 24“: "Вие (ЕС) ми сложихте "примка на врата" под формата на санкции и изисквате..

публикувано на 19.08.24 в 16:16
Юрий Ушаков

Засега Москва не е готова да води мирни преговори с Украйна заради атаката на Киев срещу Курска област

Москва не е готова да води мирни преговори с Украйна засега предвид атаката на Киев срещу Курска област. Това заяви във видео изявление помощникът на руския президент Юрий Ушаков. Според Ушаков предложенията за мирни преговори, направени от..

публикувано на 19.08.24 в 16:11
Атанас Зафиров

И БСП подкрепя решението на президента да отхвърли кабинета "Кожарева"

БСП подкрепя решението на президента да отхвърли кабинета "Кожарева". Това заяви пред журналисти временно изпълняващият длъжността председател на партията Атанас Зафиров. Той отговори и на призива на ПП-ДБ за среща на парламентарно представени..

публикувано на 19.08.24 в 16:03