Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подозират умисъл в пожара над Девин

Акцент в гасенето ще е да не се допусне огънят в защитената местност

| обновено на 09.09.20 в 10:49

5 екипа и 120 доброволци  гасят днес пожара над Девин, обхванал повече от 1 500 декара гора в трудно достъпна местност. "Подготвят се джи пи ес координати, за да се доставят на авиационната техника, ако се наложи да се намеси",  съобщи в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив зам. областният управител на Смолян Адриан Петров. 

По думите му, се предполага умисъл във възникването на пожара, тъй като още вчера на терен е установено, че той се разгаря от 4 страни, отдалечени една от друга. „Пожарът е вследствие на човешка дейност" - допусна Петров и допълни, че в района не е имало гръмотевици, Девин се радва на небивал интерес от туристи, а територията е и ловна.

Днес в гасенето акцент ще бъде да не се допусне огънят в защитената зона, където има редки и ценни растителни видове, каза още заместник областният управител. Вчера е имало проблем с няколко вили и само бързата реакция за изграждането на просеки просека ги е защитила от настъпващия огън.   




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.