Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Звукът на времето

Историческият музей в Полски Тръмбеш показва 80 стари радиоапарата

С експозицията „Говорещата и музикална кутия“, музеят чества и 85-годишнината от създаването на БНР

Снимка: Здравка Маслянкова

Най-младият исторически музей в България избра да празнува 13-ия си рожден ден с нетрадиционна изложба. За своя празник културната институция в Полски Тръмбеш показва 80 стари радиоапарата. С експозицията, наречена „Говорещата и музикална кутия“, музеят отбелязва и 85-годишнината от създаването на Българското национално радио. В експозицията, подкрепена от БНР, са показани копие от Указа на Цар Борис Трети за радиоразпръскването от 25 януари 1935 година, както и материали от Златния фонд на обществената медия.

71-годишният електроинженер Киро Маринов от Полски Тръмбеш е посветил повече от три десетилетия на делото да пази и популяризира изобретенията на първите производители на радиоприемници у нас. Така постепенно е събрал над 120 радиоапарата. Поправя ги, реставрира ги и 60 на сто от старите му радиоприемници днес работят.

Колекционерът от Полски Тръмбеш е сред малцината у нас, които имат приемници, каквито и музеите в страната нямат. Особена гордост на Киро Маринов са два радиоапарата, произведени от братя Алтимирски и тяхната русенската фирма „Бралть“ през 1938 и 1940-а година. Купил ги от битак преди години.

Киро Маринов                   Снимка: Здравка Маслянкова

Човек трябва да си изработи един усет и като гледа, да вижда, казва инж. Маринов и обяснява как се е сдобил с двата апарата.

"За съжаление най-редките апарати, които имам, съм ги придобил от пазарите. Има хора, които не им са потребни, не разбират понякога за какво става въпрос и са готови да го изхвърлят, а в последния момент решават да го предоставят на пазара. С малко възстановяване - вътрешно и външно, те изведнъж си връщат онзи вид, който са имали преди 70-80 години и човек започва да се удивлява дали това, което днес се прави, ще просъществува тези години“, коментира колекционерът.

Всичко започнало с един приемник „Христо Ботев“, поставен върху маса на тротоар в Горна Оряховица. Радиото работело и от него семейството, което го притежавало, слушало новини и музика. Не след дълги увещания собствениците подарили уникалния апарат на колекционера.

„Друг любим апарат ми е „Турист“ – първият преносим български лампов радиоприемник, който започва да се произвежда 1958-а година и е олицетворение също на един много сериозен скок в производството на радиоприемници. Много силна емоционална страна за мен имат няколко апарата. Първият е „Гусла“, произвеждан 1950-а година. Има твърде непретенциозна външност на пръв поглед, но всъщност е много български по външност“, споделя Киро Маринов.

Снимка: Здравка Маслянкова

Близо 8 хиляди лева е вложил в колекцията си от стари радиоапарати Киро Маринов. Два от тях той е дарил  на Историческия музей в Полски Тръмбеш, за да обогати музейния фонд от 12 радиоприемника. Някои от старите говорещи и музикални кутии са събирани по мазета и тавани, разказа музейният директор доц. Христо Харитонов:

„Аз имах възможността да обикалям в затворените училища, зарешетените прозорци на читалищата, подбирах това, което беше необходимо. Някои от радиоапаратите са в резултат на нашата издирвателска работа. Ако трябва да кажем кой е най-старият апарат, това е радиоапаратът „Христо Ботев“ – един от най-популярните, най-ранните български радиоапарати. Той е на около 70 години.“

Снимка: Здравка Маслянкова

Уредникът в Историческия музей в Полски Тръмбеш Деяна Христова разказа, че за първи път в община Полски Тръмбеш обществен радиоапарат се е появил през 1929-а година:

„Тогава село Страхилово е радиофицирано. За радиоапаратите в Полски Тръмбеш може да се говори за два етапа. Първите радиоапарати са акумулаторните радиоапарати още от 1929-а година. Така постепенно всички села започват да се радиофицират, като след това през 1935-а година в село Куцина в читалището е вторият радиоапарат, който има в общината. До 1940 година, когато се появява първата народна песен в радиоапаратите от общината - това е на певицата Мита Стойчева от село Обединение.“

С изложбата от 80 стари радиоапарата, в Полски Тръмбеш се надяват да си поставят началото на свой музей на радиото

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Снимки: Здравка Маслянкова

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Подготовка на огъня за церемонията Темаскал

По стъпките на древните шамани с церемонията Темаскал

Темаскал е хилядолетна церемония за здраве и пречистване на тялото и душата. Древните шамани (учители) са знаели как да забавят стареенето на мозъка, как да подобрят физиологичните и биологичните процеси в тялото, обръщайки се към природата по един особен начин. Красимир Костов дълго време се е подготвял, за да може днес да води церемонии и да..

публикувано на 25.01.21 в 16:39
9-годишният Георги дари наградата си на свои връстници

Дете дари наградата си на Дома за медико-социални грижи в Добрич

В началото на тази година Домът за медико-социални грижи за деца в Добрич получи първото си дарение. То е специално не защото е на голяма стойност, а защото идва от 9-годишно дете, решило да дари собствената си награда от училищен конкурс на други деца.  Наградата ваучери за играчки третокласникът Георги Неделчев печели от конкурс, организиран в..

публикувано на 25.01.21 в 12:51
Иван Герганов

Иван Герганов: В математиката е важна последователността

„ Учебната програма в математиката няма толкова голямо значение, всичко зависи от самия човек , а в днешно време всеки иска нещата да стават бързо и лесно, но в математиката това не е така и трябват усилия, за да преодоляваш трудностите и да се развиваш“. Това каза  в предаването „Хоризонт до обед“ Иван Герганов, един от най-добрите математици на..

публикувано на 25.01.21 в 11:44

Високо, високо с видео гидовник

Поредица от видеа, които не само са в помощ на катерачите, но и рекламират и представят българските природни дадености и красоти – това накратко представлява проектът „Видео гидовник”. Той си има канал в YouTube , аудиото е на английски език, но клиповете имат и български субтитри. В между 4 и 7 минути клиповете онагледяват мястото и..

публикувано на 24.01.21 в 20:08
Илия Михайлов

Историкът Илия Михайлов от Пазарджик учи учениците да бъдат добри хора

Тази седмица, герой в рубриката „Горещи сърца“ е историкът Илия Михайлов от Пазарджик. Той е учител, блогър, почитател на рок-музиката и на българското кино. Другото хоби на нестандартния учител са късите разкази. Вече   има издадени три книги, а в печат е четвъртата. Илия Михайлов не печели от книгите си. Те винаги се подаряват. Този път обаче,..

публикувано на 24.01.21 в 17:19
Дом „Мария Луиза“ в Пловдив

Каква подкрепа могат да получат младежите, напускащи социални домове

След конкретен пример за 19-годишен младеж от Центъра за настаняване от семеен тип в град Каспичан, на когото предстои да завърши средното си образование и да напусне социалната институция, подготвени ли са младите хора да поемат самостоятелен живот, къде ще живеят и какво ще работят. Приключва ли ангажиментът на държавата след като..

публикувано на 24.01.21 в 16:00
Иван Раев

96-годишен от Чепеларе е най-възрастният скиор у нас

Най-възрастният активен скиор и може би най-възрастният ски учител в света е родопчанинът 96-годишният Иван Раев от Чепеларе. Той е категоричен, че ските му дават здраве и че всеки може да се научи да кара ски стига да има желание. Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова го награди с грамота за изключителни заслуги в развитието..

публикувано на 24.01.21 в 11:59