Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Несебър започва преговори за собствеността върху инфраструктурата в „Слънчев бряг“

Слънчев бряг.
Снимка: wikipedia.org

Община Несебър да започне преговори за придобиването на собствеността върху инфраструктурата на източната зона в курортния комплекс „Слънчев бряг“. Това решение взе Общинският съвет на Несебър на извънредна сесия днес. В момента инфраструктурата се стопанисва от Акционерното дружество „Слънчев бряг“, в което 75 на 100 от акциите са на държавата, а останалите 25 % са собственост на 4 хиляди 246  юридически и физически лица. Като правен абсурд определиха казуса хотелиери.

Държавата да прехвърли собствеността на инфраструктурата на зона „Изток“ в "Слънчев бряг" на Община Несебър и да се въведе мораториум върху частичните изменения на устройствения план в курорта. Това реши днес общинският съвет в морския град. Предложението е на общинския съветник Венелин Ташев.

"Мотивите ги знаете всички - хаосът, който цари в "Слънчев бряг". Моето искане е да се сложи ред, да се знае на държавата ли е, на общината ли е и някой да започне да оправя хаоса в  "Слънчев бряг", допълни Венелин Ташев.

Курортният комплекс „Слънчев бряг“ е построен от държавата, а Акционерното дружество „Слънчев бряг“ е правоприемник на държавната фирма, която е стопанисвала инфраструктурата в курорта, повече от 30 години. Това е посочено в 2 съдебни решения през 2013 и 2015 година по различни спорове на кого са собственост - на държавата или на община Несебър, главната улица и малката улица „Арда“ в "Слънчев бряг". Освен държавата в акционерното дружество "Слънчев бряг" при приватизацията дялове са закупени от над 4 хиляди юридически и физически лица. „Слънчев бряг“ е национален курорт, а акционерното дружество не е обикновен оператор на улици и алеи, каза изпълнителният директор "Слънчев бряг" АД Златко Димитров. Той отново потвърди, че безвъзмездно прехвърляне на инфраструктурата е невъзможно по закон.

"Според очакванията ми на гласуването, изразил съм моето становище по отношение на така внесената докладна, като съм се аргументирал  съответно с правни становища от страна на юристите. Трябва да е ясно, че прехвърлянето на собствеността на акционерното дружество няма как да стане по този начин безвъзмездно. Трябва да е ясно, че "Слънчев бряг" не е само едно дружество, което оперира улиците и алеите, както в последно време се тиражираше,  "Слънчев бряг" е едно дружество, което гради и прилага държавна политика и считам, че държавата трябва да запази своя дял, за да може да прилага своите политики, за да може да се спазват законите на държавата и най-вече да се работи срещу новото застрояване на "Слънчев бряг", допълни Златко Димитров. 

Случаят е правен абсурд коментира един от собствениците на големи хотели в курорта Румен Мончев. Инфраструктурата на "Слънчев бряг" струва пари и няма как някой да я придобие безвъзмездно, подчерта той:

"Аз не съм акционер в АД, но смятам, че собствеността на 3 хиляди и 500 хора трябва да се запаси по някакъв начин. Парадоксално е, че ние плащаме данъци на общината, електрическо плащаме на електрическата компания, която обслужва района, вода плащаме на ВиК и всички печелят от една инфраструктура, която е собственост на АД  "Слънчев бряг" това е един правен абсурд", допълни  Румен Мончев. 

Необходимо е да се формира група от трима души, за да започнат преговори и да се вземе решение за инфраструктурата на "Слънчев бряг", настоя общинският съветник в Несебър Венелин Ташев.

За първи път, след масови протести на хотелиери, през 2008 година темата затова кой да стопанисва инфраструктурата на Слънчев бряг стана актуална. Първоначално акционерното дружество поиска 47 милиона лева без ДДС за инфраструктурата. Сега не става въпрос за пари каза след заседанието на Общинският съвет кметът на Несебър Николай Димитров.

"Когато има някакво развитие, тогава може да говорим за ролята на общината, сега няма смисъл да говорим предварително", допълни Димитров.

Целия репортаж на Даниела Костадинова можете да чуете в звуковия файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евросанкциите за дестабилизиране на Молдова - удължени с година

Съветът на ЕС удължи с една година санкциите срещу отговорните за подкопаването, дестабилизирането и заплахата за суверенитета и независимостта на Молдова. В санкционния списък са включени 11 лица и едно образувание. На попадащите под ограничителните мерки са замразени активите в ЕС, забранено е генериране на средства и достъп до икономически..

публикувано на 26.04.24 в 16:28
Венеция

Протести във Венеция и противоречиви мнения за таксата за еднодневните туристи

Във Венеция от 25 април, влезе в сила такса от 5 евро на човек за еднодневните туристи. Това предизвика и протести, и задоволство. Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли Протестът бе организиран от социални асоциации под надслов "Венеция не се продава, Венеция се защитава". Еднодневните туристи, бяха около..

публикувано на 26.04.24 в 16:24

И в Силистра фишовете за превишена скорост ще идват с писма от семейства, загубили близки при ПТП

И в Силистра електронните фишове за превишена скорост ще бъдат изпращани до нарушителите на Закона за движение по пътищата с писма, написани от семейства, загубили деца и близки при пътнотранспортни произшествия. Така дирекцията на полицията в крайдунавския град се присъединява към Националната кампания "Написах ти писмо", чиято идея е да се..

публикувано на 26.04.24 в 16:19

По нови тръби ще идва водата за свищовското село Александрово

В свищовското село Александрово започна изграждането на нов водопровод за населеното място. Честите аварии по досегашния са довели до 96 процента загуба на питейната вода за селото Реконструираният участък е 693 метра.  С полиетиленови тръби, устойчиви на налягане от 10 атмосфери, ще бъдат подменени старите азбесто-циментови от 60-те години на XX..

публикувано на 26.04.24 в 16:17

Свалена е металната ограда, която ограничаваше една от екопътеките към Витоша

Свалена е металната ограда, която ограничаваше една от екопътеките към Витоша, заради която жители на "Княжево" протестираха по-рано днес.  Металните ограждения с надпис "Частен имот" са били поставени предни дни с цел да възпрепятстват хората да ползват екопътеката. Асен Вълчев живее в "Княжево" и използва популярната туристическа пътека..

публикувано на 26.04.24 в 16:12

"Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави малък брой ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна, но няма да даде на Киев цели установки за изстрелване, пише испанският вестник "Паис".  Изданието определя това като реакция на упражнения натиск от страна на ЕС и НАТО да се увеличи военната помощ за Киев, отбелязва Ройтерс.  "Паис" се позовава на неназовани..

публикувано на 26.04.24 в 16:08

Одобриха на първо четене ратификация на договора за изтребителите Ф-16

Мнозинството в Народното събрание от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН одобри на първо четене ратификация на ново изменение на договора за американските изтребители Ф-16, Block 70 и свързаната с тях поддръжка.  В доклада на военната комисия се уточнява, че промените няма да увеличат стойността на сделката.  Изменението е изготвено спрямо изискванията..

публикувано на 26.04.24 в 16:00