Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Диана Гергова: Старините ни са важен фактор в развитието на туризма

Министерството на културата проваля важен проект за туризма, алармира археологът

Проф. д-р Диана Гергова
Снимка: БНР

Знаем ли как да ценим и да показваме добре археологическото наследство? По този въпрос в студиото на "Хоризонт" до обед гостува проф. д-р Диана Гергова, специалист по тракийска археология. Проф. Гергова е автор на над 200 научни статии, членува в престижни национални и международни организации.

Наистина има проблем с популяризирането и обозначаването на туристическите ни забележителности, но има и добра новина. Броят на туристите е същият, но вместо чуждестранни туристи, в момента има голям брой български, твърдят колеги. Това означава, че старините ни са важен фактор в развитието на туризма, каза проф. Гергова.

На малкия остров Малта, например, още на летището сте затрупани с реклами на техните старини. У нас в туристическата политика културният туризъм не заема полагащото му се място, смята проф. Гергова. Например, пътят от Свещари до Свещарската гробница е много лош и това е голям позор, допълни Гергова, която е дългогодишен ръководител на разкопките в Националния резерват Сборяново. 

Експозицията е остаряла, не са показани всички находки, които открихме в гробницата, подчерта още археологът. 

Проф. Гергова обясни, че след кандидатстване във Вашингтон е спечелено финансиране от близо 200 000 долара, но Министерството на културата и други институции пречат на проекта.

"Проектът се проваля не защото не е качествен, а за да отидат парите там, където отиват обикновено - при "наши" хора. Американското посолство също е поставено в деликатна ситуация, защото трябва да уважава решенията на държавните институции, а те се възползват от правата си и дирижират откровено корупционна схема. Смятам, че това е голям скандал. Никой не желае да разговаря с нас."

Проф. Гергова съобщи още, че вероятно ще бъде подаден и сигнал до ЮНЕСКО.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

Чуйте и репортажа на Таня Милушева за археологическия музей "Велики Преслав".

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първият български прототип на мобилен телефон е създаден през 1964

От дебелите кабели и пуканията в слушалката до безжичното предаване и дори излъчването на живо. Това е историята на телефона, който навършва 145 години от създаването си. Създадено малко преди Освобождението, новото (или старото) изобретение идва в България през 1877 г. по време на Руско-турската война и обсадата на Плевен. Прототип на..

публикувано на 06.03.21 в 11:56

Конфликт между частни погребални агенции и Община Ловеч

Частните траурни агенции в Ловеч са изправени пред невъзможност да работят нормално след приетите през януари промени в общинската наредба за местните такси и цени на услугите, с които бяха увеличени драстично погребалните услуги, а според агенциите от Общината са ограничили и дейността им. За днес беше насрочена среща между представители на..

публикувано на 05.03.21 в 14:36

Физическият факултет е с най-добрата програма в СУ според глобална класация

"Това е едно от най-добрите представяния в света на българско висше учебно заведение и ние не сме изненадани", каза в предаването "Хоризонт до обед" проф. Георги Райновски, декан на Физическия факултет към Софийския университет за това, че  факултетът се оказа с най-добрата програма според класацията QS World University Rankings по предмет,..

публикувано на 05.03.21 в 12:43
Снимката е илюстративна

Децата със специални потребности в Смолян вече имат нова сензорна зала

Регионалният център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Смолян вече има и модерна сензорна зала.  Новата зала ще бъде на разположение на всички всички деца със специални образователни потребности, които посещават центъра.  Помещенията, в които са разположени многобройните уреди за рехабилитация, терапевтични игри и..

публикувано на 05.03.21 в 12:16

Д-р Крайселска: На места има объркване с партидни номера на ваксините

Лични лекари правят ваксини, които не се водят на тяхната практика. За това съобщи пред БНР общопрактикуващият лекар д-р Станислава Крайселска. На места има проблеми с обработката на партидни номера на ваксините, които не са били описани коректно от РЗИ , посочи тя  в предаването „Преди всички“. „Масово се оказва, че на тяхното име, на..

обновено на 05.03.21 в 11:05

„Българските следи по света " - младежко биенале в Италия

През март започна Международно младежко биенале на тема: „Българските следи по света - с палитра, камера и слово“, организирано от Културна Асоциация „Паралел 43“ и Българско неделно училище „Асен и Илия Пейкови“ в Рим, Италия. "Това биенале се роди по естествен начин, защото в нашето училище -  „Асен и Илия Пейкови“ отдавна се занимаване с..

публикувано на 04.03.21 в 12:29
Ниагарският водопад в цветовете на българския трибагреник

Ниагарският водопад бе осветен в цветовете на българския трибагреник

Точно в 5 часа тази сутрин Ниагарският водопад беше оцветен в бяло, зелено и червено по повод Националния празник на България. Стотици наблюдаваха тази невероятна гледка на място, а в интернет те бяха хиляди от цял свят. „Повечето хора, които са се събрали тук сред нас, са със сълзи на очи. Виждаме и българското знаме, което се развява пред..

публикувано на 04.03.21 в 07:38