Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Йордан Камджалов: България е в тежко състояние, има нужда от спешни промени

Дори да бъде гримирана, изгнилата ябълка не може да бъде спасена, казва диригентът

Йордан Камджалов
Снимка: личен архив

"България се нуждае от много дълбинни промени", коментира за "Хоризонт" световноизвестният ни диригент Йордан Камджалов, който от години не живее постоянно в страната. 

"Това крещене на оставка не ми харесва никак. Харесват ми желанията на хората да живеят по-достойно, да имат по-достойни заплати и пенсии", подчерта Камджалов в предаването "12+3".

"Аз мисля, че целият свят е болен по един особен начин, целият  свят няма морал и целият свят е фалшиво образован по някакъв начин", допълни музикантът. Според Камджалов има нужда от дълбоко преосмисляне на ценности и култура и от ремонт не само на нашето правителство. 

Чужденците виждат красотата в България, защото в страната има много таланти, много история, има много култура, много дух, но паралелно виждаме една покъртителна мизерия, отбеляза Йордан Камджалов.  

"Аз много добре разбирам хората, които протестират. България е в много тежко състояние, няма нужда една мухлясала, изгнила ябълка да бъде гримирана и на фотошоп да бъде дооправяна. Тя е изгнила и тя не може да бъде спасена, този процес не може да бъде върнат. Така че нещата са много сериозни".

България има нужда от спешни промени, подчерта диригентът. "България бедства от много време, България е много бедна и много мръсна - трябва да сме абсолютни реалисти".

Същинската дълбинна, а не козметична промяна, може да стане чрез наука, възпитание, чрез култура, чрез морал.

"Има неща, които могат ударно да бъдат променени още днес, още утре, но мечтите на хората не могат да бъдат постигнати днес и утре", изтъкна Йордан Камджалов пред БНР.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Шарков

Д-р Николай Шарков: След прекарано заразно заболяване хвърлете четката за зъби

Стоматолозите искат достъп до регистъра на заразените и боледуващите от Covid-19, за да не бъдат подвеждани и да знаят кои пациенти са заразени и кои боледуват. Това обясни пред БНР д-р Николай Шарков, председател на УС на Българския зъболекарски съюз.  Това не означава, че на пациент ще бъде отказана неотложна дентална помощ, уточни той.  Шарков..

публикувано на 02.12.20 в 08:08

Домашният оксиметър - довчера непознат, сега с огромен ръст в продажбите

Малки устройства за измерване на кислорода в кръвта позволяват показателят да се следи в домашни условия. Оксиметърът спечели голяма популярност по време на епидемията от коронавирус, докато преди това се използваше най-вече от хора с белодробни заболявания. Оксиметрията е много полезен метод, когато някой е заразен и има оплаквания,..

публикувано на 01.12.20 в 13:03

Люба Златева: Родителите са в патова ситуация

От днес родителите на малките деца са изправени пред дилемата - да бъдат вкъщи с децата и едновременно на работа, да разчитат на дядо и баба, поставяйки ги в риск, да наемат детегледачка, да прибегнат до приятелски кооператив от няколко семейства или да търсят друг спасителен вариант за гледане на децата по време на ограничителните мерки до Коледа...

публикувано на 30.11.20 в 09:42
Анри Кулев

Анри Кулев: Ние сме племе, водено от демони, никаква ваксина няма да ни спаси от тях

" Всеки е затворен в избирателната урна, това е голямото послание, че ние сме жертва и на политиците, които успяват да насадят в главите ни собствената си величавост ", така художникът проф. Анри Кулев коментира пред БНР своята карикатура на настъпилото объркване в обществото по време на пандемия. По думите му въпросите, които следват, са що за хора..

публикувано на 29.11.20 в 12:15

Започна национално проучване за достъпна среда в университетите

Националното представителство на студентските съвети започна инициатива под надслов „Достъпна среда за всеки студент”. Целта е да се събере информация от цялата страна за достъпността на университетските бази, общежития и спортни комплекси за студенти, докторанти и специализанти със специфични двигателни нужди, с нарушени зрителни, говорни или..

публикувано на 27.11.20 в 11:05

Павлета Алексиева: Държавата да предвиди адаптирани за социалните предприятия мерки

Държавата трябва да подкрепя социалните предприятия, независимо дали сме в криза или не, за да се развива тяхната екосистема през следващите години. Това мнение изрази пред БНР  Павлета Алексиева, програмен директор на Центъра за нестопанско право. Днес центърът организира онлайн дискусия „Финансови инструменти за устойчивост и растеж на..

публикувано на 27.11.20 в 09:34

Може ли да има дистанционно обучение, но присъствено изпитване

"Ако училищата решат следващите седмици да провеждат дейности по интереси, проектни дейности, всякакъв тип занимания в електронна среда, да отложат учебните седмици за юни месец. От 1-ви до 6-и клас имаме две седмици маневреност през юни месец", заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.  " Ние, учителите, няма как да подкрепим такова..

публикувано на 26.11.20 в 13:32