Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Община и НПО в Плевен ще се грижат заедно за бездомните кучета

Снимка: БГНЕС

Община Плевен има готовност да предостави на неправителствената организация „Дом за бездомничета” правото да реализира дейности по залавянето, кастрацията и обезпаразитяването на бездомни кучета. В момента това прави временният приют за бездомни кучета.

Постоянният приют вече има отредено място за изграждане, готов е и проектът за него. Търсят се обаче 2 млн. 800 хил. лв.

Какво да се прави дотогава? Кметът на Плевен Георг Спартански за втори път се срещна с неправителствени организации. От “Четири лапи“ споделиха опит в други градове, а от „Дом за бездомничета“ са готови да поемат функциите на сегашния временен приют - дейност, която и сега извършват с доброволци.

На практика сътрудничеството може да започне от началото на следващата 2021 година с приемането на новия общински бюджет.

От сдружението ще внесат предложение до Общинския съвет да поемат сегашния кастрационен център

„Това си е общинско звено, с общински служители. Реално обемите, които то изпълнява, са много по-ниски от нашите, които ние регистрираме при кастрацията на доброволчески начала и със събраните от дарения пари. Това, от което имаме нужда ние, е база“, поясни Ивайло Минков, говорител на организацията „Дом за бездомничета“.

Запитан дали това е модел, който може да се окаже работещ и на други места, Минков коментира пред "Хоризонт":

В общините няма хора, които да живеят с този проблем и липсва реалната компетенция на терен.“

Минков допълни, че планират да създадат и уебсайт за осиновявания на животните. Обмисля се и обучителна кампания в училищата.

„Онеправдано е да видиш пребито куче. Онеправдано е да видиш и нахапан човек. Това трябва да се избегне“, убеден е Ивайло Минков.

Очакваният период, в който трябва да се забележи по-осезаема разлика в популацията на бездомните кучета, е около две години. 

Повече по темата слушайте в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Търсят се спонсори за изграждане на детска площадка за деца с аутизъм

Основно училище от веригата Български прогресивни училища набира средства за построяване на спортна площадка за деца със специални образователни потребности. „ Децата започнаха да правят кризи, проблеми, затова че не можем да ги извеждаме ежедневно навън. Става дума за децата от специалния клас, които са от аутистичния спектър . Тази година..

публикувано на 22.10.20 в 10:47

Съпрузите Гергана и Акил водят битка с институциите, за да живеят заедно

Историята на една българка и един пакистанец, борещи се за правото да живеят заедно с детето си в България, е обект на съдебни спорове от години. След многократни откази от българското посолство в Пакистан да издаде виза на мъжа, той е принуден да предприеме дълго и опасно пътуване извън закона до страната ни. Успява да стигне до Гърция, където е..

публикувано на 20.10.20 в 16:06
Любомир Данчев/вляво/ и Марин Павлов / вдясно /

Бездомникът, подпалил Тютюневите складове: Добър човек ме намери и вече виждам бъдещето си

„Една вечер гледах по телевизията репортаж за бездомен човек, който запалил сградата на тютюневите складове в Пловдив. Казах си, този човек за що не взема да му помогна . Свързах се с журналистите от телевизията и после се срещнах с него“. Това разказа в предаването „Преди всички“ Марин Павлов, един от бившите кметове на несебърското..

публикувано на 20.10.20 в 12:35

На разходка из света с хроника от интересни и любопитни истории

На Седмицата на модата в Торино бяха представени 26 маски, създадени от затворници от Сърбия . Те също така са автори на дизайна. Осъдените са са преминали и обучение с подкрепата на германската неправителствена организация "Help". Целта е да им се помогне да намерят работа след като излежат присъдите си. Британският принц Уилям..

публикувано на 19.10.20 в 15:30

Стотици хора от цялата страна помагат на семействата от Разлог, чиито къщи изгоряха

Стотици хора от цялата страна се отзоваха на призива за помощ към семействата, чиито скромни къщи изгоряха напълно при пожар в ромската махала в Разлог преди месец.   Почти всеки ден живеещите в квартала се събират в своя храм - Българската божия църква. Обсъждат всичко с пастора си, вярват му и търсят помощ, но преди това помагат на..

публикувано на 19.10.20 в 14:41
Кадър от филма

"Осъдени души" – христоматия за съвременните кинаджии

Навършиха се 45 години от премиерата на филма „Осъдени души“ на режисьора Въло Радев.  Само  за две години от излизането си на екран филмираният роман е гледан от над 3 милиона зрители , което за мащабите на България от онези години, пък и сега, е безспорен успех.  Авторът на музиката е Митко Щерев. Това е шестият и предпоследен..

публикувано на 19.10.20 в 14:33
Община Златоград

От храна за зимата или от млади лекари се нуждае болницата в Златоград

Призивът на общинската болница в Златоград за събиране на хранителни продукти, дърва за огрев, парични дарения и лични предпазни средства във връзка с пандемията бе възприет нееднозначно. Апелът за дарителската кампания дойде от социалните мрежи. Имаме нужда от всичко, декларира д-р Людмил Личев, управител на многопрофилната болница за..

публикувано на 19.10.20 в 11:20