Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за диригента Димитър Манолов

Димитър Манолов

С много тъга отбелязваме 80-годишнината от рождението на забележителния български музикант - диригента Димитър Манолов. С тъга, защото той напусна този свят през 1998 г, само на 58 години, в далечна Колумбия. Беше не само голям музикант и диригент, а и изключително ерудирана личност - неговите концерти бяха нетрадиционни, вижданията му върху изкуството - нестандартни. Като цяло присъствието му в нашия музикален живот беше ярко.

Димитър Манолов е роден на 20 юли 1940 г. в учителско семейство. Забелязват неговия музикален талант през 1956 г., когато се явява на прослушване за участие в Първия републикански фестивал на художествената самодейност в София. 17-годишният ученик свири майсторски на акордеон Токата и фуга в ре минор от Бах. Диригентът Емил Янев се заема с музикалното му обучение и го подготвя за кандидатстване в Музикалната академия, като в същото време Манолов свири като акордеонист на камерния вокален ансамбъл „Момина песен“, ръководен от диригентката Лилия Гюлева. 

Димитър Манолов завършва успешно Академията, даже взема наведнъж изпитите за две години. През 1962 г. заминава да учи дирижиране в Московската консерватория при знаменития Генадий Рождественски. За своя ученик Рождественски споделя:
“Това е най-блестящият ученик, който съм имал. Вашата страна е щастлива, че има талант като Димитър Манолов. Него само смъртта може да го раздели с музиката.“

След 4 години следване Манолов се завръща в България и е назначен за диригент в Русенската опера.Там той подготвя оперите „Отело“, “Сватбата на Фигаро“, “Луд гидия“ и  „Тоска“, но все още остава в сянка. Следващият етап от кариерата му са трите години като главен диригент на Плевенската филхармония - името му става известно, а оркестърът постига голям професионален напредък и изнася интересните програми. 

Съвсем естествено, през 1972 г. Манолов е поканен за диригент на най-известния наш оркестър - Софийската филхармония, с който работи 9 сезона. Незабравими ще останат неговите интерпретации на „Пролетно таинство“ от Стравински, Вариации по тема на Пърсел от Бритън, "Прометей" на Скрябин, Симфония №3 на Шнитке и т.н. В същия период той създава перкусионния ансамбъл „Полиритмия“, с който има много успешни изяви и гостувания в чужбина. 

През 1981 г. Манолов е поканен да оглави Симфоничния оркестър на Богота, столицата на Колумбия.“Посрещнаха ме като нещо средно между Тосканини и Христос“, споделя с типичното си чувство за хумор диригента. Успехът му е невероятен като диригент, с оркестъра гостува в почти всички страни на Латинска Америка. Явно, въпреки толкова големите си успехи, носталгията го кара да се върне след три години в България - става главен диригент на Софийската опера. На него дължим премиерата на балета „Козият рог“ от Красимир Кюркчийски, както и постановките на „Фалстаф“, “Златното петле“, “Дон Карлос“, “Кармен“. След три години Манолов става диригент на Пловдивската филхармония, наследявайки на този пост Добрин Петков. В същото време е преподавател в Музикалната академия и отделя много време като заместник-председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци. През 1991 г. отново заминава за Колумбия, където получава високо признание и любовта на публиката - наричат го „тореро“ в знак на уважение. Но климатът на Колумбия уврежда здравето му и на 25 септември 1998 г. той умира далеч от родината.

В Златния фонд на БНР е запазено изказване на големия наш театрален режисьор Вили Цанков за работата му с Димитър Манолов. Чуйте го в звуковия файл, заедно с откъс от балета "Козият рог" на Кюркчийски.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изтича срокът за българското предложение за "Оскар"

До 18 юли ще се приемат номинации кой филм да е българското предложение за "Оскар", съобщават от Министерството на културата. На какви критерии трябва да отговаря националното предложение? Съгласно правилата на Американската филмова академия в категорията за международен филм право да участват имат анимационни, документални и игрални..

публикувано на 14.07.24 в 08:46

"Не си отивай" е първата песен на Цветелин Наков

"Не си отивай" е първата песен на Цветелин Наков . Тя е сбъднатата негова мечта. Цял живот е искал да се занимава с музика. Автор на текста на песента е Дамян Дамянов. "Тук е мястото да благодаря на Надежда Захариева за невероятната възможност да изпея точно този текст на Дамян Дамянов." В избора на песен е замесен Рафи Жамакорцян, който е създал..

публикувано на 14.07.24 в 08:02

Мъдростта на потомката Райна Дамянова

Всъщност не ви казвам нищо ново. От двама дълбоки поети, нормално е поне една наследница да продължи поетичната нишка, макар и по свой самобитен начин. Това прави Райна Дамянова, дъщерята на Надежда Захариева и Дамян Дамянов, в стихосбирката "До мръкване", издадена в края на миналата година. Красиво оформена, книгата съдържа изблици от..

публикувано на 14.07.24 в 05:32
Олга Дойкова

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Приз "Олга Камбурова" за цигуларката Олга Дойкова

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" представяме носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Галаконцерт "Музикант на годината 2023" - видеозапис 16-годишната цигуларка Олга Дойкова получи специалната награда "Олга Камбурова" в подкрепа на младите..

публикувано на 12.07.24 в 21:07
Момент от протест на културни дейци срещу недостатъчното финансиране на сектора от държавния бюджет

ПВУ - глътка въздух за творците

Подкрепата за културата в Плана за възстановяване и устойчивост е двойно по-висока от тази в националния бюджет . Това обясни пред БНР Асен Асенов, културен мениджър, директор на Фондация "Едно за култура и изкуства". По думите му, налице са гаранции, че българските творци ще получат достатъчно много средства, "за да няма оправданието,..

публикувано на 12.07.24 в 11:09
Проф. Саша Попов

Спомен за големия музикант Саша Попов

На 11 юли се навършват 125 години от рождението на големия български диригент Саша Попов - основоположникът на българското професионално симфонично дело.  Той е създател на първата симфонична формация у нас - Академичния симфоничен оркестър през 1928 г., по-късно, през 1936 г., прераснал в Царски военен симфоничен оркестър, последван от Държавния..

публикувано на 11.07.24 в 14:22

Джаз и арт в троянското село Орешак

В Националното изложение на занаятите в троянското село Орешак тази вечер се открива второто издание на джаз, арт и еко фестивал. В първата фестивална вечер, която е със свободен вход, гостите на изложението ще се насладят на изпълненията на джаз-групи от България, Китай и Бразилия, а през всички фестивални дни в парка на изложението ще са..

публикувано на 11.07.24 в 08:10