Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Цокова преподава химия с видеоуроци

Десислава Цокова
Снимка: личен архив

Как се преподава химия дистанционно или възможно ли е химическите реакции да стават по интернет? Това е трябвало да измисли по време на коронакризата преподавателят по химия във видинската гимназия "Асен Златаров" Десислава Цокова. Именно видеата стават повод Десислава Цокова да се чувства дигитален будител.

Виртуална лабораторна работа и видеоуроци, които да обясняват всичко - това е била задачата на Десислава ЦоковаКато учител с 13 години опит и като инженер-химик по образование Десислава е била изправена и пред необходимостта да стане и влогър за учениците си от 8 до 12 клас. 

"Когато ученикът не може реално да направи експеримента, да направи наблюденията, е много трудно. Което ме накара да отида в училище, да заредя всичките необходими материали и стъклария за едно лабораторно. И ги направих на видео уроци. Извършвах целия експеримент. Камерата беше всъщност очите на ученика, след което учениците трябваше да наблюдават тези видеа и да попълват протоколите. За да може да стане едно реално лабораторно занимание. То беше един от начините за практическата част. Другото бяха видеоуроци, които представяха, обясняваха учебния материал", разказа Десислава Цокова пред "Хоризонт".

Десислава е направила над 30 видеа. "Все пак вложеният труд не е използван само от мен за учениците, на които преподавам, а всъщност е достигнал до страшно много хора в цялата страна. Имах запитвания от студенти, които ме молеха да им помагам с различни задачи в университета. Това са нещата, за които всъщност съм получила признанието, т.е. споделянето на моя опит". 

Личен архив - Десислава Цокова

Преди 4-5 години Десислава разбрала, че дигиталното помага не само при дистанционното обучение. 

"Дори и в час има такива платформи, които създават интерактивни упражнения. И децата много се забавляват. Аз имам такава интерактивна дъска в клас. И дори с такова желание излизат да работят упражнения, които трябва да движат нещо по дъската, да правят, проявяват толкова голям интерес, така че много е важно един учител да е активен. Интернет пространството дава невероятна възможност за най-различни инструменти, най-различен опит да черпиш, не само от български, от международни форуми на преподаватели. Има много платформи, които имат обучение онлайн за учители", изтъква Десислава Цокова.

Цокова очаква нормален старт на учебната година и тя да бъде присъствена.

"Пожелавам си да сме на живо, в училище, всичките усмихнати, заредени. С нови сили и с нови идеи да започне учебната година. Нашето училище е взело като решение тази година в осмите класове да наблегнем основно върху дигиталните умения на учениците. Тъй като ние сме професионална гимназия, имаме така наречената разширена подготовка и там имаме право да въвеждаме учебни предмети. И в тези учебни предмети ние ще работим в посока работа с компютър в офиса, което ще засегне всичките умения да работят в една електронна платформа", подчерта Десислава Цокова.

Целия репортаж на Добромир Видев можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти . Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна..

публикувано на 16.04.24 в 09:41

Седмицата на космически обороти: слънчево затъмнение и научно просветление

Деца и възрастни носеха цветя за извънземните, някои ги чакаха с глави лук. Казваха, че не се страхуват : - Вярвате ли, че ще дойдат? - Вярвам, защото тази заран пак съобщиха, вестниците четем. - Те дали биха могли да помогнат на България с нещо? - Ами казаха: "Ще помогнем". -..

публикувано на 13.04.24 в 17:09

"Яйцето" в СУ се събуди за нов живот – става модерна зала за събития

Емблематичното за поколения студенти и преподаватели пространство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - "Яйцето", започва нов етап от своето съществуване. То вече ще бъде съвременно пространство за публични събития, в което ще се помещава и модерна лаборатория.  " Залата има невероятна акустика . Направихме специално озвучаване. Може..

публикувано на 12.04.24 в 12:05

Специализираната болница за рехабилитация в Котел е на ръба. Ще затвори ли?

Ще затвори ли врати Специализираната болница за рехабилитация в Котел заради натрупани задължения за ток и вода и неизплатени заплати?  Ще стигнат ли до лечебното заведение отпуснатите от Министерския съвет в началото на април средства за погасяване на дълговете? Преди година Специализираната болница за рехабилитация в Котел бе пред затваряне...

публикувано на 10.04.24 в 07:38

"Нашата лудница". Плейлистът на войната (втора част)

Пациентът в психиатрията пита доктора за дупката в главата си, но и за тази в бюджета. Писал на Белия дом, че навсякъде има мързел, корупция и раздор, но не получил отговор. Всичко е толкова сложно, толкова объркващо, но няма време да го разберем, братко. Нашата лудница гласува за Путин, нашата лудница ще се..

публикувано на 09.04.24 в 13:18

Задължителната казарма на пауза, предизборно. Решенията – след юни

Министерството на отбраната подготвя задължителна военна подготовка за определена категория цивилни . Това обясни наскоро пред депутатите от отбрана заместник-министърът на отбраната, а сега и служебен военен министър Атанас Запрянов. В друго свое изказване Зпрянов обясни, че се работи за това "младите български граждани да бъдат подготвени за..

публикувано на 09.04.24 в 08:38