Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Николай Младенов: Все още нещата около Детската болница приличат на биполярно разстройство

Проф. Николай Младенов
Снимка: БНР

Предстои обществено обсъждане за изграждането на Националната многопрофилна детска болница.

Създаването на една такава болница е тежък технологичен процес, каза в предаването "Преди всички" проф. д-р Николай Младенов, главен координатор на експертния съвет по “Спешна медицина” и участник в обсъждането. Проф. Младенов е началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в Болница "Токуда" и автор на книга за изграждането на детски интензивни звена и неонатологии.

В момента има малко такива спешни звена – „Пирогов“, Трета градска болница и тук-там разхвърляни неонатологии, уточни проф. Младенов. По думите му едва след като се реши коя от двете концепции ще бъде избрана - за реновирането и инженерно-строителното укрепване на съществуващия скелет на сграда, или тоталното разрушаване, за да се направи изцяло нова сграда, съобразена с изискванията на 21 век, лекарите ще могат да се намесят с експертизата си и като своеобразни интериорни дизайнери по области ще могат да предложат как да се структурира бъдещата детска болница.

Все още нещата са в един етап като биполярно разстройство. Обществеността и експертите се лашкат в това какво ще се прави с тази болница. Превалиращата теза е, че съществуващата сграда ще се запази. /…/ Има една приказка – докато атовете се ритат, магаретата реват. Ние си чакаме момента, когато ще кажат – ето ви сградата, това е нашето окончателно решение и в тази сграда ще направим това, което вие искате“, коментира проф. Николай Младенов пред БНР.

Тя ще бъде университетска болница, няма да бъде само градска болница, а национален консултативен център за цяла България, уточни проф. Младенов. Като проблематични той очерта интензивните звена, дневния център, където децата ще получават специализирана грижа през деня и дали ще има травматични звена. В новата болница ще има 5 вида интензивни легла. Капацитетът ще бъде около 500 легла.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниел Парушев

Повечето университети ще проведат кандидат-студентски изпити в присъствена форма

1256 студенти повече ще бъдат приети наесен в сравнение с 2020. Това предвижда план-приемът на Министерството на образованието и науката. През идната академична година се предвижда да бъдат приети близо 40 000 студенти държавна поръчка и над 15 000 платено обучение. Повечето университети ще проведат кандидат-студентски изпити в..

публикувано на 13.05.21 в 15:41

Отлив от извънградските имоти, затворените комплекси стават хит

Пазарът на жилищни имоти достига нивата, характерни за периода преди пандемията. Цените са нараснали средно с около 10%. Търсят се предимно жилища в завършени сгради, а затворените комплекси в града изместват интереса от къщите на село. Данните са на една от най-големите компании за предлагане на недвижими имоти. Ръстът на заплатите и ниските..

публикувано на 13.05.21 в 15:05
Красимир Каракачанов

Красимир Каракачанов: Да не поставяме избирателите на патриотите в шах с пешката

Патриотичните формации трябва да спрат да се определят като едни или други „фили“ или „фоби“ , заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов в интервю за БНР.  Не можем да продължаваме да се люшкаме между това, което ни казват Вашингтон и Брюксел и какво иска Москва, подчерта Красимир Каракачанов в предаването  „12+3“ . По думите му българските..

публикувано на 13.05.21 в 13:39
Любов Костова

ХI Софийски фестивал на науката започва на 15 май

ХI Софийски фестивал на науката ще се проведе на 15 и 16 май в "София Тех Парк" и ще събере на едно място над 100 български и международни учени от 12 държави. Те ще покажат необятността и богатството на света на науката и как науката може да бъде открита във всичко, което ни заобикаля. "Ще търсим отговори на още много въпроси, например..

публикувано на 13.05.21 в 12:16

Партии и лидерите им използват все по-усилено социалните мрежи за послания

„Изследвахме как 6 основни политически формации , които участваха в 45-тия парламент, се обръщаха към последователите си във Фейсбук“, каза в „Преди всички“ Лилиян Никифорова от Института за развитие на   публичната среда след приключване на изследването им за партийните послания във Фейсбук по време на размяната на мандати между политическите..

публикувано на 13.05.21 в 08:03
Снимката е илюстративна

Фондация „Тук-там“ отпуска стипнедии за обучение на българи в чужбина

За шеста поредна година Фондация "Тук-там" ще отпусне стипендии за българи, които учат в чужбина от своя фонд "Иди, учи и се върни". Одобрените кандидати ще получат 10 хиляди лева. Средствата за стипендиите се събират от дарители. " Тази година наградния фонд е в размер на 45 хиляди лева, с което за тези последни 6 издания общата сума,..

публикувано на 12.05.21 в 19:32

Социалната чайна във Варна - отворена врата към израстването на младежи

В сърцето на старата част на Варна е разположен един специален дом - това е Социалната чайна, която се радва на голяма популярност. Нарича се чайна, защото чаят е търпение, разнообразие, спокойствие, удоволствие и ако обърнем тези думи като прилагателни, те важат и за младежката работа, споделя Мирослава Милева , ръководител на менторската програма в..

публикувано на 12.05.21 в 17:04