Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юрий Асланов: Нежеланието на БСП да развее знамето си на протеста показва страх

Прекият избор в БСП беше състезание с един участник, подчерта социологът и член на Националния съвет на БСП

Юрий Асланов
Снимка: БГНЕС

"Това беше състезание с един участник. С много неравнопоставеност между различните кандидати", каза пред БНР социологът и член на Националния съвет на БСП Юрий Асланов, който обяви, че не участвал в прекия вот за лидер на левицата, защото резултатът е бил предизвестен:

"Не виждах смисъл да легитимирам с участието си този предварително обречен процес", уточни той и добави, че около 40 хиляди от членовете на партията са постъпили като него.

Според него БСП има много натрупани проблеми и посочи, че всичко е започнало още в началото на 90-те години, когато партията се фокусира върху търсене на отговор на въпроса каква партия трябва да бъде, а не какво очакват хората с леви убеждения от политиката на тази партия:

"Провалите на БСП, които последваха, показва, че тя трябва да търси отговори на въпросите за развитието на обществото".

Асланов обобщи, че от самото начало стратегията на социалистическата партия е била на оцеляване и приспособяване, което е довело отлив на 2,5 милиона души, които и днес се определят като хора с леви убеждения, но не гласуват за БСП. По думите му около партията е останало да гравитира едно по-възрастно поколение, което е вторачено в миналото и е обречено на затихване.

В предаването "Нещо повече" Юрий Асланов коментира и продължаващите повече от два месеца антиправителствени протести в страната:

"Улицата няма политическа организация, такава организация могат да създават само партии. ... Нежеланието на ръководството на БСП да развее знамето си на улицата показва комплекс за малоценност или за страх"

Социологът анализира данните от проучвания на обществените нагласи, според които резултатите на ГЕРБ и БСП са много близки, като заяви, че това се дължи на отлива на подкрепа от управляващите, а не показва покачване на доверието в социалистите.

Той определи като сектантско говоренето на Корнелия Нинова, че БСП няма съюзници сред политическите сили, а съюзник ѝ е само народът:

"Не знам как една партия, която е част от народа, има за съюзник целия народ. Това е типичното сектантско говорена, но БСП е минавала исторически и през такъв период. На този етап, като че ли БСП няма съюзници сред политическите кръгове, което я обрече на самота отдавна. Но дали ще успее да излезе от това състояние, и да наложи своите виждания в съгласие с други политически сили?".

Според Асланов вече се наблюдава краят на управлението на Бойко Борисов във вида, в който го познаваме, но допусна "агонията" да продължи дълго.

"Очакванията на хората ще останат излъгани. Някаква промяна ще има, но е важно каква. Само оставка е институционална промяна, а не и същностна", заяви Юрий Асланов.

Интервюто на Людмила Железова с Юрий Асланов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Използва ли Нинова методите на Цветанов за печелене на избори

" Сам по себе си изборът не е свидетелство за наличието на демократичен вътрешнопартиен живот ". Това заяви пред БНР  Валери Жаблянов - един от неуспелите кандидати за лидерския пост в левицата, който дни преди провеждането на прекия избор призова..

публикувано на 14.09.20 в 12:39
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница, казаха от Югозападното държавно предприятие.  Около 400 са вече опожарените декари  - 150 частна гора, както и голи площи и ниски борчета.  Огънят е в изключително труднодостъпен терен,..

публикувано на 13.07.24 в 20:05
Пожар. Снимката е илюстративна.

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско, съобщиха от пресцентъра на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив. Междувременно от Областната дирекция на МВР в Пловдив съобщиха, че пътят от..

публикувано на 13.07.24 в 19:54
Болницата в Кюстендил

Кюстендилската болница получи като дарение легла и оборудване

Кюстендилската болница получи дарение от легла, консумативи и оборудване. Дарител е Тракийският университет - Стара Загора. Съдействат Общината и Търговско-промишлената палата. Беше коментирано това, че сътрудничеството между Общината в..

публикувано на 13.07.24 в 19:28

Зеленски: САЩ са оказали голяма подкрепа на украинците, можем да забравим някои грешки

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че това, че американският му колега Джо Байдън се обърка и го нарече "президентът Путин", е грешка, която може да бъде забравена предвид подкрепата, която САЩ оказват на Украйна. Байдън погрешка нарече..

публикувано на 13.07.24 в 19:21

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран.  На място през нощта остават да дежурят 2 противопожарни екипа и автомобил на горско стопанство.  В огъня през последните 24 часа изгоряха над 8000 декара ниска растителност и широколистна..

публикувано на 13.07.24 в 19:03

Гръцките огнеборци продължават борбата с пожарите в страната

Гръцките огнеборци продължават борбата с пожарите в страната. Възникнаха и нови огнища. Запали се гора между Солун и Серес. Борбата с огъня е силно затруднена от много високите температури - над 40 градуса. Десетки пожарникари, доброволци и войници..

публикувано на 13.07.24 в 18:55

Екипи на пожарната и доброволци продължават борбата с огъня в няколко области на страната

В няколко области на страната десетки екипи на пожарната, военнослужещи, горски служители и доброволци продължават да гасят пожари. Частично бедствено положение бе обявено на територията на община Свиленград заради пожара около село Студена.   Заради..

публикувано на 13.07.24 в 18:27