Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: Западните ни партньори преминаха всички граници в случая с Навални

| обновено на 15.09.20 в 17:45
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският опозиционер Алексей Навални сподели в социалните мрежи снимка от берлинската болница "Шарите". Навални е написал, че от вчера  диша сам и това е невероятно усещане.

Досега три  лаборатории потвърдиха, че веществото, причинило отравянето на Навални, е от групата на „Новичок“. Русия отрича тази версия. Очаква се и анализ на Организацията за забрана на химическите оръжия по случая.

Междувременно руският министър на външните работи Сергей Лавров отмени планираното си за днес посещение в Германия. Той обвини западните държави, че използват инцидента с Алексей Навални като повод за въвеждане на допълнителни санкции срещу Русия.

В телевизионно интервю той заяви,че западните страни са преминали границите на разумното по случая „Навални". В интервюто за телевизия RTVI, която излъчва на английски и руски език в десетки държави по света Сергей Лавров заяви, че ако не беше инцидентът с Навални, западните партньори на Русия щяха да намерят друг повод за нови санкции.

Той за пореден път попита защо германската страна все още не е отговорила на изпратеното от руската генерална прокуратура на 27 август запитване по линия на двустранния механизъм за правна помощ.

"Казват ни: Как е възможно да не вярвате на специалистите на Бендесфера? Техните заключения са потвърдени от французите и шведите. Тази позиция започва да напомня едни други времена. Високомерието и чувството за собствена непогрешимост се е наблюдавало и преди в Европа и е водило до много печални последствия", отбеляза руският външен министър. 

Лавров увери, че руските правоохранителни органи са извършили предварителна проверка по случая „Навални“, но не са намерили основания за започване на наказателно производство. 

„Ние нямаме право да се съмняваме в тяхната правота и професионализъм, а те се осмеляват да се съмняват в професионализма на нашите лекари и следователи“, каза руският министър на външните работи и обвини западните държави във високомерно отношение към Русия.

Според него инцидентът с опозиционера ще бъда използван като повод за нови санкции срещу Русия.
„Ако не беше Навални, щяха да измислят нещо друго като повод за въвеждане на допълнителни санкции“, посочи той в интервюто за RTVI.

"Всички запаси от отровното вещество „Новичок“ в Русия са били унищожени и това е документирано в съответствие с протоколите и регламентите на Организацията за забрана на химическото оръжие“, заяви на свой ред ръководителят на руското външно разузнаване Сергей Наришкин. Той нарече дезинформацията твърденията, че веществото все още се произвежда в Русия или че са съхранени стари запаси от него.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Алексей Навални

Състоянието на Алексей Навални се подобрява

Състоянието на руския опозиционен лидер Алексей Навални се подобрява и той вече може да става от леглото. Това съобщи берлинската болница „Шарите“, където Навални бе преместен за лечение от Русия. А германското правителство обяви, че лаборатории във..

публикувано на 14.09.20 в 17:51
Навални

Русия с протест пред германския посланик относно ситуацията около Навални

Пред посланика на Германия в Русия е бил изразен решителен протест във връзка със ситуацията около Алексей Навални. Това съобщиха от пресслужбата на руското министерство на външните работи. На посланик Геза Андреас фон Гайр, който беше извикан в..

публикувано на 09.09.20 в 18:05
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първи дебат в новия Европарламент: Помощта за Украйна трябва да продължи

Помощта за Украйна трябва да продължи - това бе широкото послание, отправено по време на първия дебат в новия Европейски парламент, преди приемането на  резолюция за страната. Зад него застанаха Европейската народна партия, Алиансът на социалистите и..

публикувано на 17.07.24 в 12:07

В Гърция разбиха престъпна банда, изнудвала заведения

Гръцката полиция разби банда за изнудване, нейните членове дават днес показания пред прокурора. Арестуваните са обвинени в престъпления от заплаха и изнудване на собственици на заведения до бомбени атентати, палежи и нападения. Според..

публикувано на 17.07.24 в 11:47
Николай Денков

Денков: Няма по-важна тема от борбата с корупцията

Няма по-важна тема от борбата с корупцията, заяви председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков по повод критиките, че има и други съществени теми, които трябва да бъдат обсъдени и приети приоритетно. Денков отрече с искането за..

публикувано на 17.07.24 в 10:59
Венко Сабрутев

Венко Сабрутев: УС на БНБ може би иска да отстрани потенциален кандидат за служебен премиер

Отстраняването на Андрей Гюров като подуправител на БНБ е опит да се отстрани потенциален министър-председател на служебно правителство. С такава теза излезе депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев: "Правят впечатление обаче усилията на БНБ да вземат..

публикувано на 17.07.24 в 10:35

КНСБ: 2615 лева са нужни за издръжката на семейство с дете

1453 лева е необходимият месечен доход за издръжка на един работещ, който живее сам, а за тричленно семейство от двама възрастни с едно дете сумата е 2615 лева. Това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за..

публикувано на 17.07.24 в 10:34

Белгия подписа с Украйна споразумение за възстановяване на щетите от войната

Премиерите на Белгия Александер де Кро и на Украйна Денис Шмигал са подписали споразумение за сътрудничество в усилията за възстановяване на щетите, причинени от руското военно нападение, съобщиха белгийски медии, цитирани от БТА. Споразумението е било..

публикувано на 17.07.24 в 10:29
Момче се охлажда във фонтан в Атина, 12 юни 2024 г.

Гръцките власти с предупреждение за жегите и опасността от пожари

Областите до границата с България са с изключително висок риск от пожари, предупредиха гръцките власти. Днес и утре са критични дни с много високи температури, които ще достигнат, а на места и ще преминат 43 градуса. Червен код за горещини в цялата..

публикувано на 17.07.24 в 10:21