Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестна акция на майките от „Системата ни убива“ в НС

| обновено на 16.09.20 в 20:51

Майките от инициативата „Системата ни убива“ блокираха днес един от входовете на новата сграда на парламента, а техни привърженици се събраха пред сградата на парламента, за да ги подкрепят. Майките и други протестиращи останаха във фоайето на сградата, въпреки че депутатите приключиха заседанието си, а журналистите бяха помолени да напуснат.

Около 18 часа започна извеждането от сградата на майките, както и на Мая Манолова и нейни сподвижници, които не бяха допуснати до заседание на енергийната комисия. 

Извеждането от страна на органите на реда и НСО бе съпроводено с напрежение. При всяко отваряне на врата на входа откъм бул. "Дондуков" към нея протестиращи, които са стотици, хвърляха към нея бутилки с вода. 

Вера Иванова от "Системата ни убива", която бе изведена последна, преди нея бе изведена Мая Манолова, разказа, че над тях е упражнено насилие: 

"Детето направи страшна криза, когато видя насилието върху хората, които бяха натръшкани на земята, те ги ритаха и пищяха. Казаха, че имат право да приложат сила и го направиха. И не мога да се обадя на 112, защото ни заглушиха телефоните вътре. След 10 мин. викнаха линейка"

Информациите, разпространявани в новинарски онлайн издания, че „полицаи са извеждали насила протестиращи от Народното събрание“, категорично не отговарят на истината, обявиха впоследствие от пресцентъра на МВР.

„Полицейските служители нямат законови правомощия за осигуряване или възстановяване на обществения ред на територията на сградите на Народното събрание, чиято охрана е изцяло в компетенциите на Националната служба за охрана. В компетенциите на служителите на МВР е гарантирането на обществения ред във външния периметър на сградите на Народното събрание. В този смисъл извън техните правомощия е осъществяване на каквито и да е действия по извеждането на граждани от вътрешността на сградите на българския парламент“, се казва в съобщението.

От НСО пък подчертаха, че няма да допуснат да бъдат употребявани за политически цели.

„На основание чл. 27 от Закона за Националната служба за охрана и във връзка с чл. 5, ал. 2 и чл. 13 и чл. 23а от Правилника за вътрешния ред на Народното събрание на Република България, служители на НСО, в тясна координация с Министерството на вътрешните работи, изведоха принудително група граждани, които в нарушение на посочените разпоредби отказаха да напуснат охраняем от НСО обект - сграда на Народното събрание“, заявиха от службата.

Среща с председателя на НС Цвета Караянчева днес не е имало.

Протестиращите в района остро осъдиха насилието над майките в 70-ата вечер на протеста, скандирайки "Убийци!".

По-рано председателят на Народното събрание Цвета Караянчева информира от трибуната на парламента за постъпило писмо от майките от „Системата ни убива“, което е адресирано до всички депутати. В него майките призовават за среща с тях до петък в опит да представят гледната си точка за постигане на конструктивно решение за помиряване на народа.

Караянчева дочете написаното и коментира:

„И аз в момента не разбирам защо майките стоят долу и чакат. Колеги, моля ви, бъдете така добри да намерите време да се срещнете с майките от „Системата ни убива“ в тези два дена, които са. Има дете долу. Призовавам и майката - нека детето да се прибере вкъщи, защото тук е изложено на риск. Не бива да се използват децата. Майките ще бъдат чути, както винаги са били чути и не мисля, че трябва да седят долу, защото наистина има заповед, която е на база на заповедта на министъра за пропускателен режим в парламента с оглед Covid-19“.

Социалистът Антон Кутев контрира:

„И това, че ще правите среща с тях след три дена, не означава, че можете да оставите майка или дете с увреждания без достъп до тоалетна. Това, което сте намислили, няма да стане“.

Караянчева увери, че няма да допусне в Народното събрание да се правят провокации.

„Не бива да допускаме това, което се случи предния път с барикадираните сестри. Призовавам НСО също да си свършат работата и да уведомяват надлежно гражданите за моите разпоредби, които съм още от началото на февруари спуснала“.

Майките от „Системата ни убива“ изслушаха изявлението на Цвета Караянчева и на свой ред я обвиниха в дискриминация. Димитрина Русева обясни, че синът ѝ, който е с увреждания и е в инвалидна количка, не е дете, а младеж на 24 години:

„Съжалявам, че изобщо тя има някаква управленска функция. За мен тази жена е позор. И да Ви кажа, госпожо Караянчева, съжалявам, че просто съм учител и използвам учтива форма по презумпция. Вие не заслужавате моето уважение. Този господин тук е на 24 години. Това не е дете и Вие не сте тази, която да отговаряте за това къде той трябва да бъде. Ако това не Ви е ясно, аз да Ви го изясня. Думата „дискриминация“ може би нещо Ви говори“.

Майките от „Системата ни убива“ слушат изявлението на Караянчева. Снимка: Мария Филева

Вера Иванова от „Системата ни убива“ заяви:  

„Няма да напуснем, докато не дойдат депутати, представители на всички парламентарно представени партии плюс независими депутати, за да ги запознаем с декларацията, която ние внесохме сутринта“.

Снимка: БГНЕС

Друга демонстрация бе организирана от Мая Манолова, която заедно с представители на платформата "Изправи се.БГ" не беше допусната до заседанието на Комисията по енергетика, където ще бъде изслушан председателят на енергийният регулатор Иван Иванов и ръководството на „Топлофикация“.

В знак на протест Манолова донесе подарък за Цвета Карянчева - поцинкована кофа:

„За да ѝ кажем, че не трябва да забравя откъде е тръгнала. Тази сграда не е нейна. Тази сграда не е на нейния началник и не е нужно тя да брани с тялото си достъпа на гражданите в сградата на Народното събрание“.

Протестиращите заявиха категорично, че са против агресията. Никола Вапцаров от "Изправи се.БГ" посочи още, че липсата на диалог може да доведе до сериозни последици за страната, а в следващите месеци България ще има нужда от целия държавен ресурс, за да се справи с множеството кризи.

"Тук в това деловодство ще чакаме някоя от парламентарните групи да прояви адекватност и да дойде да ни приеме, за да може да говорим с тях като граждани, като нормални хора, а не да мятаме камъни, дървета, яйца и така нататък. Аз смятам, че агресията ни не трябва да бъде насочвана към органите на реда, които пазят тази сграда и не трябва да бъде насочвана помежду ни като граждани, да се разделяме. Трябва да имат силата и достойнството да седнат със своите  съграждани, които са ги избрали, и право куме в очи, за да се чуят нашите искания".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще започне в 9 часа и е под мотото: „Който обича гората/водата - слага боклука в торбата!“ ...

публикувано на 27.04.24 в 05:28
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на 15-ия рожден ден на българското училище ще почетат кипърски и български официални гости, много наши..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39