Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теменужка Петкова възложи проверка заради неяснотите с изравнителните сметки за парно

| обновено на 16.09.20 в 18:49

Енергийният министър Теменужка Петкова е възложила проверка на „Топлофикация София“ и на 6 фирми за дялово разпределение, заради неяснотите с изравнителните сметки.

Пред парламентарната енергийна комисия тя посочи, че повечето от получените в министерството 165 жалби са свързани със столичното парно.

Петкова препоръча на Асоциацията на топлинните счетоводители срокът за обжалване на сметките да бъде удължен:

„Да бъде дадена възможност на потребителите, които се чувстват засегнати по някакъв начин от целия този процес или които имат съмнения по отношение на отчетите, които са им предоставени, те да имат възможност да възразят и да искат нов отчет не до 31 август, така, както предвижда нормативно установеният ред, а препоръката е в посока този срок да бъде удължен до 30 септември 2020 година“.

От своя страна омбудсманът Диана Ковачева каза, че е препоръчала на „Топлофикация София“ да направи сметките за потребителите по-разбираеми, а изпълнителният директор на столичното дружество Александър Александров обясни:

„Имам роднини, които също не разбират фактурата. Формата на този документ е определена с общите условия на „Топлофикация“, които са приети от КЕВР и за нас те са постулат. Създали сме вътрешна работна група, с която ще предложим в определен момент, когато сме готови на КЕВР, нещо, което да бъде малко по-опростено“.

И посочи: „Нито един клиент на „Топлофикация“ не е ощетен в сумите, които той ще получи чрез възстановяване или прихващане на сметките“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ТЕЦ "Бобов дол" с глоба от 100 000 лева за вредни емисии

Глоба от 100 000 лева ще плати ТЕЦ "Бобов дол" по наложена санкция от РИОСВ, която е потвърдена от Районнния съд в Дупница и с окончателно решение след обжалване от Административен съд - Кюстендил. Санкциите на централата за последните пет години за допуснати вредни емисии при работа на блоковете вече възлизат на около 800 000 лева...

публикувано на 18.10.24 в 09:48
София Владимирова

София Владимирова: Когато медията загуби доверие, никакъв контрол не може да го възстанови

Когато медията загуби доверие, никакъв контрол не може да го възстанови . Тази дума няма място в разговора за медиите. Думата е доверие. Промъква се тезата за повече контрол върху съдържанието . Това мнение изрази пред БНР София Владимирова, бивш член на СЕМ и бивш председател на медийния регулатор, след приключилия конкурс за генерален..

публикувано на 18.10.24 в 09:35

Октомврийска изненада: Люляци цъфнаха във Враца

Във Враца цъфнаха люляци. За необичайното явление съобщиха в социалната мрежа врачани, които са заснели красивите дръвчета на няколко места из града. Според специалисти цъфтежът на люляците през есента се обяснява с дългото лято и със слънчевите дни в края на септември, а и през октомври. Снимки: Facebook

публикувано на 18.10.24 в 09:33
Андрей Янкулов

Андрей Янкулов: За по-малко щети ВСС би трябвало да не пристъпва към избор на главен прокурор

Естествено, че ВСС ще оправдае процедурата, която провежда и ще обяви, че е легитимна, законова и съобразена с духа и буквата на закона. И няма как да има изненади в това. Отделен е въпросът доколко са сериозни тези аргументи, каза директорът на Антикорупционния фонд Андрей Янкулов в интервю пред БНР. В предаването "Преди всички"..

публикувано на 18.10.24 в 09:28
Световна здравна организация

Първи потвърден случай на холера в Ливан, СЗО изрази притеснение

Световната здравна организация изрази безпокойство от първия потвърден случай на холера в Ливан, работи се за предотвратяване на по-голям епидемичен взрив, предаде ДПА. В началото на август започна кампания за ваксиниране срещу холера, но тя беше прекъсната поради ескалацията на бойните действия между "Хизбула" и Израел. Повече от 1..

публикувано на 18.10.24 в 09:18
На мястото на ракетна атака в град Покровск, Донецка област, 8 август 2023 г.,

Продължават руските атаки в Донецка област

Продължават активните руски атаки по посока на градовете Покровск и Курахово в Донецка област, съобщиха от украинския Генерален щаб. От руското министерство на отбраната заявиха, че руските сили са наложили контрол над още едно село в този район. През последното денонощие украинската отбрана е отблъснала 36 нападения близо до Курахово...

публикувано на 18.10.24 в 08:57

"Нощ на индустрията" в Габрово

Габрово е домакин на инициативата "Нощ на индустрията". Тази вечер в нея се включват шест компании, чийто бази са на територията на града.  В основата на инициативата стои индустрията като важен икономически фактор за развитието на района и популяризиране на възможностите за работа и кариерно ориентиране сред младите хора. Регистрираните..

публикувано на 18.10.24 в 08:37