Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Основните политически сили в ЕП подкрепиха речта за "Състоянието на съюза" на Фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Основните политически сили в Европейския парламент подкрепиха в основната й част вчерашната реч на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за "Състоянието на Съюза".

Част от акцентите в нея бяха общ подход за минимална работна заплата в ЕС, създаване на закон за санкции в глобален мащаб при нарушаване на човешките права от типа на закона "Магнитски", намаляване на парниковите емисии поне до 55 на сто до 2030-та година.

"За Европейската народна партия основното послание през следващите седмици ще бъде "Работни места, работни места и пак работни места". Това заяви председателят на групата в Европейския парламент Манфред Вебер и даде за пример Италия, където 40 на сто от младежите са без работа. Той поиска 1/3 от фонда за възстановяване да се използва за създаването на работни места и подчерта, че парите не трябва да отиват в джобовете на държавните китайски компании.

Манфред Вебер

Вебер каза още, че санкциите срещу Беларус и Русия трябва да са на масата заради действията на Лукашенко срещу протестиращите и отравянето на опозиционера Алексей Навални:

"В интервю преди няколко дни Лукашенко каза, че ако падне Беларус, пада и Русия. Аз ще го кажа с мои думи: "Идеята за свободните хора се придвижва на Изток и никой не може да я спре - нито Лукашенко, нито Путин. След случая Навални, всички възможности  за допълнителни санкции трябва да са на масата и както и вие казахте, дори и спирането на проекта "Северен поток" 2.  Ще кажа и по една дума на колегите си от Националния фронт и от "Сириза" -  ние сме тук, за да служим на европейските граждани. Истинският патриот никога не може да бъде кукла на конци на Путин".

Вебер попита дали може да се има доверие на страна кандидат-член на ЕС като Турция, която изпраща военни кораби в Средиземно море, нарушава международното право в Сирия, притиска свободните медии и изостря напрежението между религиите с решението си за "Света София". 

Той отбеляза, че е подкопано и доверието в Обединеното кралство след последните действия на премиера Борис Джонсън: "Няма смисъл от сключване на бъдещо споразумение в лицето на новия британски премиер, който изхвърля през прозореца споразумението, което самият той е подписал. Великобритания, ти губиш доверие на световно ниво. Мога да кажа, че Европейският съюз никога няма да гласува никакво търговско споразумение с Великобритания, ако си нямаме взаимно доверие".

Ираче Гарсия

Председателят на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ираче Гарсия отбеляза, че диагнозата за състоянието на ЕС трябва да е точна, за да се намери правилното лечение. "Положението не е добро, защото пандемията ни връхлетя изневиделица. Това обаче имаше и добрата страна, защото се появиха проблеми, които отдавна трябва да решим - миграцията, например. Ако не го направим, ще налеем вода в мелницата на екстремистите", допълни тя. По повод идеята за собствени приходи и данък върху трансакциите, тя заяви:

"Напълно е несправедливо цялата данъчна тежест в Европа да пада върху гражданите за сметка на големите корпорации и спекулантите".

Ираче Гарсия поиска да се гарантира минималната работна заплата, както и да се реформира икономическото управление. "Трябва има последици при влошаването на правовата държава. Време е да се укрепи върховенството на закона", добави тя и каза още, че състоянието на Съюза не е добро, но не би живяла другаде.

Дачиан Чолош

Председателят на "Обнови Европа" Дачиан Чолош заяви, че през последните седмици са заглъхнали гласовете на националистите срещу европейския проект, тъй като няма какво да кажат, а и те се нуждаят от плана за възстановяване, макар че никога няма да го признаят. По повод обвързването на върховенството на закона с инвестициите той подчерта:

"Не може да има дилема между Европа на инвестициите и Европа на ценностите. Европа не е едното или другото, тя може да бъде само и двете. Върховенството на закона не е пожелание, а фундаментален принцип за всеки. Какво ще стане с доверието към нас на съгражданите ни, ако след година прочетем в медиите, че средствата от възстановителния план или бюджета на ЕС са стигнали до джобовете на онези, чието призвание е да бъдат новите автократи?".

Ако само една страна-членка нарушава върховенството на закона, от това страда цяла Европа, подчерта Чолош.

Заместник-председателят на групата за "Идентичност и демокрация" Никола Бе определи плана за възстановяване на Комисията като "конюнктурен отговор, краткотраен, в голямата си част неработещ и изключително скъп":

"Въпросът не е да се разбере колко ще вземем, а колко ще платим и  кой ще плаща. И както винаги, ще плащат едни и същи - страните нетни вносители и очевидно ще трябва да внесат повече, отколкото ще получат".

Никола Бе допълни, че кризата с пандемията е откроила зависимостта на ЕС от Китай и нарече резултатите от срещата на върха в понеделник "планина, която е родила мишка". За действията на Турция той попита:

"Къде е ЕС срещу Турция? Турция е окупирала нелегално Кипър, прави незаконни сондажи, мултиплицира военните маневри в Източното Средиземноморие, превръща църквата "Света София" в джамия, организира нахлуване на  мигранти и през това време ние сме излели там 500 млрд. евро в продължение на 20 години - чрез Европейската инвестиционна банка, предприсъединителните фондове и тези за овладяване на миграцията. Накратко, Ердоган ни обижда, презира и премазва, а вие продължавате да му плащате". 

Фон дер Лайен е изправена и пред натиска на сънародниците си социалдемократи, които определиха намерението за намаление на парниковите емисии като "неамбициозно разочарование". Миналата седмица комисията по околна среда на Европарламента поиска процентът да бъде 60 на сто.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Парламентът реши: Давностният срок за сексуални посегателства се увеличава на 35 години

Давностният срок за сексуални престъпления и посегателства срещу деца се увеличава на 35 години. Това реши парламентът, приемайки на второ четене изменения в Наказателния кодекс. Сегашният срок е 20 години.  Повишава се и горната граница на наказанията за подобни престъпления.  От опозицията възразиха срещу запазването на долната - от 2..

публикувано на 24.04.24 в 13:13
Томислав Дончев, Тома Биков,  Георг Георгиев, Цветомир Паунов от ГЕРБ за регистрация за изборите в ЦИК

ГЕРБ-СДС се регистрира за изборите, иска победа и нормалност

Коалицията ГЕРБ-СДС се регистрира в Централната избирателна комисия (ЦИК) за предстоящите избори 2 в 1 – предсрочни парламентарни и европейски. Изборите са възможност страната ни да има титулярно правителство с ярки политически фигури, което да поема отговорност за управлението, подчерта заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев...

публикувано на 24.04.24 в 13:08

Зърнопроизводителите на нови протести, ако държавата не изпълни подписаното споразумение

Зърнопроизводителите ще излязат на нови протести, ако държавата не изпълни подписаното през февруари споразумение.  Решението е взето на извънредно заседание на Управителния съвет на браншовата организация преди насрочената за 17.00 ч. днес среща в Министерския съвет с 60 земеделски организации.  Освен за пълно изплащане на договорената в споразумението..

публикувано на 24.04.24 в 12:58

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 12:56
Иван Анчев

Иван Анчев: В България трябва да има отделна агенция, която да противодейства на хибридните атаки

В България трябва да има отделна агенция, която да противодейства на хибридните атаки . За това призова  Иван Анчев, експерт по сигурност и съпредседател на Атлантическия съвет на България. " Целта на Руската федерация е да се посее сянката на съмнението и на някаква емпатия спрямо един абсолютно престъпен режим. Ние като държава не сме..

публикувано на 24.04.24 в 12:44
Вартануш Топакбашян (в ляво) и Исаак Бохосян в студиото на програма „Христо Ботев“

Вартануш Топакбашян: Желязков не позволи едноминутно мълчание в НС, не било кръгла годишнина

"За България темата "Арменски геноцид" продължава да бъде, меко казано, деликатна и да се вписва в политическата конюнктура . За нас като арменци е разбираемо, но тук говорим за гибелта на 1,5 млн. души. Това е история и не може да бъде статистика, а престъпление, което трябва да се изрече гласно". Това коментира в интервю пред БНР..

публикувано на 24.04.24 в 12:34
Дипломат №1 на ЕС Жозеп Борел по време на дебата в Европарламента, 24 април 2024 г.

Български евродепутати призоваха ЕС към мерки за освобождаване на заложниците на хутите

Български евродепутати призоваха върховния представител по външната политика Жозеп Борел да направи всичко възможно, за да бъдат освободени заложниците на хутите в Червено море, след които и двама българи. Това стана по време на дебат, посветен на безпрецедентната атака на Иран срещу Израел в Европейския парламент в Страсбург. "Директното..

публикувано на 24.04.24 в 12:30