Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Малките кметства искат собствен бюджет и правото да избират кмет

Мълчалив протест на кметове на 21 септември по проблемите на малките населени места

Село Райковци
Снимка: Здравка Маслянкова

„За съжаление, при срещите ни на най-високо ниво в държавата, всички ни чуват, но след това нищо не последва. Дори предложението ни да имаме собствени бюджети и в малките села да има избори за кмет чрез промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация,  се разгледа на първо четене миналата година в Народното събрание и там си остана“, това посочи в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Стоян Трифонов, заместник председател на Сдружението на кметовете на кметства и кмет на старозагорското село Змейово.

Сдружението на кметовете на малки населени места настояват и селата със 100 жители да могат пряко да избират кмет, а не той да им бъде назначаван и всеки кмет или кметски наместник да разполага с определен бюджет - това те искат в отворено писмо до центалната власт.

„В България 28 области и 265 общини в тях всеки сам решава как да тълуква и прилага законите. В някои общини действително на малките общини са предоставени бюджети и те са второстепенни разпоредители, което и нашето виждане!“, заяви още Трифонов.

По мнението му големият кмет трябва да предостави бюджет на малките населени места, за да могат те да се развиват.

„Кметовете по общини сами решават дали да се предостави този бюджет – не знаем кое е водещото в този случай – политическа принадлежност или настоятелността…Там където кметовете имат собствен бюджет, състоянието на населеното място е коренно различноВсички села – 51 на брой , в Старозагорско разполагаме с 1000 лева на година. На всяко шестмесечие имаме право да похарчим 50 лв. за канцеларски материали. А има населени места, които не разполагат с нищо. Правим много неща за собствена сметка“, поясни Стоян Трифонов.

От Сдружението на кметовете на кметства настояват и в малките населени места хората да си избират кмет.

„В тези до 350 човека се назначават кметски наместници. Но по този начин кмета на общината решава кой да назначи. Тоест този човек няма да защитава интересите на хората от населеното място. Има и малки села, в които на хартия има назначен кметски наместник, а в действителност няма такъв“, отбеляза Трифонов.

Да се спазва и Законът за общинската собственост, според който не по-малко то 30 на сто от наемите и приходите на територията на населеното място трябва да се връщат в населеното място - това искат още от Сдружението.

До стотинка всичко отива в голямата община“,каза Трифонов и допълни:

"На 21 септември ще се съберем кметове и ще направим мълчалив протест по тези теми с очакване централната изпълнителна власт да ни чуе. 

Още по темата в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще изчезне ли заливът Болата

Заливът Болата край каварненското село Българево е в риск заради разрушаването на брегоукрепителните съоръжения.  От години заливът е обект на медийно внимание - не само заради изключителната му природа, която го нареди сред стоте най-красиви заливи в света, но и заради  непрестанните проблеми около статута му на защитена зона, по-късно на..

публикувано на 27.10.20 в 15:04

Казусът със заграбените от Червената армия трофейни архиви е в застой

Неотдавна въпросът за достъп до т.нар. трофейни архиви бе поставен в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) от новоизбрания ръководител на българската делегация Димитър Главчев. Главчев внесе питане до Комитета на министрите, като такова питане се внася за втори път в комитета. Предишното бе внесено от Лъчезар Тошев, бивш депутат и..

публикувано на 27.10.20 в 12:26

Жана Цонева: Европейска агенция да разпределя медицинските ресурси в ЕС

“Сред много кризи, които се оголиха покрай Covid-19,  кризата с медицинските екипи е най-голяма “, каза в „Хоризонт до обед“ Жана Цонева, доктор по социална антропология от Будапеща. Жана Цонева и Росица Кратункова излязоха с отворено писмо до европейските институции с призив за общо европейски отговор на пандемията. В Чехия получиха 30..

публикувано на 27.10.20 в 12:03
Общинската полиция в София засили контрола за носене на маски в градския транспорт на столицата.

Три организации искат среща със здравния министър за маските и хората с увреждания

Три правозащитни организации, които работят в сферата на защитата на правата на хората с увреждания – Българският хелзинкски комитет, Екип Лайкучка и Общност МОСТОВЕ искат среща с министъра на здравеопазването по повод специфичните потребности на хората с увреждания при въвеждането на противоепидемичните мерки. Трите организации  огласиха апел, в..

публикувано на 27.10.20 в 11:06
Община Сливен

Как се спазват мерките в Сливен след временно затваряне на нощните заведения

От 0 часа тази нощ влязоха в сила  временни рестриктивни мерки за нощните заведения в Сливен. Градът е в червената зона на Covid-19 , но това не се усети в празнуващия Димитровден Сливен.  Тържествата протекоха според предварително планираното в културния календар на града и приключиха часове преди влизане в сила на забраната  на областния..

публикувано на 27.10.20 в 09:26
Ваня Кастрева

Ваня Кастрева: При над 30% отсъстващи ученици и учители вече говорим за висок брой

Как ще се прилага заповедта на МОН за преминаване на дистанционно обучение, която предвижда министърът на образованието да одобрява това за конкретни училища по предложение на техните директори ? Заповедта залага на диалогичен режим на всички участници в образователния процес. Предложенията за преминаване към електронно обучение следва да се..

публикувано на 27.10.20 в 09:09

Студентите по медицина притеснени от включването им към Covid отделенията

„Студените се включиха в битката с коронавируса още при първата вълна, но отчитаме, че тогава имаше повече желаещи и имаше по-голям ентусиазъм, отколкото е сега“. Това коментира в предаването „Хоризонт до обед“ Йолин Дончева, председател на Асоциацията на студентите медици в България, във връзка с призива на здравния министър студентите да се..

публикувано на 26.10.20 в 11:25