Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Янка Йортел: Китайските действия около пандемията подкопаха доверието между Брюксел и Пекин

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На прага на втората вълна на пандемията Covid-19, която накара всички държави да преосмислят местонахождението на ключови за националната сигурност производства, търговската война влезе в нова фаза. Пандемията стана причина, поне привидно, планираната от германското европредседателство среща на върха ЕС - Китай да не се проведе. Но се състоя заместващо събитие - видеоконферентна връзка в момент, когато и в Пекин, и в Брюксел със затаен дъх да очакват изборната развръзка в Съединените щати.

Междувременно Китай спечели своя малка победа в Световната търговска организация, която обяви, че Съединените щати са погазили глобалните търговски споразумения. Вашингтон не може да се обърне към апелативния орган на организацията, защото именно администрацията на Тръмп блокира работата му, като отказа да номинира членове за попълването на състава му.

Освен че в Белият дом още веднъж демонстрираха пренебрежение към базираната в Женева организация, оттам не се посвениха за последващ отговор срещу Пекин - от утре се забранява свалянето на китайските мобилни приложения TikTok и WeChat на американска територия. За втората платформа, често използвана и за финансови операции, важат и редица други ограничения.

Много мобилни устройства в Съединените щати и Китай са издали сигнал, с който комуникационната платформа WeChat обозначава, че има ново съобщение. Какво е съдържанието, разбира се, може да гадаем, но смисълът е ясен – какво ще правим след неделя? Въпросът вероятно е зададен от много американски потребители, за които това е най-бързата и лесна комуникация с техни близки в Китай, след като от администрацията на президента Доналд Тръмп дойде съобщението, че бизнес транзакциите на тази платформа и на най-бързорастящата социална медия в глобален мащаб TikTok се забраняват от неделя.

Тъй като американските приложения са забранени от властите в Пекин, WeChat е сред най-успешните не само в азиатските страни, но и в цял свят. Освен писмени съобщения, чрез нея се правят и финансови транзакции.

При TikTok казусът е още по-сложен, след като се очаква одобрение от Вашингтон за сделка с "Оракъл" и част от сроковете всъщност са до 12 ноември. И ако за много хора това изглежда обикновен бизнес казус в технологичния свят, към картината трябва да добавим геополитическото напрежение и търговската война между двете най-големи икономики в света, убеден е Радж Бала, експерт по световно търговско право и преподавател в университета в Канзас.

Становището на Световната търговска организация е, че Вашингтон е нарушил правилата с едностранното налагане на по-високи търговски мита за китайските стоки. 

Решението на Световната търговска организация е правилно. Съединените щати наложиха търговски мита на Китай, но не и на други държави, което нарушава най-известното правило в уредбата на глобалната търговия. Спомняте си, че за някои стоки увеличението на тарифите беше до 25%, което е категорично нарушение на Член II от Общото споразумение за митата и търговията. Отсъждането, свързано с правната защита на Съединените щати, при което Вашингтон се позовава на текстовете за изключенията в общото споразумение, е по-скоро спорно дискусионно. За да завърша отговора си, ще подчертая, че практически китайският отговор с контратарифи също е нарушаване на правилата, записани в споразумението. Разбира се, действията на Китай не бяха обект на решението, но това не променя факта, че Пекин направи същите грешки, каквито Съединените щати“, каза Бала за предаването „Събота 150“.

Янка Йортел от Европейския съвет за външна политика подчерта:

„Нечестните търговски практики, прилагани от Китай при ограничаването на чуждите компании за работа в страната, нерегламентираното държавно субсидиране, погазването на интелектуалните права и множеството въпросителни около достъпа до чувствителна информация са теми, които вълнуват изключително много и Европейският съюз“. 

По думите на Йортел Европа би искала да продължи да действа по правилата на Световната търговска организация и правните уредби, записани в международните търговски споразумения.

„Това обаче има някакви граници и условията са такива, че изглежда всички играят нечестно. Именно, за да се прекрати това, започна дебатът за всеобхватно споразумение за инвестиции между Европейския съюз и Китай. Това трябва да бъде и рамката на документа, но дали той ще е достатъчно условие за Китай да започне да търгува по правилата или пък ще го наруши, остава да видим“.

Освен че отложи личната среща на китайския президент Си Цзинпин с лидерите на 27-те страни членки на Европейския съюз в Лайпциг, пандемията от Covid-19 допълнително подкопа доверието към Пекин, допълни Йортел, според която онлайн еквивалентът на лидерска среща е оправдал почти нулевите очаквания за резултат. В него обаче не участваха всички държави, а само канцлерът Ангела Меркел, както и председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел.

Между Европейския съюз и Китай досега винаги най-сериозният проблем е била търговията. Говоря за последните няколко години, а причината е, че търговията стана небалансирана и нечестна. Докато европейският пазар се отваряше все повече и повече за китайските компании, докато китайският пазар ставаше все по-недостъпен за европейските. Докато Китай се насочи към затваряне на икономиката и производство, което е самодостатъчно, то Европа иска компаниите от Стария континент да се конкурират честно с китайските на полето на отворена глобална търговия… Сега по ирония това остава една от малкото теми, по които ние все още можем да разговаряме. Когато става въпрос за теми като спазване на човешките права или за отношението на Китай към съседните му държави - говоря за Тайван и действията на Пекин по индийската граница, различията с европейското виждане стават почти непреодолими. Към това трябва да добавим и закона за защита на националната сигурност, въведен в Хонконг, отношението на Европа със сигурност се промени“.

И като добавим закона за национална сигурност, въведен в Хонконг, който според Вашингтон и Брюксел погазва човешките права, а според Пекин е вътрешнодържавен казус, в който останалите страни нямат право да се месят, отношенията остават много обтегнати. Ето защо становището след срещата в понеделник, че е постигнат „малък прогрес“ по някои теми, звучи по-скоро като евфемизъм, че нищо не е направено, но все пак преговорите продължават.

„Фактът, че те бяха малко по-конкретни ми подсказва, че този път наистина има малка крачка напред в преговорите. Ние ги водим от 2013. Това са седем години и практически нищо не се случи. След лидерската среща между Европейския съюз и Китай през юни се постигна някакъв политически напредък. Дали той ще е достатъчен, за да се стигне наистина до споразумение, честно казано - не съм убедена. Въпреки всичко ми се струва, че от юни досега Китай осъзна, че трябва да се върне на масата на преговорите с различно предложение от обичайното, а именно: „Ние не отстъпваме от нито едно искане. Каква е вашата оферта“, допълни Янка Йортел.

И още един голям сблъсък – по политиките за борба с климатичните промени. Въпреки че Китай подписа Парижкото споразумение за разлика от Съединените щати, Пекин не предприема достатъчно действия за намаляването на употребата на замърсяващите фосилни горива, например, категорична е Йортел, но оттук отправяме поглед към Вашингтон, защото президентската надпревара е ключова за много въпроси – и в сферата на екологията, и в сферата на търговията.

Мнозина експерти вярват, че дори и Джо Байдън да влезе в Белия дом, търговската политика на Вашингтон няма да се промени особено. Радж Бала е сред тях:

„Не мисля, че веднага ще има сериозна промяна в отношението на Съединените щати към Световната търговска организация при администрацията на Байдън. Причината е в многостранните споразумения, международните организации и глобализма. Това са все теми, които не се възприемат позитивно от избирателите или да си го кажем направо - не е печеливша стратегия за кандидат-президент да каже, че смята да реформира организацията и върне важността Й като играч в глобалната търговия. Всъщност, обикновеният американец изобщо не се интересува от това. Затова бих очаквал, че ако Байдън спечели изборите, той също ще се фокусира върху двустранните отношения“.

Както с Китай, така и с Европейския съюз. Дали Тръмп ще остане в Овалния кабинет обаче е едната страна на въпроса, другата – как ще се променят световните търговски вериги заради поуките, които би трябвало да са извадени от кризата с коронавируса.

Според мнозина специалисти следващата сериозна причина за отпадането на цели производства в страната ще бъде страхът от интелектуална кражба или дори от събиране на данни, което застрашава националната сигурност.

„Съединените щати остават най-важният партньор на Европейския съюз в сферата на сигурността. Те са съюзник, партньор и ние споделяме общи ценности и разбирания. Отношенията ни са много отвъд администрацията на Тръмп. Разбира се, казвам това с ясното съзнание, че през последните няколко години има разлика, тъй като Тръмп е много остър с партньорите си и понякога действа така, сякаш не прави разлика между приятели и врагове. Този подход накара много хора да смятат, че подходите на Съединените щати и Китай са напълно еднакви и едва ли не ние ще бъдем ударени и от двете страни. Това не е така, особено ако мислим в полето на технологичното развитие“.

Където вече се случва следващият голям сблъсък между световните икономически сили, който има и своя геополитически и икономически отзвук.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пореден ръст на заразените с Covid-19 в Европа и света

Редица европейски страни се готвят за допълнително затягане на антиковид мерките с оглед на поредни повишения на новозаразените с Covid-19 през последното денонощие. Белгия пред прага на още по-строги ограничения за придвижването на гражданите, равносилни на почти пълно затваряне на страната.   След като вчера надмина рекорда от пролетта,..

публикувано на 30.10.20 в 18:36
Премиерът Бойко Борисов

Борисов: Най-лесно е да сложиш чертата и да кажеш - затварям

Премиерът Бойко Борисов разпореди на компетентните органи да засилят контрола върху карантинираните. Във Фейсбук той коментира, че ако всички контактни си стоят по домовете и не излизат, заразяването ще спре. На онлайн работно съвещание с кабинета премиерът е поискал от здравния и просветния министър да предложат решение за продължаването на..

обновено на 30.10.20 в 18:30

Животновъдна асоциация: Местната власт раздава пасищата на приближени хора

От Националната овцевъдна и козевъдна асоциация посочват, че начинът, по който се разпределят за ползване пасищата от държавния и общински фонд, води до злоупотреби с европейски пари. По настояване на браншовата организация парламентарната комисия по земеделие пое ангажимент за промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските..

обновено на 30.10.20 в 18:25

Национална карантина във Франция

От полунощ Франция е отново под карантина, числото на заразените с коронавирус продължава тревожно да расте. Ограничителните мерки са облекчени в сравнение с тези през пролетта. Животът във Франция от днес тече в забавен ход, въпреки че улиците в Париж са по-оживени, отколкото по време на карантината през март. Познатите на французите..

обновено на 30.10.20 в 18:22

Нинова е приета във ВМА с Covid-19

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е приета Военно медицанската  академия в София след положителен тест за Covid-19, съобщиха от пресцентъра на БСП.  Повече информация за здравословното й състояние ще бъде предоставена допълнително.

публикувано на 30.10.20 в 18:18

Болници с декларация: Да се отмени забраната за планов прием и операции

Министърът на здравеопазването да отмени наложената забрана за планов прием и планови операции, тъй като няма предпоставки "за налагане на такава крайна мярка, от която могат да пострадат твърде много хора". Това предлагат в декларация от Националното сдружение на частните болници, изпратена до премиера и до министъра на здравеопазването. В..

публикувано на 30.10.20 в 18:10
Срутена сграда в град Измир след силното земетресение

Силно земетресение в Егейско море, усетено е и у нас

Силно земетресение удари Егейско море и беше усетено както в Турция, така и в Гърция, съобщиха местни и международни обсерватории. Според различни източници трусът е бил със сила между 6,6 и 7,0 по скалата на Рихтер. Има разминаване и в посочената дълбочина, данните варират между 5 и 16 километра. Епицентърът е бил в..

обновено на 30.10.20 в 17:45