Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как работи ловешкият Център за работа с доброволци

Давид Давидов, Албена Йончева, Виктор Николаев
Снимка: Пламен Христов

Центърът за работа с доброволци към Ловешката библиотека "Проф. Беньо Цонев" е създаден през 2007 година. Негов координатор е Албена Йончева. Младите доброволци се включват активно в различни кампании, организирани от Българския червен кръст и други организации. Основната им дейност е насочена към децата

"Основно са летните ни инициативи, които направихме - "Забавно лято", "Лятна читалня", направихме един благотворителен концерт, той беше насочен към деца. По време на пандемията направихме четене по интернет, онлайн четене, в което за наша радост се включиха много деца и техните родители, направихме един конкурс за Джани Родари, записване на онлайн приказки за деца", каза Албена Йончева.

Един от най-активните доброволци в Центъра е Давид Давидов, който от 8 години участва в дейностите. По негова инициатива в края на юли беше организиран благотворителен концерт за събиране на средства за подпомагане на нуждаещите се от лечение Ники, Тото и Кольо.

"На първо място ние сме хора и смятам, че всеки един човек не би бил против да направи такова нещо. Тези три деца бяха с най-голяма нужда и тях ги избрахме, има още много други. По принцип е много трудно да се избира от деца, които имат нужда от подкрепа, но ние се спряхме точно на Ники, Тото и Кольо и направихме този концерт, като много изпълнители подкрепиха каузата", допълни Давид Давидов.

Много активен в дейността на Центъра за работа с доброволци е и 15-годишният ученик Виктор Николаев в Националната гимназия по ветеринарна медицина в Ловеч.

"Защото обичам да гледам децата щастливи. Освен това ми доставя удовлетворение да помагам на деца, от три години съм доброволец в Центъра, част от ученическия съвет в училище съм, занимавам се с фотография", подчерта Виктор Николаев.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в Нешвил, беше одобрена с 68 на 28 гласа в местния Конгрес, който е доминиран от Републиканците...

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно финансово право" в King’s College London, Dickson Poon School of Law. В периода 2022 г. - 2023 г. е бил..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в размер на 1 млрд. долара и че доставката на тези оръжия ще започне до часове. Американският президент..

публикувано на 24.04.24 в 21:08