Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-богатият 1% от световното население произвежда най-много въглеродни емисии

Мартин Владимиров: Ако не се вземат спешни мерки, ситуацията е доста тревожна

| обновено на 21.09.20 в 17:54
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-богатият 1 процент от световното население е отговорен за над два пъти повече въглеродни емисии, отколкото най-бедната половина от световното население. Това се казва в доклад на организацията „Оксфам“, публикуван в навечерието на годишната сесия на Общото събрание на ООН следващата седмица, предаде ДПА.

„Оксфам“ призова за ограничения за въглеродните емисии, произвеждани от богатите, повече вложения в публичната инфраструктура и икономиката да бъде преструктурирана така, че в климатично отношение да има по-голяма справедливост, посочва БТА.

Докладът акцентира върху данни, събирани между 1990 и 2015 г., период, в който в световен мащаб емисиите са се увеличили двойно.

Най-богатите 10% - 630 милиона души - са отговорни за над половината (52 на сто) от въглеродните емисии за това време, констатира документът.

Най-богатият 1% - 63 млн. души - са отговорни за 15 процента от световните емисии за периода, посочват изследователите.

По-бедната половина от световното население е отговорна за едва 7 процента от емисиите за същия период, заяви „Оксфам“.

Катастрофалните последици от климатичната криза вече се усещат в много части на света заради икономическата система, която разчита на консуматорството, непрекъснатия растеж и разделя света на икономически печеливши и губещи, каза Елен Емке, експерт по социални неравенства в „Оксфам-Германия“.

Най-бедните плащат цената за потреблението, на което се радва богато малцинство, каза тя.

В Германия най-богатите 10%, или 8,3 млн. души, са отговорни за 26 на сто от въглеродните емисии на федералната република за изследвания от „Оксфам“ период.

По-бедната половина от населението на Германия, която е пет пъти по-голяма, 41,5 млн. души, са произвели само със съвсем малко повече емисии, 29 процента.

Транспортът и в частност въздушният са една от най-важните области, в които могат да бъдат предприети мерки за ограничаване на климатичните промени. „Оксфам“ е особено критична и към автомобилите тип SUV (джиповете), които според нея са вторият по значимост причинител на емисии в периода 2010 - 2018 г.

„Трябва заедно да решим кризата с климата и неравенството“, каза Емке.

Тя призова за ограничения за прекомерното потребление на въглерод от най-богатите за сметка на всички останали и заяви, че добра първа стъпка би било облагането с данъци на SUV автомобилите и на хората, които летят често със самолети.

Мартин Владимиров, ЦИД

В предаването "Нещо повече" по БНР Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията коментира, че този доклад е доста по-критичен от обикновено:

"Той е аларма, че трябва да се събудим, защото не можем да продължаваме да водим този начин на живот, който произвежда въглеродни емисии повече, отколкото може да понесе природата. С тези темпове няма да успеем да постигнем целта да задържим затоплянето на атмосферата с по-малко от 1,5 градуса, което е целта на ООН за периода до края на това столетие".

Според него мерки трябва да вземат големите производители на енергия - САЩ и Китай. "Големите сили трябва да поведат тази трансформация", подчерта той.

"Ако по-бедната част от населението на планетата, около 90%, спре да потребява енергия, останалите 10% ще произведат толкова емисии, че няма да постигнем целите от градус и половина повишаване на температурата. Вече е доста късно и ако не се предприемат спешни мерки, ситуацията става доста тревожна", обясни Владимиров.

Интервюто на Диана Янкулова с Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жители на 9 села са притеснени да не останат без транспорт заради премахване на влакови линии в Петричко

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата-Петрич и Благоевград. От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още няма, но уточниха, че за най- натоварените линии ще осигурят алтернативен автобусен транспорт...

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Спецоперация в центровете за мигранти в София

МВР предприе, минути след 20 ч., изненадващи проверки в 3 бежански центъра в столицата. Най-силно беше присъствието на униформени служители в столичния кв. "Овча купел". Те бяха тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията се използват и специално обучени кучета.  Заместник-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи, че е обяснил на Джонсън каква е ситуацията на фронта, както и за "драстичното нарастване на руския..

публикувано на 28.03.24 в 20:10
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

МСООН: Израел да вземе всички мерки, за да осигури безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Газа

Израел трябва да вземе всички необходими мерки, за да осигури незабавно безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Ивицата Газа, постанови днес Международният съд на ООН. В решението се посочва, че населението на палестинския анклав вече не е само застрашено от масов глад - той вече настъпва сред тях. Решенията на учредения през 1945..

публикувано на 28.03.24 в 20:03
Джон Кърби

Кърби: Предупредихме писмено Москва за възможна екстремистка атака

Съединените щати отхвърлиха твърденията на руския Следствен комитет, че четиримата таджики, които са обвинени, че са извършили терористичния акт в Подмосковието миналия петък, били свързани с украински националисти. Киев: Руските служби са знаели месец по-рано за предстоящия терор край Москва  "Глупости и пропаганда", заяви говорителят на Съвета..

публикувано на 28.03.24 в 20:02

Заплатата на кмета Терзиев ще е над 9100 лева

Тройно скача заплата на кмета на София Васил Терзиев, гласува Столичният общински съвет. По-високи заплати ще взимат общинските съветници, председателят на съвета, районните кметове и заместниците на Терзиев. Докладът е внесен от председателя на градския парламент, а мотивът е, че заплатите не са актуализирани от 10 години. Над 2,6 млрд. лв. бюджет..

публикувано на 28.03.24 в 19:34

Сметната палата: Още два работни дни за подаване на отчетите на партиите

Сметната палата напомня, че остават още два работни дни, в които политическите партии трябва да подадат своите годишни финансови отчети за 2023 г. Законовият срок за това е 31 март, но тъй като през 2024 г. той е почивен ден, отчети ще се приемат и на 1 април (понеделник) включително. Документите (на..

публикувано на 28.03.24 в 19:18