Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководен от българин US екип работи върху обещаваща терапия срещу Covid-19

| обновено на 22.09.20 в 14:27
Снимка: БГНЕС

Екип от американски учени, ръководен от българина проф. Димитър Димитров от университета в Питсбърг, работи върху обещаваща терапия срещу Covid-19, основана на изолиране на антитела, които блокират вируса.

В специално интервю за БНР проф. Димитров обясни принципа на действие на терапията:

Нашето антитяло се свързва с вируса много здраво и предотвратява вирусът да влезе в клетките. Така че моментът, в който има антитяло в организма - или преди инфекция, или след инфекция, то се свързва и вирусът вече не може да продължи да инфектира клетките. Така че може да използва както за предотвратяване на инфекция, така и за трeтиране на вече инфектирани хора”.

Проф. Димитров работи като старши изследовател в националните институти по здравеопазване в САЩ от 1990 година. През 2017 година създава Център по терапевтични антитела в университета в Питсбърг, където работи и в момента като негов директор и професор по медицина.

“Нашата цел е да разработим лекарство, което да може да се използва за предпазване от инфектиране с този вирус или да се използва за лечение на вече заразени с вируса хора... Предвиждаме в началото на другата година да бъде изпитвано и върху хора... От няколкостотин човека взимаме клетки, изолираме тези гени, които кодират за антитела, и ги слагаме в т.нар. библиотеки, които са 100 млрд. различни тела, например. След това с един процес за седмица можем да отделим антитяло, което да бъде много ефективно срещу каквото искаме, който и да е вирус. Нашият метод е много бърз... Това е едновременно лекарство и ваксина. Ваксината е само за протектиране на инфекцията, докато антителата са като лекарство, което може да съществува много дълго време в организма на човека”.

Цялото интервю с проф. Димитър Димитров можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-малко 20 души загинаха при днешните антиправителствени протести в Бангладеш

Най-малко 20 души загинаха при днешните антиправителствени протести в Бангладеш, които доведоха до сваляне на премиера. В Бангладеш хиляди протестиращи нахлуха в двореца на премиера Шейх Хасина, която избяга с хеликоптер 15-годишното управление на министър-председателя на Бангладеш Шейх Хасина приключи на 5 август. Тя избяга от..

публикувано на 05.08.24 в 18:20
Служебният премиер Димитър Главчев (вляво) и министрите Галин Цоков и Людмила Петкова дават брифинг в МС - 5 август 2024 г.

МС отпуска 184 млн. лв. за увеличение на заплатите във висшето образование

Служебното правителство одобри допълнителни разходи от 184 милиона лева, с които да бъдат увеличени заплатите в държавните университети и научни организации със задна дата - от 1 април. Премиерът Димитър Главчев  уточни  на брифинг в Министерския съвет,  че постановлението за това е прието днес на подпис от правителството. "Знаете, че със..

публикувано на 05.08.24 в 18:20
Киър Стармър, британски премиер

Киър Стармър: Участващите в размирици ще почувстват пълната сила на закона

Крайнодесните демонстрации във Великобритания ще бъдат спрени чрез мобилизация на специални полицейски сили. Това обяви премиерът Киър Стармър след уикенд на насилие на Острова, предизвикан от невярна информация за тройно убийство на деца преди седмица. Над 150 души бяха арестувани в Англия и Северна Ирландия, след като през събота..

публикувано на 05.08.24 в 18:04
Димитър Главчев

Димитър Главчев би приел да бъде отново служебен премиер

Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че ще приеме да стане отново служебен министър-председател, ако президентът Румен Радев му възложи този пост. "Ако президентът ми предложи, бих приел да стана служебен премиер. Но първият, който бих сменил, е министърът на външните работи", каза Главчев. Той допълни, че би приел отново поста..

публикувано на 05.08.24 в 18:00

Четири самолета се включиха в гасенето на пожара в българската част на планината Славянка

Четири самолета се включиха в гасенето на пожара в българската част на планината Славянка, където трета седмица огнеборците се опитват да овладеят огнената стихия. От институциите са категорични, че няма опасност за двете най-близки села - Голешево и Петрово, но въпреки това готовност за евакуация има. Продължава борбата с пожара в планина..

публикувано на 05.08.24 в 17:56

Основните индекси на Уолстрийт се сринаха при отварянето в понеделник

Основните индекси на Уолстрийт се сринаха при отварянето в понеделник заради страховете, че Съединените щати могат да изпаднат в рецесия, след слабите икономически данни, изнесени миналата седмица. При предпазарната търговия с фючърси индустриалният индекс Dow Jones спадна с 3% или 1000 пункта, S&P 500 се понижи с 3,4%, а технологичният..

публикувано на 05.08.24 в 17:45
Фронтменът на

Рок легендите "Аеросмит" се оттеглят от концертна дейност

Рок легендите "Аеросмит" обявиха, че се оттеглят от концертна дейност, след като отмениха прощалното си турне "Peace Out". Какви са причините, довели до това решение: "Аеросмит" информира феновете и последователите си, че взима "сърцераздирателното и трудно, но необходимо решение - като група от братя - да се оттегли от сценичните..

публикувано на 05.08.24 в 17:14