Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Фройнд: Еврофондовете не водят до добруване на хората, а до корупция за отбран елит

Любомир Авджийски: Голяма част от европейските фондове финансират мафията в България

Снимка: БГНЕС

Не можем да оправим проблемите на България от Брюксел, но поне можем да обединим сили." Това каза пред БНР Даниел Фройнд, съпредседател на Антикорупционната интергрупа в Европейския парламент и депутат от Германия от групата на „Зелените“. Фройнд ще участва на предстоящия дебат за България в европарламента на 5 октомври и ще сподели впечатленията си от разговорите си тук и видяното на протестите. В предаването "Преди всички" той посочи, че е провел множество срещи, включително с представител на институции, който е „запознат с това как се краде от европейските проекти, не случайно, от някой проект, а системно“.

Даниел Фройнд

„Забелязвам, че имаме проблем с отпускането на европейските фондове. Това видях вчера на улицата – начинът, по който се отпускат европейските фондове не води до добруване на обикновения човек, а създава корупция за един отбран елит“, подчерта Фройнд.

Като се позова на пътуванията си в Унгария, Чехия и България той допълни, че вижда общия проблем в това, че системата, по която се отпускат средства, разчита на механизми на контрол в самите държавите членки.

„И ако държавата куца и не може да се справи – това са общите неща между Чешката република, Унгария и България, в Унгария процесът е стигнал най-далече, на медиите тотално им е наложен хомот от Орбан, правосъдната система – тя коли и тя беси. Най-голямата разлика е, че България реши да се включи в Европейската прокуратура и се надявам по този канал да се подобри ситуацията", коментира Фройнд.

БГНЕС

Стига сме анализирали тази ситуация, време е нещо да се направи, действие е необходимо“, изтъкна Даниел Фройнд, отбелязвайки редовните ежегодни доклади за България.

Наблюдаваме, че към ръководители от Европейската народна партия като Орбан и Борисов са милостиви откъм критика, няма никакви санкции, посочи още Даниел Фройнд.

ЕНП в момента дефакто прави антиевропейска пропаганда и толерира корумпирани системи. Това от страна на Европа е огромна грешка. И кризата се разпростира, защото все повече държави попадат в този капан. Това е грешка на Ангела Меркел, включително.“

БГНЕС
„Имаме презумпция, че едва ли не европейските депутати и Европейският парламент знаят какво се случва в детайли в България, но въобще не е така“, заяви Любомир Авджийски, изпълнителен директор на Центъра за мониторинг на правосъдието в предаването "Преди всички". Той анализира ефекта от сигналите и срещите на неправителствени организации, които алармираха Брюксел за проблемите с правосъдието и корупцията в България.

Адресирахме казуси, свързани с корупция, адресирахме записите на премиера, липсата на разследване по тези записи, както сегашните, така и предишните – „Двете каки“, „Ало, Ваньо“, това си е цяла сага. Цитирахме председателя на Върховния съд, който на няколко пъти казва, че България е завладяна от олигархията и от мафията. Нещо, което не го казва човека от кръчмата, казва го на високо ниво магистрат“, поясни Авджийски.

Любомир Авджийски

Любомир Авджийски уточни още, че неправителствените организации призовали Европейският парламент и Европейският съюз "да започнат да свързват европейските фондове с върховенството на правото в България, без това да означава „спрете европейските фондове“.

Според нас в момента голяма част от тези фондове финансират мафия в България, която се възпроизвежда и в политиката, и в съдебната система.“

Според Авджийски гражданското общество е свършило своята работа - както по линия на НПО-сектора, така и на улицата, чрез протестите, чрез журналистически разследвания и експертни становища и сега е ред на евроинституциите да реагират. 

Двете гледни точки чуйте в звуковия файл.

 
Снимки в текста: БГНЕС

Превод в ефир: Мариана Хил

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Любомир Кючуков: Докато има опасност за Русия, обществото се консолидира, за да не дестабилизира държавата

Би било изненадващо, ако има изненадани от резултатите от изборите в Русия. Те бяха с предизвестен край . Това коментира Любомир Кючуков, дипломат и международен анализатор, в интервю пред БНР. "Има два елемента, които предопределиха резултатите.  Първо, това е системата, която облагодетелства сегашния президент  и ще е елементарно,..

публикувано на 18.03.24 в 13:55
Велислава Дърева

Велислава Дърева: Много е трудно някой да бъде патриарх след Дядо Неофит

"И патриарх Максим, и патриарх Неофит бяха наистина много ярки обединителни фигури . Българската православна църква съхранява българския дух, обединява българския народ, дава му надежда и упование. Това са личности, които имат невероятни заслуги за развитието на православната вяра в България." Това каза пред БНР журналистът Велислава Дърева и..

публикувано на 16.03.24 в 13:40
проф. Атанас Семов

Проф. Атанас Семов: Мисията на патриарх Неофит по опазване на православието трябва да продължи!

"Това е много голяма загуба за България. Освен предводител на Светата ни православна църква, патриарх Неофит беше от много малкото останали обединителни фигури . Той беше не просто благ, дълбоко човечен, но и свещеник в най-свещения смисъл на думата, изразител на особено дълбока ценностна система . Той беше, и в личното общуване, както и в..

публикувано на 16.03.24 в 11:59
В първия ден на национален траур - 15 март, опашките от вярващи, отдаващи последна почит на патриарх Неофит, не секнаха до късно вечерта

Стотици миряни изпращат патриарх Неофит в небесния му път

Стотици миряни си вземат последно сбогом с патриарх Неофит.  "Беше свята личност. За него могат да се кажат само най-добри неща. Беше помирител. Беше свят човек ", казва д-р Станчева, която е била 20 години личен лекар на патриарха. България си взема последно сбогом с патриарх Неофит   "Имах честта да познавам патриарх Неофит и да работя..

публикувано на 16.03.24 в 10:37

Сигнали за липсваща ваксина срещу вирусите на хепатит А и B

За липсваща ваксина срещу вирусите на хепатит А и B сигнализираха слушатели на "Хоризонт" . Ваксината не е част от имунизационния календар и се намира трудно в аптечната мрежа у нас от години, потвърди Силвана Лесидренска от сдружение "Хепактив". Наша проверка показа, че вносителят на този препарат е подал уведомление за временно преустановяване на..

публикувано на 15.03.24 в 11:41

Доц. д-р Боян Хаджиев: Изборните резултати в Русия ще послужат за аргумент да продължи войната

Изборните резултати в Русия ще послужат за аргумент да бъде продължена войната в Украйна . Това заяви пред БНР доц. д-р Боян Хаджиев - преподавател по международни отношения в УНСС. Започва тридневното гласуване на президентските избори в Русия Той прогнозира нова мобилизация след изборите на базата на резултата . Очаква се и промяна в..

публикувано на 15.03.24 в 09:56
Цветелина Пенкова

Цветелина Пенкова за новите мощности в "Козлодуй": Геополитическо натегачество или финансови интереси

Представители на българския енергиен и индустриален сектор ще се включат в конференцията "Енергийна сигурност – основа за развитие на европейската индустрия. Ролята на България", която ще се проведе в Брюксел идния вторник. Ако искаме да имаме сигурност в енергийната система, на първо място трябва да идентифицираме силните страни на всяка..

публикувано на 15.03.24 в 09:14