Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Петър Петров: Държавата ни се превърна в безобразна - няма образ, няма лице

Протестите трябва да излъчат автентични лидери, сегашните политици са карикатури, смята поетът

Петър Петров
Снимка: БНР

Поетът Петър Петров участва почти ежедневно в протестите у нас. Затова си позволява експеримента да включи в новата си книга „На забавен каданс“ и актуални сюжети. Нарича ги „стихо-репортажна поезия, публицистика на душата, гражданска, но и лична интуиция“, която иска да сподели с читателите.

„Затова си позволих да арестувам т.нар. министър-председател, главния прокурор, колкото и иронично да звучи, въпреки че мутрите не разбират от ирония, не разбират от нюанси. Затова поне ние, хората на словото, на изкуството и културата, трябва да намерим подходящ начин да арестуваме образите им, за да знаят техните наследници, нашите наследници един ден след 20-30-100 години какво се е случило в тази държава“, коментира петров в предаването "Хоризонт до обед".

Това, което липсва на днешните управляващи, на хората, овладели всички сектори на държавата ни, която наистина се превърна в безобразна – няма лице, няма образ тази държава, мисля, че това липсва – социалната емпатия, да имаш чувство към хората. Подозирам, че хора на високи постове дори изпитват ненавист и към своите колеги“, изтъкна той.

Бившият партиен дом, обитаван вече от настоящите депутати, за Петър Петров е „по-скоро мавзолей“, а сградата той нарича „декор на един отминал тоталитарен режим“. Откъсването на депутатите и от медиите, и от гражданите поетът определя не просто като липса на диалог, а като патология на властта, тотална самозабрава.

Живеем в консумативно време, в което хората вече не слушат новини и се отчуждават от сериозното, а ежедневието им е подчинено на забавлението, отбеляза поетът.

Ние много трудно, но не и безнадеждно, трябва да излъчим през някакви филтри, с по-масови протести, по-нестандартни протести, естествени лидери, политически, културни, които да представляват наистина това общество, защото това са карикатури.“

Петър Петров сподели още, че за него снощните събития на площада са били „невероятен празник на свободни души“.

Раздрънканият, ръждясал автобус, докарал част от силите на реда на протеста, пред който протестиращите са си правили селфита, според Петров е метафора на състоянието на политическата ни система.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проучване на БАН: Употребата на кой - кого се бърка повече от пълния и кратък член

Широкомащабно проучване на Института по български език на БАН откроява най-често допусканите граматически грешки при употребата на книжовния език. Анкетата е съдържала 38 въпроса и изследва отношението на днешните българи към книжовния език. Поставен е акцент върху правила от граматиката, при които е налице т.нар. масова грешка. Данните са..

публикувано на 29.10.20 в 11:55

Учителка от Русе: Геноцид е 14 дни вкъщи, без жива медицина

Геноцид е 14 дни човек да няма достъп до жива медицина , твърди учителка от Русе, която преболедува Covid-19 в режим на домашно лечение. Преподавателката има придружаващо заболяване астма. Разказва, че през целия цикъл на лечение единствено личната й лекарка е била постоянно на линия, за да я консултира . В началото симптомите били..

публикувано на 29.10.20 в 08:08

Маските в историята

Приятен флирт с непознат или добра идеа за Хелоуин - това са само част от доскоро симпатичните приложения на маската. Днес носенето на маски на открито среща сериозни критики и се превръща в повод за спорове, петиции и обсъждания. Известно е, че историята се повтаря - това не е първият възникнал казус, в който има съпротива срещу..

публикувано на 28.10.20 в 14:55

„Купи подарък от майка на дете с увреждане" - предмети с кауза

Доброто е заразно - за кратко време Фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“ събра десетки хиляди членове. Не само не си представяхме, че има толкова талантливи майки, но и че групата ще се разрасне толкова бързо с потенциални купувачи на произведенията на майките, поясни пред БНР Гергана Маврова, администратор на групата...

публикувано на 28.10.20 в 11:25

Онлайн академия за жени предприемачи в Нов български университет

Нов български университет (НБУ) предлага обучение за жени предприемачи по американска програма. В онлайн академията могат да участват жени с идея за собствен бизнес, която по някаква причина все още не е реализирана, обясни пред БНР Цилия Стоянова, директор на Училище за професионално и продължаващо обучение в НБУ. „Ние наричаме това..

публикувано на 28.10.20 в 10:47

Директорът на МБАЛ в Пловдив доброволец в Covid отделението

„Влязох като доброволец в отделението с болни с коронавирус не само заради кадровия дефицит, но и заради не дотам добрата координация между работещите в самото отделение“. Това разказа в „Преди всички“ проф. Петър Петров, директор на МБАЛ „Свети Мина“ в Пловдив. Професорът е гинеколог по специалност, но посочи, че преди специалността всички са..

публикувано на 28.10.20 в 10:10
Никола Рахнев

Инициативата „Гората.бг“ с кампания за опазване на здравето

От инициативата „Гората.бг“ вече могат да се похвалят с 900 хиляди засадени дръвчета. Помагали са над 200 хиляди участници, половината от тях - деца, залесени са над два милиона квадратни метра площ. "Здравето е в нашите ръце" е кампания на "Гората.бг", която дари десетки хиляди литри течен сапун и дезинфектанти, както и стотици хиляди ръкавици..

публикувано на 27.10.20 в 15:04