Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 100 арестувани в Минск на поредния протест срещу Лукашенко

Снимка: ЕПА/БГНЕС Архив

Поредна вечер на протести в Беларус срещу президента Александър Лукашенко. Задържани са над 100 души.

Силите за сигурност използваха водни оръдия, за да разпръснат хиляди демонстранти, които излязоха по улиците на столицата Минск.

Много от протестиращите носеха картонени корони на главите си по повод полагането на клетва от Александър Лукашенко за шести мандат на поста на тайна церемония в резиденцията си.  

Държавният департамент на Съединените щати посочи, че не смята Лукашенко за легитимно избран президент, като уточнява, че изборите на 9 август не са били нито свободни, нито честни.

Опозицията в Беларус и редица чужди правителства вече обявиха вота за фалшифициран.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кметът на община Доспат Елин Радев пред временната парламентарна комисия

Кметът на община Доспат определи като политическа вендета срещу него временната комисия на НС

Кметът на община Доспат Елин Радев определи като политическа вендета срещу него създадената Временна комисия за проверка на факти и обстоятелства за корупционни практики и системна злоупотреба със служебното му положение.  Той посочи, че сигналите срещу него са от опонентите му от "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ", които са и..

публикувано на 16.08.24 в 16:23

НСИ: През второто тримесечие безработните у нас са 130 000 души

Безработните в страната през второто тримесечие на 2024 година са 130 000 души, сочат данните на Националния статистически институт. В сравнение със същия период на миналата година те намаляват с близо 11 000 души. Всеки десети от хората без препитание е с висше образование, всеки трети - с основно или по-ниско образование, а 60% - със средно...

публикувано на 16.08.24 в 16:19

Трети ден продължава борбата с пожара край романското село Струпец

Трети ден продължава гасенето на голям горски пожар край романското село Струпeц. Засегнати са 200 дка с иглолистни дървета и 500 дка с широколистни. Пожарът е низов, локализиран е и овладян, но все още е действащ. В гасенето наред с пожарникари от Мездра и Роман участват и 15 горски служители.  Междувременно днес по обед в землището..

публикувано на 16.08.24 в 16:11

Румен Гайтански се е предал доброволно, задържан е за 72 часа

Румен Гайтански, по прякор Вълка, е задържан за 72 часа, след като днес следобед се е предал доброволно, научи БНР. Той се разследва за присвояване на необезпечен кредит за 150 милиона лева заедно с бившия изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев и адвокат Иван Георгиев. Издирват Гайтански и Мавродиев,..

публикувано на 16.08.24 в 15:56

През септември предстои разговор за увеличение с 20% на заплатите в "Ел Би Булгарикум"

През септември предстои разговор за увеличение с 20% на заплатите в държавното предприятие "Ел Би Булгарикум". То ще е второ поред след повишението с 10 на сто през май".  Това съобщи служебният министър на енергетиката и индустрията Петко Николов в рамките на парламентарния контрол. Обмисля се и обновяване на материалната база и..

публикувано на 16.08.24 в 15:50

Цяло денонощие дупнишкото сeло Самораново остана без вода

Цяло денонощие дупнишкото село Самораново, което е на воден режим - водата се спира нощем, остана със сухи чешми, каза кметът Райко Цветков. Преди седмица около 300 жители на селото се включиха в протест пред Общината в Дупница и поискаха ултимативно решаване на проблема с водата - ремонт на водохващането "Ядъка" и на ВиК мрежата в селото...

публикувано на 16.08.24 в 15:48
Христина Христова

Христина Христова: Държавата не само може, а трябва да се справи с проблема с незаконните хосписи

Държавата не само може, а трябва да се справи с проблема с незаконните хосписи и домове за възрастни хора. Това каза пред БНР Христина Христова, бивш министър на социалните грижи. Незаконният хоспис в Банкя, в който загина човек - на фирма с регистрация за пансион за животни Иванка Шалапатова: Да се инкриминира отглеждането на хора в..

публикувано на 16.08.24 в 15:44