Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

С какво се хранят децата в училище и около него

Снимка: Ани Петрова, БНР

„Около училищата има павилиончета, магазинчета, в които се предлагат всички възможни изкушения за децата, по правило вредни. Като започнете от шумящите опаковки, в които най-често намираме чипсове и други популярни храни, често наричани junk, като минете през всички безалкохолни сладки неща, които съдържат изключително много захар и стигнете до обикновения сандвич, предмет на който е нашето актуално проучване. Децата имат свободен достъп до всички тези вредни неща, от които са запазени в рамките на училището.“ Това коментира пред БНР Богомил Николов, председател на Асоциация „Активни потребители“.

С проучването си на съдържанието на сандвичи, чиите резултати ще бъдат оповестени до десет дни, от Асоциация „Активни потребители“ искат да покажат на родителите, че в тези храни има редица технологични добавки, които не са полезни за децата.

С годините сигналите за храна от училищните лавки са базирани предимно на външни белези – видимо замърсяване или недостатъчно количество. Има обаче множество вредни съставки, които не са толкова видими, подчерта Богомил Николов в предаването "Хоризонт до обед".

„Лошото е, че има множество вредни съставки, които не са толкова видими и те са подценявани, съответно отсъстват и в сигналите. Ако вие сте производител на сандвичи – можете да направите рецепта за сандвич, в която да има доста зеленчуци и обратно – можете да направите сандвич, в който да преобладават различни сосове. И точно тези сосове са пълни с най-различни технологични добавки, консерванти и т.н.“

Идеята на проучването и кампанията, която го съпровожда, е да се стимулират производителите да правят по-здравословни храни. „Защото илюзия е вярваме, че децата сами ще бъдат толкова критични, колкото сме ние, възрастните“, отбеляза Богомил Николов.

Според Богомир Николов, ако в проверките на храната в училищните столове и лавки участват родители, журналисти и други заинтересовани страни, ще се повиши доверието в системата за контрол.

Агенцията по храните да интегрира родителите в инспекциите, да кани представители на училищните настоятелства, а самите родители да изискват конкретни проверки по-често в училищата, апелират от Асоциация „Активни потребители“.

Съвети от проф. Веселка Дулева, началник отдел „Храни и хранене“ в Националния център за обществено здраве и анализи, чуйте тук:


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русана Бърдарска: Бъдещето ще е по-лошо от настоящето

Русана Бърдарска е автор на книгата "Опитът" и преводач в Европейската комисия. В едно поздравление за 24 май, вдиеобръщение към българите емигранти, Бърдарска каза, че езикът е нашата родина. "Това е онази съкровена родна стряха, иначе клиширана - родината в сърцата ни, това е нашата родина, езикът е нашата родина, която ние трябва..

публикувано на 30.10.20 в 13:28

Поредният атентат във Франция показва крах на френската система да интегрира голям брой хора

„ Изключително тежък е контекстът на този пореден терористичен акт във Франция , в Ница вчера“, коментира в „Преди всички“ Стефан   Манов пряко от Тулуза  - Франция за страната, която се намира между терора, коронавируса и мюсюлманския бойкот. „ В рамките на един месец във Франция се отбелязаха три терористични акта . Започна се с опита за..

публикувано на 30.10.20 в 10:37

Частни школи и учебни центрове ще фалират при продължително затваряне

Много от частните образователни школи и занимални ще бъдат изправени пред реална заплаха от фалит, ако останат затворени за продължителен период от време заради противоепидемичните мерки. Това предупреди пред БНР Миглена Генчева, която е собственик на такава школа. „Март месец, когато ни затвориха за няколко месеца, има колеги, които фалираха,..

публикувано на 30.10.20 в 10:21

Красимир Гаджоков: България отказва да се поучи от световния опит с Covid-19

Българското правителство пропусна да проведе обяснителна кампания, с която да информира и да подготви хората за втората вълна на коронавируса . Така смята Красимир Гаджоков, консултант по информационна сигурност в голяма канадска телекомуникационна компания. Сънародникът ни, който живее и работи в провинция Онтарио, е на мнение, че лятото е било..

публикувано на 30.10.20 в 08:28
Американците демонстрират висока активност на предварителните избори за президент.

Резултатите от президентския вот в САЩ ще се гледат под лупа

След като американските власти се обединиха около заключенията, че Русия се е намесила в изборите за президент през 2016 година, бяха предприети мерки това да не се случи отново. Опазването на инфраструктурата е една от темите, касаещи президентския вот тази година. Малко преди изборите от „Майкрософт“ заявиха, че са осуетили опит за..

публикувано на 29.10.20 в 12:49

Обществено обсъждане на новия закон за ВиК-сектора

Над 130 милиона лева са несъбраните вземания от ВиК-операторите като цяло. С новия закон за водоснабдяването и канализацията се очакват по-сериозни действия за събирането им, включително по съдебен път. „Доволен съм, че вече се предлага отделен специализиран законопроект за ВиК-проблемите , това ще даде необходимата тежест на отрасъла“,..

публикувано на 29.10.20 в 11:53
Галина Герасимова

Галина Герасимова: Внушението ни разболява

"Ако гледаме на сегашния си живот като плод на миналия, то е добре да помислим как живеем сега, изграждайки си тялото“, каза Галина Герасимова в предаването "Нощен хоризонт". Вече 21 години тя работи за разпространението на духовното наследство на Петър Дънов, автор е на документални филми за него. Учителят Петър Дънов препоръчва при възникване..

публикувано на 29.10.20 в 11:22