Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Александрова: Можем да живеем пълноценно в присъствието на коронавируса

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Нормално е да очакваме по-голям процент инфектирани с коронавируса хора заради сезона и заради по-честото престояване на закрито. Вирусът продължава да бъде тук. Трябва да се сме готови да реагираме гъвкаво на ситуацията“. Това каза пред БНР проф. д-р Радостина Александрова, вирусолог от БАН.

Според нея всеки показател е от значение за определяне на цялостната картина:

Ситуацията е динамична и трябва да бъдем готови тя да се променя… Маските предпазват. Много е важно, ако са за еднократна употреба, наистина да са за еднократна... Необходимостта от носене на предпазни маски се налага от факта, че вирусът се предава предимно по въздушно-капков път и зоната до 1 метър е най-рискова. Физическа дистанция невинаги може да се запази, затова са важни маските. Инфектирането става при по-продължителен контакт“.

В предаването „Нещо повече“ проф. Александрова допълни:

„Знаем, че има значение възрастта на пациентите, имунната система си казва думата, с възрастта отслабва силата ѝ. Мъжкият пол има различие в сравнения с женския по отношение на имунния отговор. Въпреки че има идентифицирани хиляди мутации, няма доказателства да съществува връзка между конкретна мутация и това тя да предизвиква по-тежка или по-лека клинична картина. Идентифицирани са гени, които имат отношение също“.

Според вирусолога всеки сам трябва да реши за себе си дали да се ваксинира за сезонния грип.

„Трябва да се научим да живеем с този вирус, нямаме друг изход. Можем да живеем абсолютно пълноценно в негово присъствие, това, което се иска от нас, не е много. В началото в много страни бяха взети строги мерки, за да спечелим време и да можем реагираме адекватно“.

Интервюто с проф. д-р Радостина Александрова можете да чуете в звуковия файл.

снимка: Златина Йовкова
В средното училище „Райчо Каролев“ в Габрово от днес присъствено учат само децата от 1-ви до 3-ти клас. След като беше установено, че 16 педагози са с положителни проби за Covid-19, към дистанционна форма на обучение преминаха учениците от 4-ти до 12-и клас. Очаква се да излязат резултатите от тестовете на непедагогическия персонал.

В края на миналата работна седмица след две положителни проби на педагози от училище „Райчо Каролев“, са тествани всички 60 преподаватели.  16 от тях се оказват положителни за Covid-19. Изолирани са по домовете си и преподават онлайн, като засега никой от носителите на вируса не се е оплакал от грипоподобни симптоми, уточнява директорът на училището Богдан Андреев. 

Предстои да излязат пробите на още 15-тина души от непедагогическия персонал на училището и ако шофьорите на ученическия автобус са с отрицателни, превозът на деца от съседните села, които ходят в средищното училище, ще бъде възстановен.  

Наложената от обстоятелствата нова организация на учебния процес е валидна от днес до 9-и октомври. Децата от 1-ви до 3-ти клас учат в клас, а по-големите – от 4-ти до 12-и клас, се обучават онлайн.  

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейската прокуратура започна обиски в два хотела в бълтарски ски курорт

Европейската прокуратура в София започна обиски в два хотела в български ски курорт като част от разследване на измама със субсидия за Covid-19, съобщават от офиса в Люксембург. През 2020 и 2021 година, фирмата е получила 220 хиляди евро от европейския социален фонд по три оперативни програми. Субсидиите са били предназначени за компенсация на..

публикувано на 28.03.24 в 16:30
Десислава Танева

Имотите от държавния фонд - под наем или аренда само чрез търг

Отдаването под наем или аренда на имоти от държавния поземлен фонд ще се извършва само чрез търг. Това реши парламентът с окончателно приемане на промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Така отпада възможността за провеждане на конкурси. Редът за разпределение на пасища, мери и ливади ще се извършва от комисия,..

публикувано на 28.03.24 в 16:03

Пуснаха под парична гаранция мъж от монтанско село, блудствал с малолетно момиче

53-годишен жител на монтанското село Лехчево е бил задържан за блудствени действия спрямо малолетно момиче от селото . Сигналът за престъплението бил подаден от майката на момичето в понеделник в РУП - Монтана.  От снетите сведения от потърпевшата било изяснено, че престъплението е извършено преди две седмици в дома ѝ от 53-годишен местен..

публикувано на 28.03.24 в 15:56

Мобилно приложение показва в коя аптека можем да намерим дадено лекарство

Налично ли е дадено лекарство в аптечната мрежа и в коя аптека може да се намери – такава информация могат да получат хората чрез подаване на сигнал за липсващ медикамент през мобилно приложение. То е активно и беше представено от Българската асоциация на търговците на едро с лекарства и Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства...

публикувано на 28.03.24 в 15:54

Софийската митница с нов директор

Териториалната дирекция "Митница София“ е с нов директор - Павел Манченко, който до момента беше представител на Агенцията в Постоянното представителство на България към Европейския съюз.  Манченко има над 27 години стаж в системата на митниците, заемал е различни експертни и ръководни длъжности.  Досегашният ръководител на териториалната дирекция..

публикувано на 28.03.24 в 15:47

В молдовския град Тараклия ще бъде открит филиал на Русенския университет

В молдовския град Тараклия ще бъде открит филиал на Русенския университет, стана ясно от постановление на Министерския съвет. От 2016 г. ръководството на Русенския университет полага усилия за откриване на свой филиал в молдовския град Тараклия и с постановление на Министерския съвет това вече е възможно. В началото се предвижда обучението да..

публикувано на 28.03.24 в 15:46

Полицията във В. Търново задържа двама души за грабеж

Полицията във Велико Търново задържа двама мъже и една жена за грабеж на пътя край Полски Тръмбеш. Служител на фирма направи граждански арест на крадец на голяма сума пари от касата на своя работодател. Двама мъже на 19 и 45 години и 45-годишна жена са в полицейския арест като съпричастни за побой и грабеж на златни накити. Потърпевша е..

публикувано на 28.03.24 в 15:40