Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-голямата пенсионерска организация предлага ежегодно преизчисление на пенсиите

Снимка: БГНЕС

В очакване на политическото решение на управляващата коалиция за бъдещето на пенсиите и в навечерието на 1-ви октомври – Международния ден на възрастните хора, по „Хоризонт“ продължава представянето на гледните точки по темата за евентуалното преизчисление на парите за старини.

Преди дни социалният министър Деница Сачева коментира в Добрич, че ако се пристъпи към това преизчисление, то най-вероятно ще бъде заложено в бюджета за 2021 година.

Самите пенсионери са наясно с това, че управляващите обсъждат поне три варианта за преизчислението и оживено дискутират по темата. От пенсионерските организации отдавна настояват за незабавно преизчисление на всички пенсии. Те обаче не приемат намеренията на управляващите това да се случи със средния осигурителен доход за 2015 година.

Кой какво е чул и прочел за евентуалното преизчисление на пенсиите е сред основните теми, които хората от третата възраст обсъждат помежду си. Много от тях помнят, че преизчисление вече беше правено през 2008 година по времето на социалния министър Емилия Масларова. Тогава всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2007 година, бяха преизчислени от 1 октомври 2008 година със средномесечния осигурителен доход за страната за 2007 година в размер на 398,17 лева. В резултат, около 1 085 000 пенсии (62,6 на сто от всички пенсии за трудова дейност към онзи момент) получиха увеличение от средно 8,5 процента.

За сравнение - през 2019 година средният осигурителен доход е бил  986,52 лева, т.е. 2,78 пъти по-висок в номинално изражение в сравнение с този през 2007 година.

Пенсионерите коментират, че преизчисление трябва да бъде направено. Те смятат, че това е начинът, по който след това ще заживеят по-добре и със значително по-добри пенсии. На въпрос - колко лева според тях трябва да е пенсията средно, за да осигурява достоен живот, отговорът е между 800 и 1000 лева.  

Все още няма решение по бъдещото увеличение на пенсиите, каза преди дни социалният министър.

Председателят на най-голямата пенсионерска организация в страната – „Съюз на пенсионерите 2004 – Обединени“ Валентина Николова заяви, че основните искания на организацията са две – приемане на Закон за възрастните хора и ежегодно преизчисление на всички пенсии, но не по начина, по който управляващите сега го предлагат. Николова обясни, че преизчислението трябва да е ежегодно, при това - със средния осигурителен доход за предходната година.  

„Не преизчисляване на пенсиите с осигурителен доход от 2015 година, защото ще бъде частично за някои групи пенсионери. Много голяма част от пенсионерите няма да получат нито една стотинка увеличение. Ще има отново разслоение на пенсионерите… Предлагаме преизчисляване на пенсиите ежегодно с предходния осигурителен доход… Средства се намират, както се намериха за другите отрасли, така трябва и за пенсионерите“.

От 1 юли тази година средната пенсия у нас е 412 лева, минималната – 250 лева. Огромна чат от пенсионерите получават пенсии в диапазона 200-300 лева, което автоматично ги слага в групата „монетарна бедност“.

Официалната линия на бедност за 2020 година е 363 лева

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр ще бъде днес в Берлин, откъдето ще..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата жилищна криза, която принуди някои търсещи убежище да спят в палатки. Мигранти и бежанци..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и нелегално влизане в Обединеното кралство. Петима души, включително 7-годишно момиче, загинаха при..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29