Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Ахладова: Докладът на ЕК е положителен и обективен

| обновено на 30.09.20 в 18:09
Десислава Ахладова
Снимка: Министерство на правосъдието

Първият институционален коментар на доклада на Европейската комисия за върховенството на закона в България дойде от правосъдния министър Десислава Ахладова. Според нея той е „положителен и обективен“.

И за проекта за нова Конституция,  и за фигурата на специалния прокурор, който да разследва Обвинител номер едно и заместниците му, България  ще се се съобрази със становищата на Венецианската комисия, обяви правосъдният министър.

„За нас е ценно Венецианската комисия да каже своите виждания по внесения в момента в Народното събрание законопроект за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт. След становището на Венецианската комисия правителството ще предприеме стъпки, като съответно поема ангажимента, че ще бъдат изпълнени препоръките на Венецианската комисия, която смятам, че е утвърден международен орган“.

По ключовата в доклада тема за ефективен  механизъм за разследване на главния прокурор, задължение за какъвто България има от 2006 година в следствие на осъдителното решение по делото "Колеви срещу България", Ахладова декларира, че то ще бъде изпълнено и ще бъде съобразено със становището на Венецианската комисия за това дали предлагания независим прокурор, който ще разследва главния, има цялата независимост и дали не би бил по някакъв начин в подчинение спрямо главния прокурор":

"Решени сме да отговорим на очакваното, че определени елементи от процедурата по назначаване и разследващите правомощия на така наречения специален прокурор ще бъдат съобразени с препоръките на Съвета на Европа."

На 18 септември председателят на Народното събрание е поискала експертната оценка от Европейската комисия за демокрация чрез право, каквото е дългото име на Венецианската комисия, и за проекта за нова Конституцията, каза още правосъдният министър

"Целта е да постигнем съответствие с принципите и общите стандарти на Съвета на Европа, както и изпълнение на конкретни препоръки, отправени към българските власти. В съответствие със становището на комисията ще работим за постигане на широк политически консенсус за осъществяване на тази реформа".

В изявлението си Ахладова разчете в доклада положителни констатации за антикорупционната реформа и разследвания:

"В резултат на доброто взаимодействие между органите на съдебната и между органите на изпълнителната власт бяха предприети редица действия по наказателно преследване срещу голям брой лица, заемащи висши държавни длъжности за извършени от тях корупционни престъпления - министри, заместник министри, народни представители, кметове на общини и райони".

По повод критиките за свободата на медиите Ахладова обяви, че закони, свързани с прозрачността на собствеността на медиите има, но :

"България е готова и отворена на всякакви инициативи, за да може да укрепне медийният плурализъм". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Докладът на ЕК: Липса на прозрачност в медиите и предизвикателства в борбата срещу корупцията

Липсата на прозрачност при собствеността на медиите, все по-чести заплахи срещу журналисти от всякакъв вид и предизвикателства в борбата срещу корупцията - това са основните критики в доклада за България в новия хоризонтален..

обновено на 30.09.20 в 14:14
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Товарен влак предизвика пожар с три огнища на Подбалканската линия

Товарен влак предизвика пожар с три огнища на Подбалканската линия. Стихията вече е овладяна. Фронтът на пожара беше много голям - от Сопот през Столетово до землището на селата Розино и Христо Даново. Осем екипа на пожарните служби от областта в..

публикувано на 08.07.24 в 20:58

Европейската служба за външна дейност с изявление по повод руските атаки в Украйна

"Целенасочените атаки срещу цивилни хора и обекти, които не представляват военна цел, биха могли да представляват военни престъпления и да бъдат причислени към престъпленията срещу човечеството", се казва в изявление на говорителя на Европейската служба..

публикувано на 08.07.24 в 20:54

Протест в памет на Ани и Явор, които загинаха на столичния бул. "Сливница"

Мирно шествие на близки и приятели на деца, загинали на пътя, се проведе тази вечер на столичния булевард "Сливница". Протестът е организиран от родителите на Ани и Явор, които бяха блъснати на пешеходна пътека там през май миналата година...

публикувано на 08.07.24 в 20:31

Повдигнаха обвинение на шофьора без книжка, причинил катастрофа с 2 жертви край с. Кесарево

Окръжната прокуратура във Велико Търново повдигна обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на 17-годишния неправоспособен шофьор, който днес участва в катастрофата, при която на място загинаха таксиметров водач и неговият брат. Инцидентът..

публикувано на 08.07.24 в 19:53
Американският президент Джо Байдън.

Байдън към съпартийците си: Имаме една задача. И тя е да победим Доналд Тръмп

Президентът на Съединените щати Джо Байдън е изпратил писмо до съпартийците си демократи, в което заявява, че е време да се обединят около кондидатурата му за втори мандат, за да има най-добрия шанс да победи Доналд Тръмп. Байдън определи..

публикувано на 08.07.24 в 19:23
Андрей Гюров

На 16 юли УС на БНБ решава дали Андрей Гюров да остане подуправител

Управителният съвет на БНБ ще заседава идния вторник - 16 юли, заради решението на Комисията за противодействие на корупцията, че Андрей Гюров не може да бъде подуправител на централната банка. Управителният съвет ще трябва да реши дали да освободи..

публикувано на 08.07.24 в 19:14
Голям екран показва унгарския министър-председател Виктор Орбан, докато се среща с китайския президент Си Цзинпин (не е в кадър), в Пекин, Китай, 8 юли 2024 г.

Орбан: От 5 столици зависи краят на войната - Киев, Москва, Пекин, Брюксел и Вашингтон

Серията посещения в миротворческата мисия на унгарския премиер Виктор Орбан ще продължи, съобщи той в ексклузивно интервю за германската телевизия "Велт".  Унгарският премиер Орбан пристигна в Москва за преговори с руския президент Путин Орбан..

публикувано на 08.07.24 в 19:08