Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Ангелов: Запълнени са 10,5% от Covid-леглата и 4% от интензивните

Кунчев: Няма начин при една започваща вълна в Европа ние да кажем, че отпадат ограниченията

| обновено на 01.10.20 в 10:38
Снимка: БГНЕС

Общо заболели от коронавируса у нас са 20 833, от които 5374 са активните случаи, 14634 са общо оздравелите, като 145 от тях - изминалото денонощие. 

Към настоящия момент 837 лица с коронавирус са в лечебни заведения за болнична помощ, а 44 от тях са в интензивни структури. Това каза здравният министър Костадин Ангелов на брифинг на Националния оперативен щаб за борба с Covid-19.

„Под карантина са 7767. Общо починалите са 825. За последното денонощие са 12“.

Към края на септември е запълнен 10,5% от капацитета на леглата за пациенти в неусложнено състояние и 4% от леглата на пациентите, нуждаещи се от интензивно лечение, допълни той. 

Болниците са обезпечени с всичко необходимо за работа в Covid-условия за 3 месеца напред. 

Увеличената заболяемост, отчетена през последната седмица, не е определяща и не налага затягане на мерките, категорични са от НОЩ. Необходимо е обаче стриктно спазване на действащите към момента. 

„Един от най-големите потенциални рискове пред здравната ни система остава недостатъчният брой на медиците, тяхната умора от началото на епидемията. Нараства делът на заразените медицински специалисти“.

В интензивни отделения са настанени един лекар и една медицинска сестра. Сериозен е въпросът с недостига на кадри в някои по-малки болници. Всекидневно се водят разговори и се командироват специалисти от София в болници в страната. Последният случай е болницата в Гоце Делчев, а в момента се водят разговори и за болницата в Айтос.

За учебната година

Заболеваемостта в училище не е по-различна от тази в страната въобще.    

Общо събраните данни от 15 до 30 септември показват, че децата в детски градини с положителен тест са 12, броят на учениците - 117, учителите в детски градини - 14, учители в училище - 72, а общо 69 са заразените сред непедагогическия персонал
Под карантина са 4043 ученици, 116 учители от училища.  Под карантина са 34 групи в детските градини и 180 паралелки в училищата. 
По думите му няма висока заболеваемост в детските градини и училищата.

Брифингът на НОЩ -  1 октомври 2020 г.

Главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев коментира:

"Сега сме на около 840 души в болниците. Ситуацията не е лоша, но тенденцията е за постепенно повишаване. Няма начин при една започваща вълна в Европа ние да кажем, че отпадат ограниченията".

След сравнително спокоен септември в Европа има вълна от повишаване на заболеваемостта. От миналата седмица България също бележи ръст. "Нашият ръст седмично е плюс 57%. Има няколко страни, които са с по-висок“, заяви Кунчев. 

„България е на 25-о място по заболеваемост в Европа и на 8-о място по смъртност. Смъртността постепенно спада и вече сме задминати от голяма група страни. Малта е с най-висока смъртност“, посочи той.

На Балканите има много големи разлики. Водеща е Черна гора със заболеваемост от 527 на 100 000 души. В Босна и Херцеговина са 91, в Северна Македония - 81, Албания - 60, Косово - 41, България - 33, Гърция - 40, Турция - 23 и Сърбия - 12. С по-малка заболеваемост са само Турция и Сърбия".

„Това беше причината в новите заповеди на министъра да се уточни, че продължават ограниченията за влизане на хора от Израел и Черна гора. Добавихме изискване за отрицателен тест и за пристигащите от Украйна заради около 3 пъти по-висока заболеваемост там“, каза още Кунчев.

Ежедневно се следят 23 показателя. От всички положителни случаи около 30% имат клиника, а около 5% - нужда от болнично лечение, посочи още Ангел Кунчев. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Обществен съвет за изграждане на Национална детска болница

ОС за изграждане на Национална детска болница настоява за координация между съответните министерства

Общественият съвет за изграждането на Националната детска болница е срещнал трудност с липсата на звено в Министерство на здравеопазването, което да е ангажирано със строежа. Това стана ясно от пресконференция на Обществения съвет (ОС). От съвета настояват за ясна координация между съответните министерства посредством създаването на..

публикувано на 07.05.24 в 17:16

ЕК напомни на Скопие за ангажимента да включи българите в Конституцията си

От Европейската комисия напомниха на Република Северна Македония, че има ангажимент да включи в своята Конституция и българите като държавотворен народ.  "Северна Македония се ангажира да промени конституцията си и ние вярваме, че всички политически сили ще се фокусират върху пътя на страната към ЕС" - така говорителят на Еврокомисията Ана..

публикувано на 07.05.24 в 17:02
Ивайло Иванов

Ивайло Иванов: Путин вади ядрената карта преди стратегически решения за подкрепа на Украйна

Путин вади ядрената карта, когато трябва да се вземат стратегически решения за подкрепа на Украйна . Това каза пред БНР военният експерт Ивайло Иванов. Русия планира учение с използване на тактическо ядрено оръжие Москва предупреди Лондон, че ще отговори, ако Киев използва британски оръжия на руска територия " Руският президент..

публикувано на 07.05.24 в 16:32

"Галъп интернешънъл": Държавите от Запада са по-изплашени от употребата на изкуствен интелект

Държавите от Запада са по-изплашени от употребата на изкуствен интелект. България е сред тях, отчита световно проучване на Асоциация "Галъп интернешънъл" в държави от Азия, Европа, САЩ и Канада. 21% от българите казват, че изкуственият интелект носи повече възможности. 38% виждат в него повече проблеми.  Една трета не се чувстват..

публикувано на 07.05.24 в 16:31
Клаус Йоханис и Джо Байдън

Румънският президент Клаус Йоханис е на двудневна визита в САЩ

Ситуацията в Украйна и Черноморския басейн, както и укрепването на сигурността в евроатлантическото пространство са приоритетни теми на разговорите между румънския президент Клаус Йоханис и американския му колега Джо Байдън. Румънският държавен глава е на двудневно посещение в САЩ и ще бъде приет тази вечер в Белия дом, когато двамата лидери..

публикувано на 07.05.24 в 16:22

Даниела Везиева води евролистата на "Български възход", Стефан Янев - две листи за депутат

Бившият министър на икономиката в служебното правителство на Стефан Янев - Даниела Везиева, води листата за европейските избори на партия "Български възход". Тя е начело и на кандидатите за депутати в националния парламент от Русе. Лидерът на партията Стефан Янев е първи в 24 МИР София и в Пловдив град. На въпрос какво би било успех за..

публикувано на 07.05.24 в 16:20

ПП-ДБ регистрира евролистата си, посочи и кандидатите си за евродепутати

Амбицията на ПП-ДБ е за максимално широко представителство в следващия Европейски парламент. Това заяви водачът на листата с кандидати за евродепутати Никола Минчев при регистрацията ѝ в ЦИК: "Нашата общност, проевропейската демократична общност на България, със сигурност ще разшири значително присъствието си в следващия Европарламент,..

публикувано на 07.05.24 в 16:08