Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават се заразените с Covid-19 в шивашкия цех в Айтос

| обновено на 01.10.20 в 19:11

В Бургаска област, където тази седмица беше регистрирано ново огнище на заразени с Covid-19, нивото на новорегистрираните случаи продължава да е високо. 19 са те от днес. Капацитетът на двете болници с Covid-отделения в града е запълнен. Очаква се 2 частни здравни заведения също да започнат да приемат болни пациенти.

Шивашки цех в Айтос e новото огнище на Covid-19 в областта. 49 бяха първоначално установените заразени работници в цеха, а днес на още 3 жени пробите са се оказали положителни. От началото на седмицата вътрешното отделение на общинската многопрофилна болница в Айтос е превърнато в Covid-отделение. 3 лекари, 6 медицински сестри и 5 санитари работят в отделението. Медицинският персонал е недостатъчен, на ръба сме, каза управителят на болницата д-р Паруш Парушев.

"Лошото е, че ние сме болница, построена преди повече от 100 години, ние сме на павилионен тип, входът на отделението е един за болни и за персонал, което не дава възможност за разделение на потока. В момента правим преустройства, които да позволят поне частично отделяне на болните от персонала, за да можем да предпазим по някакъв начин персонала. Към момента имаме достатъчно лични предпазни средства, дезинфектанти и всичко необходимо за предпазване на персонала", допълни Парушев.

От новото огнище на Covid-19 най-много - 25, са заразените жени от руенското село Зайчар, които всяка сутрин пътуват с автобус до Айтос. Жителите на селото са в паника. Маски там вече се носят и на открито, а затворените помещения на заведенията не работят, каза кметът Мустафа Ходжа. От днес са започнали да правят тестове за коронавирус на работниците от големия шивашки цех в селото, заяви още той. 1600 души живеят в селото.

"Положението е шоково, изведнъж 25 положителни резултата от изследването за Covid-19. Притеснителното е, че продължават положителните проби, вчера имаме 3 нови случая, започнаха да тестват големия цех в селото, където работят около 600 човека, дано там вече да няма много заразени. 80% от заразените са без никакви симптоми. Добре са", допълни Мустафа Ходжа.

19 са новоустановените случаи на заразени с коронавирус в Бургас, Айтос и Руен днес. 3-ма от тях са настанени за лечение в болници. Сред заразените има един ученик и 2-ма учители от Бургас. Капацитетът на 2-те болници с Covid-отделения в областния център е запълнен, алармира преди дни кметът Димитър Николов.

"До 2-3 дни и двете частни болници започват да работят с пациенти с Covid-19, но взехме решение Община Бургас започва да закупува бързи тестове, нов вид тест, който до 15 минути със 100% гаранция дава информация за положителен и отрицателен пациент", подчерта Николов.

826 са регистрираните случаи на заразени с Covid-19 в Бургаска област от началото на епидемията. 310 от тях в момента са с предписано домашно лечение, а 65 са настанените в болници.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бумът на Covid-19 от шивашки цех в Айтос

64 са новите случаи на заразени с коронавирус от последното денонощие в Бургаска област. Големият бум идва от шивашки цех в Айтос, потвърди директорът на РЗИ -Бургас д-р Георги Паздеров. След като са се разболели няколко от служителките са тествани всички..

публикувано на 29.09.20 в 10:05
ВИЖТЕ ОЩЕ
Реджеп Тайип Ердоган

Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър

Турският президент Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър. Той присъства на военния парад в Никозия, където 50 кораба се включиха в отбелязването на 50-годишнината от турската инвазия на острова. Ердоган изтъкна:  "На срещата на..

публикувано на 20.07.24 в 21:09

8,500 млн. устройства с Windows са били засегнати от IT срива

8,500 млн. устройства с "Уиндоус" са били засегнати от срива, причинен от актуализацията на софтуера на компанията за киберсигурност "Крауд страйк", съобщиха в блог от технологичния гигант "Майкрософт".  Отбелязва се, че това е по-малко от 1% от всички..

публикувано на 20.07.24 в 21:02

Благотворителен базар за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян

Благотворителен базар в помощ на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян събира пари за лечението му в Турция. Момчето страда от лимфобластна левкемия, а престоят в клиниката му в чужбина е между 1000 и 2000 евро на ден. Приказни творения на изкуството са..

публикувано на 20.07.24 в 20:27

Пожар изпепели къща и няколко постройки в село Цапарево, община Струмяни

Пожар изпепели къща и няколко земеделски постройки в село Цапарево, община Струмяни.    Огънят е засегнал и две съседни къщи, но пристигналите на място огнеборци от Сандански и Благоевград, както и десетки доброволци, са предотвратили пожарът да се..

публикувано на 20.07.24 в 20:11

Пожарът в района на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен, съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски..

публикувано на 20.07.24 в 20:00

Ахмед Доган към младежките структури на ДПС: Трябва да се справим с това предизвикателство

Това е едно препятствие, което трябва да преборим, едно предизвикателство, с което трябва да се справим. Това заяви почетният председател на ДПС Ахмед Доган пред председателите на младежките структури на ДПС в първата си публична проява след..

публикувано на 20.07.24 в 19:52

Катрин де Бол: Организираната престъпност се разпространява в Европа

Организираната престъпност се разпространява в Европа, предупреди изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол, цитирана от ДПА. Пред списание "Шпигел" тя даде пример с увеличения наркотрафик, който на свой ред подхранва насилието.  Производството на..

публикувано на 20.07.24 в 19:36