Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават се заразените с Covid-19 в шивашкия цех в Айтос

| обновено на 01.10.20 в 19:11

В Бургаска област, където тази седмица беше регистрирано ново огнище на заразени с Covid-19, нивото на новорегистрираните случаи продължава да е високо. 19 са те от днес. Капацитетът на двете болници с Covid-отделения в града е запълнен. Очаква се 2 частни здравни заведения също да започнат да приемат болни пациенти.

Шивашки цех в Айтос e новото огнище на Covid-19 в областта. 49 бяха първоначално установените заразени работници в цеха, а днес на още 3 жени пробите са се оказали положителни. От началото на седмицата вътрешното отделение на общинската многопрофилна болница в Айтос е превърнато в Covid-отделение. 3 лекари, 6 медицински сестри и 5 санитари работят в отделението. Медицинският персонал е недостатъчен, на ръба сме, каза управителят на болницата д-р Паруш Парушев.

"Лошото е, че ние сме болница, построена преди повече от 100 години, ние сме на павилионен тип, входът на отделението е един за болни и за персонал, което не дава възможност за разделение на потока. В момента правим преустройства, които да позволят поне частично отделяне на болните от персонала, за да можем да предпазим по някакъв начин персонала. Към момента имаме достатъчно лични предпазни средства, дезинфектанти и всичко необходимо за предпазване на персонала", допълни Парушев.

От новото огнище на Covid-19 най-много - 25, са заразените жени от руенското село Зайчар, които всяка сутрин пътуват с автобус до Айтос. Жителите на селото са в паника. Маски там вече се носят и на открито, а затворените помещения на заведенията не работят, каза кметът Мустафа Ходжа. От днес са започнали да правят тестове за коронавирус на работниците от големия шивашки цех в селото, заяви още той. 1600 души живеят в селото.

"Положението е шоково, изведнъж 25 положителни резултата от изследването за Covid-19. Притеснителното е, че продължават положителните проби, вчера имаме 3 нови случая, започнаха да тестват големия цех в селото, където работят около 600 човека, дано там вече да няма много заразени. 80% от заразените са без никакви симптоми. Добре са", допълни Мустафа Ходжа.

19 са новоустановените случаи на заразени с коронавирус в Бургас, Айтос и Руен днес. 3-ма от тях са настанени за лечение в болници. Сред заразените има един ученик и 2-ма учители от Бургас. Капацитетът на 2-те болници с Covid-отделения в областния център е запълнен, алармира преди дни кметът Димитър Николов.

"До 2-3 дни и двете частни болници започват да работят с пациенти с Covid-19, но взехме решение Община Бургас започва да закупува бързи тестове, нов вид тест, който до 15 минути със 100% гаранция дава информация за положителен и отрицателен пациент", подчерта Николов.

826 са регистрираните случаи на заразени с Covid-19 в Бургаска област от началото на епидемията. 310 от тях в момента са с предписано домашно лечение, а 65 са настанените в болници.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бумът на Covid-19 от шивашки цех в Айтос

64 са новите случаи на заразени с коронавирус от последното денонощие в Бургаска област. Големият бум идва от шивашки цех в Айтос, потвърди директорът на РЗИ -Бургас д-р Георги Паздеров. След като са се разболели няколко от служителките са тествани всички..

публикувано на 29.09.20 в 10:05
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ген. Олександър Сирски

Сирски предупреди за увеличена интензивност на руските атаки в Украйна

Руските сили все повече увеличават интензивността и териториалния обхват на атаките си на фронта в Украйна с цел да изтощят максимално украинската отбрана преди Киев да започне да получава военната помощ от Запада в обещания обем, включително изтребители..

публикувано на 17.06.24 в 17:50
Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен преди започването на срещата на лидерите в ЕС - Брюксел, 17 юни 2024

Европейските лидери обсъждат разпределението на висшите постове в ЕС

Очаква се в Брюксел да започне извънредното заседание на европейските лидери за номинациите за висшите постове в ЕС. Някои от тях вече пристигат в сграда "Европа".  Еднодневното заседание се очертава да бъде кратко, тъй като консенсусът между..

публикувано на 17.06.24 в 17:41
Мануела Малеева в студиото на БНР.

Мануела Малеева: Оставям вратата отворена, защото много хора в "Да, България" разчитат на мен

Не съм мислила дали да се кандидатирам за лидер на "Да, България". Аз съм човек, който може да говори с всички . Това каза пред БНР Мануела Малеева от клуб "9-и декември" в "Да, България" и подчерта, че по-скоро не допуска, че ще се занимава с..

публикувано на 17.06.24 в 17:36

Над 425 млн. лева са прехвърлените средства между частните пенсионни фондове през първото тримесечие

Над 425 милиона лева са прехвърлените средства между частните пенсионни фондове през първото тримесечие на годината, сочат данните на Комисията за финансов надзор. Осигурените, които са се възползвали от правото на промяна, са близо 90 000 души...

публикувано на 17.06.24 в 17:11

Ръст на стокообмена между България и Китай, най-вече в сектора на земеделските продукти

Към края на миналата година китайските инвестиции в България са били 150 млн. евро, а стокообменът между България и Китай e близо 4 млрд. щатски долара, като нашият износ е за над 1 млн. долара. Tези данни бяха изнесени от заместник-министъра на..

публикувано на 17.06.24 в 17:08

Инфлацията в България остава над средната за Европа, отбелязва доклад на МВФ

Инфлацията в България остава над средната за Европа, въпреки че българската икономика е постигнала "меко кацане". Това е едно от заключенията в доклад на Международния валутен фонд. Въпреки че докладът е публикуван сега, повечето от заключенията в..

публикувано на 17.06.24 в 16:55

Деветима души са пострадали при взрив на военен полигон в Чехия

Деветима военни са пострадали при експлозия на боеприпаси на полигона "Либава", съобщи чешката армия.   Военната полиция е започнала разследване. Полигонът „Либава“ е разположен на площ 235 кв.кмблизо до град Оломоуц в източната част на страната на ...

публикувано на 17.06.24 в 16:45