Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Съдия Красимир Мазгалов: Опасенията за главния прокурор се потвърдиха

Красимир Мазгалов
Снимка: Иван Русланов

„Опасенията, които изразихме на база на информацията, която имахме от публичните изяви на г-н Иван Гешев преди избирането му и по време на процедурата – всички тези опасения не само се потвърдиха, но всъщност се оказа, че дори са били скромни.“ Това каза в предаването „Преди всички“ съдия Красимир Мазгалов, член на Съюза на съдиите в България.

„Защо съдиите се месят, грубо казано, в избора на главен прокурор, и какво общо имат? Висшият съдебен съвет се състои от 25 членове. Той е разделен на две колегии – прокурорска от 11 човека и съдийска от 14. Установено е от много години насам, че 11-те членове на прокурорската колегия, и това може да бъде много лесно проверено от протоколите от заседанията, гласуват абсолютно винаги като един, по начина, по който гласува и главният прокурор. В този конкретен състав (на ВСС – бел.ред.)“, посочи Мазгалов.

С квалифицирано мнозинство 17 души във ВСС - членовете от прокурорската квота плюс членовете от съдийската колегия, посочени от парламента, без гласовете на нито един съдия, избран от съдии, могат да изберат председателите на Върховния административен съд и Върховния касационен съд, отбеляза още Красимир Мазгалов пред „Хоризонт“.

Изключително важно е как и по какъв начин ще гласуват прокурорската колегия и главният прокурор по въпроси, които пряко касаят съдилищата, стана ясно още от думите на съдия Мазгалов.

В коментара си по поименното писмо до членовете на ВСС, отправено от Съюза на съдиите с призив да започне проверка има ли основания да започне процедура за предсрочното освобождаване на главния прокурор, Красимир Мазгалов заяви:

„От ВСС зависи, и ние все още продължаваме, може би наивно, да вярваме, че ВСС би могъл да постъпи съобразно закона и съобразно принципите, които са валидни в тази професия.“

„С течение на времето все повече се натрупват действията и публичните изяви на главния прокурор, които говорят в полза на това, което сме написали в нашето искане. Почти ежедневно се провеждат публични акции, които създават усещане, че гражданите би следвало да разчитат не на еднаквото приложение на закона по отношение на всички, а на благоволението на главния прокурор, на неговото внимание, на неговото настроение днес – дали той ще благоволи да разгледа един или друг случай и да отиде до едно или друго село.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Туроператори очакват указания от МОН за организирани почивки за абитуриенти

Редица предложения, свързани с предстоящите абитуриентски балове отправят към завършващите училище туроператорите. Те не са така многобройни и разнообразни, както в периода преди пандемията от коронавирус. Но и търсенето и записването за такива пътувания все още не са масови, въпреки, че интерес има. В редица сайтове могат да бъдат намерени..

публикувано на 13.05.21 в 18:20
Снимката е илюстративна

Инж. Ясен Ишев: Да се направи ревизия на всички договори за пътни отсечки

„Новото правителство трябва да направи ревизия на всички договори за изграждане на пътни отсечки “, това посочи в предаването „Преди всички“  инж. Ясен Ишев, председател на Научно-техническите съюзи в транспорта: „Съмнявам се, че тези договори, които вече са сключени, могат да се стопират, но е полезно да им се види какви им са сроковете, какво..

публикувано на 13.05.21 в 10:55
Станимир Хасърджиев

Д-р Хасърджиев: Зелените коридори не достигат до малките населени места

„Ще бъде добър резултат, ако през следващите месеци служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров не забрави, че последните години се посвети на  защитата на правата на пациентите “, каза в „Преди всички“ д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация. „Следващите два месеца обаче могат да се направят..

публикувано на 13.05.21 в 09:21
Президентът Румен Радев представи структурата, състава и приоритетите на служебното правителство

Какво направиха и не направиха служебните кабинети на България

От вчера е факт шестото служебно правителство на България от демократичните промени насам. Негов премиер ще е досегашният секретар по сигурност и отбрана на президента - Стефан Янев. Той беше министър и в предишния служебен кабинет , назначен от Румен Радев. Обръщаме поглед към техните предшественици - какво направиха и не направиха..

публикувано на 12.05.21 в 11:55
Иван Стамболов - Сула

Иван Стамболов - Сула: Новият кабинет е изненадващо симпатичен

Пред служебното правителство има три големи задачи - въпросът е как ще бъдат подредени по важност. Това каза в интервю за БНР блогърът, писател и публицист Иван Стамболов - Сула:  „На първо място ще се грижат за изборите, на второ място ще ревизират, ще разследват, ще хващат нарушения, престъпления и т.н. и на последно място ще се грижат за..

публикувано на 12.05.21 в 10:22

Николай Костов: Срокът за хартиените рецепти трябваше да се удължи по-рано

Пред БНР постъпиха множество сигнали, че аптеките отказват да изпълняват хартиени рецепти през първата седмица на май. Заради тези неясноти от НЗОК публикуваха съобщение , че от 07.05.2021 г е обнародвана Наредба за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, според която рецепти на хартиен носител ще се издават..

публикувано на 11.05.21 в 12:12
Алексей Пампоров

Алексей Пампоров: Има риск БСП да се разцепи, подкрепата за ГЕРБ също ще падне

На предстоящите избори през лятото можем да очакваме много сериозни размествания на пластовете - това прогнозира в интервю за БНР социологът доц. Алексей Пампоров. Според него  подкрепата за БСП и ГЕРБ на предстоящия вот през лятото ще падне и не е изключено БСП този път да се разцепи сериозно . „БСП не беше опозиция на ГЕРБ и не им пречеше в..

публикувано на 11.05.21 в 10:15