Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хасан Адемов: Най-благоприятно е да избираш по-добрия вариант преди пенсиониране

Хасан Адемов
Снимка: БГНЕС

В доклад за състоянието на пенсионните системи в Европа на институт на Европейската федерация на инвеститорите и потребителите на финансови услуги системата за втора пенсия, за която се осигуряват родените след края на 1959-та година български граждани, се определя като провал. Вместо да умножат парите от направените от хората вноски, частните фондове са ги намалили, се твърди в документа.

Асоциацията на частните пенсионни дружества излезе с възражения по доклада.

Докладът е смущаващ, но не е ясна методиката, по която се анализират данните, каза пред БНР д-р Хасан Адемов, председател на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографска политика. Той уточни, че когато се сравняват частните пенсионни системи в ЕС, трябва да има унифицирана методика, а „за такава трудно можем да говорим, поне по информация на частните пенсионни дружества“.

Частните пенсионни дружества убедено твърдят, че доходността по индивидуалните партиди е положителна, изтъкна Адемов.

Частните пенсионни дружества се съгласяват с това номиналната стойност на осигурителните вноски да бъде запазена в момента, в който ще започнат да плащат. Така че изводът, който е направен в този доклад, на практика ще увисне, след като този текст бъде приет в Народното събрание“, изтъкна Хасан Адемов в предаването „Хоризонт до обед“.

Трябва ясно да се каже и дебело да се подчертае, че пенсионният доход от частните фондове е допълващ и не може да бъде сравняван с основния пенсионен доход от първия стълб – държавното обществено осигуряване (ДОО), заяви още д-р Адемов.

Едва 12 хиляди души от първата „кохорта“ от близо 200 хиляди бъдещи пенсионери, които първи ще получат и втора пенсия, са прехвърлили като осигурени лица средствата си от индивидуалните партиди в частен фонд към държавното пенсионно осигуряване.  

Срокът за прехвърлянето е бил удължаван трикратно, но много хора не са се информирали и не са успели да направят прехвърлянето, припомни Хасан Адемов.

„Ако тези лица са се осигурявали върху реални доходи над средния осигурителен доход, ако през всичките 18 години (от началото на действието на втория стълб – бел. ред.) не са имали прекъсвания в осигуряването, и ако този коефициент на редукция бъде реално изчислен, това означава, че двете пенсии могат да бъдат по-големи от една. Но ако не бъдат решени тези въпроси, тогава вероятността двете пенсии да бъдат по-малки от една, получавана от държавното обществено осигуряване, само и единствено, е по-голяма“, обобщи Хасан Адемов.

По думите му най-благоприятно би било този, при който всеки да има възможност непосредствено преди пенсионирането си да избере най-добрия за него вариант, смята д-р Адемов.

„Това е предложение на КНСБ и предложение на частните пенсионни фондове – ако в момента, в който се пенсионираш, на базата на информиран избор дали пенсията от частен пенсионен фонд плюс пенсия от ДОО са по-големи от пенсията, ако я получаваш само от ДОО, тогава ще имаш възможността да имаш право на избор.“

При подобно положение обаче според Адемов възниква въпросът „дали няма да са облагодетелствани тези, които са се осигурявали върху по-ниски доходи“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Картофи от Германия и Франция се продават за български, нашите производители са гневни

Големи хранителни вериги и зеленчукови борси у нас продават немски и френски картофи като българско производство и по този начин заблуждават клиентите си. За това алармират от Националната асоциация на картофопроизводителите. Те внасят сигнали до НАП, Комисията за защита на потребителите и до Българската агенция по безопасност на храните с..

публикувано на 15.01.21 в 11:34

Има работещи модели за контролирано заливане - защо не се прилагат у нас

Наводнени къщи, залети пътища, разрушени мостове и водопроводи, скъсани диги. Това са част от последствията след водното бедствие в Благоевградска област, която пострада от приливните вълни на реките Струма и Места и от контролираното изпускане на язовирите. Най-сериозно засегнати са общините Гоце Делчев, Хаджидимово, Сатовча, Банско, Сандански,..

публикувано на 15.01.21 в 08:33

Доц. Любомира Николаева-Гломб: Със SARS-CoV-2 природата ни показа, че има още много да учим

Всяка информация, която ще се събере по време на мисията на СЗО в Китай за произхода на коронавируса, причиняващ Covid-19 , ще бъде ценна. Откривайки произхода на един вирус, ще бъдем подготвени за следващо прескачане на вирус от животно към човек. Това обясни пред БНР вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб от Националния център по заразни и..

публикувано на 14.01.21 в 07:52
Един от корпусите на Университета по архитектура, строителство и геодезия

Инж. Петър Филков: Три пъти по-малко студенти в инженерните специалности

„Проблемите с  управлението на водите у нас се трупат последните години , резултатът се вижда и по многото проблеми с наводненията сега в страната, но изненадващо е, че през зимата има обилни валежи, а не на сняг“, каза в предаването „Хоризонт до обед“ доц. д-р инж. Петър Филков, декан на Хидротехническия факултет в Университета по архитектура,..

публикувано на 13.01.21 в 11:32
Д-р Стойчо Кацаров

Д-р Стойчо Кацаров: Ваксинирането първо на възрастните позволява премахване на мерките

Добрата организация на масовото имунизиране срещу Covid-19 позволява по-либерални мерки. Това мнение изрази пред БНР  д-р Стойчо Кацаров, председател на УС на Центъра за защита на правата в здравеопазването.    Не е нужно да се имунизира цялото население. Планът трябваше да включи бърза имунизация на възрастните хора – например на тези над..

публикувано на 12.01.21 в 09:53

Върви се към плавно заплащане на такса смет според количеството изхвърлен боклук

Тази година е преходна в  преминаването към нов механизъм на остойностяване на такса смет, а именно - според количеството изхвърлен боклук от едно домакинство.  Целта е да има повече справедливост при заплащане на такса смет.  За пример,  в Ловеч таксата смет скача драстично с около 36 на сто след решение на Общинския съвет от края на..

публикувано на 11.01.21 в 11:32

Кой ще носи отговорност за ваксинирането на хора с деменция и умствена изостаналост

Сериозни проблеми се очертават с предстоящата ваксинация срещу Covid-19 в старческите домове, в домовете за болни с деменция и в домовете за хора с умствена изостаналост .  В някои от домовете социалните работници на този етап отказват да поемат отговорност за ваксинацията на хората, които не могат да направят самостоятелен избор за имунизация..

публикувано на 11.01.21 в 08:31