Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасан Адемов: Най-благоприятно е да избираш по-добрия вариант преди пенсиониране

Хасан Адемов
Снимка: БГНЕС

В доклад за състоянието на пенсионните системи в Европа на институт на Европейската федерация на инвеститорите и потребителите на финансови услуги системата за втора пенсия, за която се осигуряват родените след края на 1959-та година български граждани, се определя като провал. Вместо да умножат парите от направените от хората вноски, частните фондове са ги намалили, се твърди в документа.

Асоциацията на частните пенсионни дружества излезе с възражения по доклада.

Докладът е смущаващ, но не е ясна методиката, по която се анализират данните, каза пред БНР д-р Хасан Адемов, председател на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографска политика. Той уточни, че когато се сравняват частните пенсионни системи в ЕС, трябва да има унифицирана методика, а „за такава трудно можем да говорим, поне по информация на частните пенсионни дружества“.

Частните пенсионни дружества убедено твърдят, че доходността по индивидуалните партиди е положителна, изтъкна Адемов.

Частните пенсионни дружества се съгласяват с това номиналната стойност на осигурителните вноски да бъде запазена в момента, в който ще започнат да плащат. Така че изводът, който е направен в този доклад, на практика ще увисне, след като този текст бъде приет в Народното събрание“, изтъкна Хасан Адемов в предаването „Хоризонт до обед“.

Трябва ясно да се каже и дебело да се подчертае, че пенсионният доход от частните фондове е допълващ и не може да бъде сравняван с основния пенсионен доход от първия стълб – държавното обществено осигуряване (ДОО), заяви още д-р Адемов.

Едва 12 хиляди души от първата „кохорта“ от близо 200 хиляди бъдещи пенсионери, които първи ще получат и втора пенсия, са прехвърлили като осигурени лица средствата си от индивидуалните партиди в частен фонд към държавното пенсионно осигуряване.  

Срокът за прехвърлянето е бил удължаван трикратно, но много хора не са се информирали и не са успели да направят прехвърлянето, припомни Хасан Адемов.

„Ако тези лица са се осигурявали върху реални доходи над средния осигурителен доход, ако през всичките 18 години (от началото на действието на втория стълб – бел. ред.) не са имали прекъсвания в осигуряването, и ако този коефициент на редукция бъде реално изчислен, това означава, че двете пенсии могат да бъдат по-големи от една. Но ако не бъдат решени тези въпроси, тогава вероятността двете пенсии да бъдат по-малки от една, получавана от държавното обществено осигуряване, само и единствено, е по-голяма“, обобщи Хасан Адемов.

По думите му най-благоприятно би било този, при който всеки да има възможност непосредствено преди пенсионирането си да избере най-добрия за него вариант, смята д-р Адемов.

„Това е предложение на КНСБ и предложение на частните пенсионни фондове – ако в момента, в който се пенсионираш, на базата на информиран избор дали пенсията от частен пенсионен фонд плюс пенсия от ДОО са по-големи от пенсията, ако я получаваш само от ДОО, тогава ще имаш възможността да имаш право на избор.“

При подобно положение обаче според Адемов възниква въпросът „дали няма да са облагодетелствани тези, които са се осигурявали върху по-ниски доходи“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Кабинетът "Главчев" оказва много сериозна подкрепа на Пеевски, може би заради компромати

"Няма как да не се съглася, че политическата система в този ѝ вид е в много тежка криза. Явно се вижда как кабинетът на Главчев оказва много сериозна подкрепа на Делян Пеевски през министрите, които очевидно са негови в този кабинет и които Главчев отказва да смени. Можем да подозираме, че тази подкрепа се гради върху компромати, които Пеевски има..

публикувано на 22.07.24 в 14:30

Д-р Кремена Пармакова: При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б

При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б, независимо на кой континент се намира избраната дестинация. Това обясни в интервю за БНР д-р Кремена Пармакова, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в здравното министерство. Комбинираната ваксина срещу двата вируса се открива най-трудно в аптеките у нас , показа..

публикувано на 22.07.24 в 09:38

Кой и кога ще угаси политическите пожари?

Цялото интервю слушайте и в звуковия файл.

публикувано на 21.07.24 в 12:38

Мартен Волтеринк за изборите в Европа и САЩ: Удобни лъжи и неудобни истини

Изображението на окървавеното лице на Доналд Тръмп, вдигнал победоносно юмрук на фона на американското знаме, докато охраната му го извежда след опита за покушение срещу него се превърна в символ на кампанията му за връщане в Белия дом.  Не закъсняха и карикатурите за случилото се, както и тези за все по-неубедително представящия се конкурент..

публикувано на 20.07.24 в 10:35

Сирени за въздушна тревога в Кипър заради 50-годишнината от турската инвазия

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точния час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната . 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината от "мирната операция" на Турция. За участие в проявите за първи път едновременно на тази дата на..

публикувано на 20.07.24 в 07:55

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10

Общините не са готови да въведат новия модел на таксата за битови отпадъци

Няма как общините да направят тази грандиозна реформа сами, подчертава Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). "До момента общините са изцяло сами в този процес . Държавата е заета само със себе си. Няма никакво отношение към тази огромна трансформация в българската икономика . Цялата..

публикувано на 16.07.24 в 10:06