Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хасан Адемов: Най-благоприятно е да избираш по-добрия вариант преди пенсиониране

Хасан Адемов
Снимка: БГНЕС

В доклад за състоянието на пенсионните системи в Европа на институт на Европейската федерация на инвеститорите и потребителите на финансови услуги системата за втора пенсия, за която се осигуряват родените след края на 1959-та година български граждани, се определя като провал. Вместо да умножат парите от направените от хората вноски, частните фондове са ги намалили, се твърди в документа.

Асоциацията на частните пенсионни дружества излезе с възражения по доклада.

Докладът е смущаващ, но не е ясна методиката, по която се анализират данните, каза пред БНР д-р Хасан Адемов, председател на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографска политика. Той уточни, че когато се сравняват частните пенсионни системи в ЕС, трябва да има унифицирана методика, а „за такава трудно можем да говорим, поне по информация на частните пенсионни дружества“.

Частните пенсионни дружества убедено твърдят, че доходността по индивидуалните партиди е положителна, изтъкна Адемов.

Частните пенсионни дружества се съгласяват с това номиналната стойност на осигурителните вноски да бъде запазена в момента, в който ще започнат да плащат. Така че изводът, който е направен в този доклад, на практика ще увисне, след като този текст бъде приет в Народното събрание“, изтъкна Хасан Адемов в предаването „Хоризонт до обед“.

Трябва ясно да се каже и дебело да се подчертае, че пенсионният доход от частните фондове е допълващ и не може да бъде сравняван с основния пенсионен доход от първия стълб – държавното обществено осигуряване (ДОО), заяви още д-р Адемов.

Едва 12 хиляди души от първата „кохорта“ от близо 200 хиляди бъдещи пенсионери, които първи ще получат и втора пенсия, са прехвърлили като осигурени лица средствата си от индивидуалните партиди в частен фонд към държавното пенсионно осигуряване.  

Срокът за прехвърлянето е бил удължаван трикратно, но много хора не са се информирали и не са успели да направят прехвърлянето, припомни Хасан Адемов.

„Ако тези лица са се осигурявали върху реални доходи над средния осигурителен доход, ако през всичките 18 години (от началото на действието на втория стълб – бел. ред.) не са имали прекъсвания в осигуряването, и ако този коефициент на редукция бъде реално изчислен, това означава, че двете пенсии могат да бъдат по-големи от една. Но ако не бъдат решени тези въпроси, тогава вероятността двете пенсии да бъдат по-малки от една, получавана от държавното обществено осигуряване, само и единствено, е по-голяма“, обобщи Хасан Адемов.

По думите му най-благоприятно би било този, при който всеки да има възможност непосредствено преди пенсионирането си да избере най-добрия за него вариант, смята д-р Адемов.

„Това е предложение на КНСБ и предложение на частните пенсионни фондове – ако в момента, в който се пенсионираш, на базата на информиран избор дали пенсията от частен пенсионен фонд плюс пенсия от ДОО са по-големи от пенсията, ако я получаваш само от ДОО, тогава ще имаш възможността да имаш право на избор.“

При подобно положение обаче според Адемов възниква въпросът „дали няма да са облагодетелствани тези, които са се осигурявали върху по-ниски доходи“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
акад. проф. Дроздстой Стоянов

Акад. Дроздстой Стоянов: Предстои застрашителна емоционална пандемия

„Съзнателният съвременен човек е формиран в кръговрата на революции и войни, за да прави избор, а не да регистрира кой е решил да го промени. Онзи или онези, които се борят да отнемат този избор в една антиоруелова приказка, извършват геноцид над свободния човек .“ Това заяви в интервю за БНР акад. проф. Дроздстой Стоянов, психиатър, бивш..

публикувано на 14.04.21 в 12:10
Д-р Александър Колевски, началник на Централната лаборатория по микробиология в Александровска болница

Д-р Александър Колевски: Имунитетът на преболедувалите Covid-19 е строго индивидуален

„В нашата лаборатория приоритетно изследваме медицинския персонал за наличие на антитела, защото той е най-рисковият контингент“, каза пред БНР д-р Александър Колевски, началник на Централната лаборатория по микробиология в Александровска болница. „Имаме над 1500 проби, като наблюдението ми относно имунитета на преболедувалите е..

публикувано на 14.04.21 в 11:00

Една от туристическите емблеми на Велико Търново се руши

Туризмът е основният икономически отрасъл в развитието на Велико Търново, отчитат от градската управа. Емблематичната улица „Гурко“ във Велико Търново е със статут на групов паметник  на културата и е една от туристическите емблеми на града, но там се очертават сериозни проблеми с рушащите се имоти на частните собственици...

публикувано на 14.04.21 в 10:11

Оскверняване на паметник или право на изразяване

Оскверняване на паметник или право на изразяване - глоба от 100 лева, постановена от български съд, всъщност ще струва на страната 10 хиляди заради поредното осъдително дело в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. По време на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, около Коледа на 2013 година Калоян Ханджийски..

публикувано на 13.04.21 в 11:16
Искра Михайлова

Искра Михайлова: Планът за възстановяване не може да бъде заложник

По Плана за възстановяване и устойчивост на Европа България може да получи 12 милиарда лева . Досега Националният план е вече обсъждан със заинтересовани страни. На 9 април  вицепремиерът Томислав Дончев обяви , че срокът за представяне на Националния план в Брюксел е до 30 април, и че планът е съгласуван в голяма степен с Европейската комисия,..

публикувано на 13.04.21 в 11:14

Ще бъдат ли премахнати гранитните павета по знакови улици в град Баня

Ще бъдат ли премахнати гранитните павета по знакови улици в град Баня, Карловско? Предстоят ремонтни дейности по улици в градската част и плановете са за премахване на паважни настилки и замяната им с асфалт. Гражданите от Баня поискаха съхраняването им и в подписка от над 320 души. „Не може всичко да се унищожава,  не може ли нещо да..

публикувано на 12.04.21 в 11:55

Военноинвалиди се борят за по-висока финансова помощ от държавата

Малко над 150 военноинвалиди се готвят да търсят правосъдие от Европейския съд по правата на човека, ако не успеят през националните институции да извоюват по-висока финансова подкрепа за техните вид и степен на увреждания. Историята започва с приемането през 2019 г. на Закона за хората с увреждания.  164-ма военноинвалиди с право на чужда..

публикувано на 12.04.21 в 11:38