Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СДС, а сега накъде?

Снимка: БГНЕС

Когато наближат избори, по традиция започва да се говори за силна дясна коалиция. Разговорите, които започват, най-често са между отломките на някогашното СДС. Въпреки усилията такава коалиция или не се случва, или не успява да изпълни целите си. За обединение се говори и сега. Възможно ли е то?

От онова СДС, което правеше огромните митинги, силните протести и даваше надежда на хората за по-добър живот, са останали десетина бутикови партии, в това число и самото СДС. Вече се заговори, че и от него са започнали да се късат парчета. Хора от пловдивската структура били отишли в партията на Цветан Цветанов.

„Това е фалшива новина… Реално това са няколко души, които работеха против СДС на местна почва в Пловдив. Още миналата година се самоотстраниха и ние сме щастливи, че не са с нас“, категоричен е главният секретар на СДС Илия Лазаров.

Той вижда бъдещето на СДС в коалиция с ГЕРБ:

„ГЕРБ и СДС е европейското дясно, което отстоява ценностите на България за ориентиране към НАТО и ЕС“.

За първи път в историята си СДС е на грешен път, казва някогашният лидер на сините Мартин Димитров:

„Има смисъл от обединение на демократично мислещите хора вдясно. Най-близо до тази идея е „Демократична България“, но ако тази коалиция не се отвори към гражданското общество, няма да реализира възможния потенциал… Последните години СДС е плътно прилепено към ГЕРБ и забрави нещата, за които демократите сме се борили години насам“.

Смисълът на едно десноцентристко обединение не е свързан със заветната цел някой чичо да стане депутат“, смята Петър Москов, сега лидер на КОД:

„Диагнозата е, че идеологическата безпътица, либералното въртене в кръг, на което ГЕРБ е носител, не може да продължава повече“.

Москов очерта няколко причини за разпада на силната дясна алтернатива, символ на която беше някогашното СДС.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

сдс лого

Лидерите на СДС в Пловдив: Единици отидоха при Цветанов

Лидерите на СДС в Пловдив обявиха на пресконференция, че няма индикации структурите им да бъдат разединени от бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов. Миналата седмица членове на СДС от града и областта напуснаха организацията и се вляха в новия..

публикувано на 23.09.20 в 17:28
ВИЖТЕ ОЩЕ
На заседанието на временната парламентарна комисия за влиянието на Мартин Божанов Нотариуса и Петьо Петров - Еврото в съдебната система -  25 юли 2024 г.

Комисията за влиянието на Нотариуса и Еврото ще изслуша Делян Пеевски, Христо Иванов и Лозан Панов

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски се появи на заседанието на временната парламентарна комисия, която проверява данни за влияние в съдебната система на кръговете около Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров - Еврото. Той заяви, че иска  да..

публикувано на 25.07.24 в 18:15

Пожарът в граничната с Гърция планина Славянка е овладян

Пожарът в граничната с Гърция планина Славянка е овладян. На гръцка територия са установени тлеещи огнища, но властите в южната ни съседка уверяват, че ситуацията е под контрол.  Днес в района на пожара беше и вътрешният министър Калин Стоянов, който..

публикувано на 25.07.24 в 18:10
Служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков (в центъра) отговаря на актуални въпроси пред депутатите от ресорната парламентарна комисия - 25 юли 2024 г.

Гвоздейков: Няма риск за процедурите, свързани с модернизацията на железопътния транспорт

Няма риск за процедурите, свързани с модернизацията на железопътния транспорт, заяви служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков. Пред депутатите в ресорната парламентарна комисия той обясни, че полската компания Stadler, която беше избрана..

публикувано на 25.07.24 в 17:08

Позиция на МС за смяната на областните управители на Смолян и Кърджали

От Министерския съвет излязоха с позиция за решението, с което вчера бяха освободени областните  управители на Смолян и Кърджали, а на тяхно място бяха отново назначени хората, които само преди месец бяха отстранени от тези постове.  Смениха..

публикувано на 25.07.24 в 16:54

Да се върне 100-процентовият компенсаторен механизъм за бизнеса при цените на тока, обсъждат депутатите

Да се възобнови 100-процентовият компенсаторен механизъм за бизнеса при цени на електроенергията за небитови потребители над 180 лв. за мегаватчас със задна дата от 1 юли.  Това проекторешение ще бъде обсъдено утре сутринта от депутатите от комисията по..

публикувано на 25.07.24 в 16:50

Олимпийските игри: Човешко творение и съвкупност от неговия прогрес

Олимпиадата - събитие с много посоки. Утре предстои официалното ѝ откриване във френската столица Париж.  Симеон Кичуков: Олимпийските игри са шансът на България да се появи на картата БНР с пратеник на олимпийските игри в Париж Интервю с..

публикувано на 25.07.24 в 16:48
Комисията по бюджет и финанси заседава в сградата на Народното събрание - 25 юли 2024 г.

Бюджетната комисия одобри 194 млн. лв. за оборудване на 2 кораба от типа лека фрегата за ВМС

С единодушие Бюджетната комисия на НС одобри разход от над 194 милиона лева с ДДС за оборудване на двата многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата за Военноморските сили.  Средствата са разпределени за срок от пет години, като..

публикувано на 25.07.24 в 16:45