Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето на ТПК по време на пандемия

Преди 125 години в подбалканското село Мирково е създадена първата кооперация „Орало“. В нея се записват 54 земеделци, а инициатор на този успешен бизнес модел на сдружаването на обединена собственост и отговорност е на писателя Тодор Влайков.

Какво се случва днес с трудово-производителните кооперации, преминали през разтуряне, одържавяване и възстановяване? 

Как оцеляват в Ковид-пандемията и защо тя се оказа шанс за кооперативната шивашка индустрия?

Повече от 35 години Роза Гекова е член-кооператор на ТПК „Димитър Благоев“. Работното ѝ място е на шевната машина. Не би сменила нито професията си, нито фирмата. Не защото отношението към хората с увреждания у нас все още носи съмнение в техните възможности, а защото е убедена в предимствата на кооперацията - там собствеността е на всички, решенията са общи и всичко е прозрачно. Роза е жената, която стои зад ушиването на най-голямото знаме у нас, което всяка година на Трети март се развява над Искърското дефиле. 

Настоящето на ТПК

Ковид-пандемията поставя трудово-производителните кооперации пред поредното им историческо предизвикателство. Колкото и да е странно, това се оказва истински шанс за тези, работещи в шивашката индустрия, споделя председателят на съюза Стилиян Баласопулов: 

„Кооперациите се преустройват и изживяват всички проблеми, които нашата индустрия има. Неочаквано пандемията ги постави в сложна ситуация. От години имат бизнес с чужди партньори и в този смисъл трябваше да се търси алтернатива. Минахме на собствено производство. Голяма част от шивашките кооперации произвеждат маски, защитни облекла. Опитваме се да внедряваме нови тъкани, нови модели. Търсим пазари. Това е бъдещето“.

Има обаче и кооперации, които са на ръба. Тяхното производство не е така атрактивно, а и голяма част от член-кооператорите са хора с увреждания. ТПК се оказаха най-големият работодател на тези хора, споделят Баласопулов, а Елена Катранджиева от благоевградската кооперация „Нов свят“ припомня, че преди 12 години държавата е отнела сериозна тяхна привилегия - да не заплащат първите три дни от болничните на трудоустроените хора, помощ, която им е била отнета уж за една година.

„Не сме на равни начала с всички частни фирми, които имат възможност да подбират персонала и да намират по-свежи сили. Това, че плащаме три дни от всеки болничен ни обременява много. За тези, които са трудоустроени, хронично болни, трябва държавата да помогне на тези предприятия, за да даде стимул“, подчерта Катранджиева.

Въпреки устойчивия и успешен модел на ТПК, доказали се повече от век, младите хора в тях са малко. Защо и какъв е моделът на бъдещите кооперации?

Според Катранджиева липсата на интерес от страна на младите хора се дължи на ниското заплащане.

„Въпреки че има какво да се направи, имаме развойно звено, което разработва колекции. Нашите машини в производството са компютъризирани“.

По думите на Баласопулов кооперацията на бъдещето е тази на новите професии, дигитализацията, изкуствения интелект.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар в граничната с Гърция планина Славянка

Пожарът в граничната планина Славянка отново е достигнал до границата с България

Пожарът в граничната планина Славянка   отново е достигнал до границата с България. По информация на нашите огнеборци, които цяла седмица са на място, гръцките им колеги отново са преустановили гасенето по въздуха заради по-рискови пожари в южната ни съседка. В очакване на огъня десетки български пожарникари, военни и горски служители са..

публикувано на 26.07.24 в 21:22
Су-27

Нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море

За нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море, съобщават световните агенции. Руски изтребител Су-27 е бил вдигнат по тревога по-рано днес, твърдят от министерството на отбраната в Москва. Той е ескортирал британски самолет Ар Си-135 и два изтребителя "Тайфун" на британските военновъздушни сили над акваторията на Черно море,..

публикувано на 26.07.24 в 20:44
Временна парламентарна комисия

Комисията за "Историческия парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител

Временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов и изградения комплекс "Исторически парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител, както и инвеститор в проекта - Йоан Йорданов. Йорданов обясни на депутатите, че..

публикувано на 26.07.24 в 20:31
Главният архитект на София Здравко Здравков подаде оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка. Затова съобщи кметът на София Василе Терзиев в официалния си профил във Фейсбук. "Днес приех оставката на арх. Здравко Здравков като главен архитект на Столична община", посочи още Терзиев, като същевременно благодари на Здравков за времето, което е посветил на София. В..

публикувано на 26.07.24 в 20:14

КРИБ приветства решението на НС за компенсации на небитовите потребители на електроенергия

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изразява своето удовлетворение от приетото днес в Народното събрание Решение, с което се възложи на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите потребители на електрическа енергия, съобщават от пресцентъра на бизнес асоциацията. НС: До..

публикувано на 26.07.24 в 19:58

Огнеборци гасят пожар край Монтана

Огнеборци гасят пожар край Монтана. Горят сухи треви и храсти в източната част на планина "Пъстрина". Няма опасност за населението. Сигналът за пожара е подаден днес след обяд. Горят сухи треви и храсти на планината "Пъстрина" в района на Бойчиновци и Липен. На място са изпратени четири екипа на пожарната в Монтана. Огънят е в района на..

публикувано на 26.07.24 в 19:52
Народно събрание

НС одобри над 194 млн. лв. за оборудване на два многофункционални модулни патрулни кораба

С пълно единодушие Народното събрание одобри разход от над 194 милиона лева с ДДС за оборудване на двата многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата за Военноморските сили. Средствата са разпределени разсрочено за срок от пет години, като за тази година ще се отпуснат 32 милиона лева. Те са в рамките на разписаните..

публикувано на 26.07.24 в 19:40