Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето на ТПК по време на пандемия

Преди 125 години в подбалканското село Мирково е създадена първата кооперация „Орало“. В нея се записват 54 земеделци, а инициатор на този успешен бизнес модел на сдружаването на обединена собственост и отговорност е на писателя Тодор Влайков.

Какво се случва днес с трудово-производителните кооперации, преминали през разтуряне, одържавяване и възстановяване? 

Как оцеляват в Ковид-пандемията и защо тя се оказа шанс за кооперативната шивашка индустрия?

Повече от 35 години Роза Гекова е член-кооператор на ТПК „Димитър Благоев“. Работното ѝ място е на шевната машина. Не би сменила нито професията си, нито фирмата. Не защото отношението към хората с увреждания у нас все още носи съмнение в техните възможности, а защото е убедена в предимствата на кооперацията - там собствеността е на всички, решенията са общи и всичко е прозрачно. Роза е жената, която стои зад ушиването на най-голямото знаме у нас, което всяка година на Трети март се развява над Искърското дефиле. 

Настоящето на ТПК

Ковид-пандемията поставя трудово-производителните кооперации пред поредното им историческо предизвикателство. Колкото и да е странно, това се оказва истински шанс за тези, работещи в шивашката индустрия, споделя председателят на съюза Стилиян Баласопулов: 

„Кооперациите се преустройват и изживяват всички проблеми, които нашата индустрия има. Неочаквано пандемията ги постави в сложна ситуация. От години имат бизнес с чужди партньори и в този смисъл трябваше да се търси алтернатива. Минахме на собствено производство. Голяма част от шивашките кооперации произвеждат маски, защитни облекла. Опитваме се да внедряваме нови тъкани, нови модели. Търсим пазари. Това е бъдещето“.

Има обаче и кооперации, които са на ръба. Тяхното производство не е така атрактивно, а и голяма част от член-кооператорите са хора с увреждания. ТПК се оказаха най-големият работодател на тези хора, споделят Баласопулов, а Елена Катранджиева от благоевградската кооперация „Нов свят“ припомня, че преди 12 години държавата е отнела сериозна тяхна привилегия - да не заплащат първите три дни от болничните на трудоустроените хора, помощ, която им е била отнета уж за една година.

„Не сме на равни начала с всички частни фирми, които имат възможност да подбират персонала и да намират по-свежи сили. Това, че плащаме три дни от всеки болничен ни обременява много. За тези, които са трудоустроени, хронично болни, трябва държавата да помогне на тези предприятия, за да даде стимул“, подчерта Катранджиева.

Въпреки устойчивия и успешен модел на ТПК, доказали се повече от век, младите хора в тях са малко. Защо и какъв е моделът на бъдещите кооперации?

Според Катранджиева липсата на интерес от страна на младите хора се дължи на ниското заплащане.

„Въпреки че има какво да се направи, имаме развойно звено, което разработва колекции. Нашите машини в производството са компютъризирани“.

По думите на Баласопулов кооперацията на бъдещето е тази на новите професии, дигитализацията, изкуствения интелект.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици "ще гледат процес" в деня на отворените врати в Административен съд в Смолян

В рамките на информационната кампания „Ден на отворените врати“ Административният съд в Смолян днес ще отвори врати от 15:00 ч. за граждани, медии и институции. Целта на инициативата е популяризиране дейността на съда, повишаване правната култура на гражданите и във връзка с Образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и..

публикувано на 25.04.24 в 10:27
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Станахме свидетели на нова коалиция!

Станахме свидетели на нова коалиция. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира резултатът от гласуването в зала и включването на искането за оставка на председателя на НС Росен Желязков като точка първа в дневния ред. Борисов изброи законопроектите, включени по предложение на председателя на НС в дневния ред, което е водещото обвинение в..

публикувано на 25.04.24 в 10:25

Ива Димитрова представя новата си книга "Безупречен дом"

Журналистът и писател Ива Димитрова представя новата си книга "Безупречен дом" , която разглежда проблема за емоционалното насилие при двойките . Пред БНР тя  подчерта, че книгата е и за жени, и за мъже, защото жертва може да бъде всеки . "На пръв поглед идеята за безупречния дом ни е насадена поколения назад - че всичко притеснително трябва..

публикувано на 25.04.24 в 10:24

Внесоха наказателно дело срещу проруската губернаторка в Молдова Евгения Гуцул

Наказателно дело срещу губернаторката на молдовския регион Гагаузия е внесено в съда, съобщи молдовската прокуратура, цитирана от Ройтерс. Това създава предпоставки тя да бъде съдена. Евгения Гуцул е обвинена, че през 2019-2022 г. е насочвала средства от Русия за финансиране на забранената вече проруска партия "Шор", създадена от Илан Шор, проруски..

публикувано на 25.04.24 в 10:22

Атентатът в Сарафово и отвличането на български моряци – в проекторезолюция на ЕП

Терористичният атентат на летище Сарафово през 2012 г. и отвличането на двама български моряци през ноември 2023 г. са вкарани в проекторезолюция на Европейския парламент (ЕП) за Иран. Очаква се тя да бъде гласувана днес и е посветена на атаката на Ислямската република срещу Израел. Сред нейните вносители са двама български евродепутати –..

публикувано на 25.04.24 в 10:18
на живо

Кворум има, а в кулоарите – спречкване между "Възраждане" и ПП-ДБ

В кулоарите на парламента отново се стигна до физически сблъсък между депутати от "Възраждане" и ПП- ДБ. А междувременно вътре в пленарната зала депутатите събраха кворум и заседанието започна. Това се случи, след като ГЕРБ – СДС влязоха. Така се събра кворум от 125 народни представители. След събирането на кворума Асен Василев..

публикувано на 25.04.24 в 10:16
Антъни Блинкън

Блинкън: САЩ и Китай трябва да се справят с разногласията си по отговорен начин

Съединените щати и Китай трябва да се справят с разногласията си "по отговорен начин", заяви американският държавен секретар на Антъни Блинкън при посещението си в Шанхай. "Имаме отговорност към нашите народи, дори към света – да управляваме по отговорен начин отношенията между двете страни", коментира той. Очаква се Блинкън да засили..

публикувано на 25.04.24 в 09:59