Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСТС обсъжда удължаване на мярката 60:40

Снимка: БГНЕС

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще проведе извънредно онлайн заседание. Социалните партньори ще обсъдят проект за промени с правителственото постановление за мярката за запазване на заетостта 60:40. Предвижда се срокът на действието ѝ да бъде удължен до края на годината.

Очаква се на заседанието да бъдат дискутирани и варианти за повишение на пенсиите през 2021 г. 

Основните промени в постановлението за мярката 60:40 предвиждат срокът на действието ѝ да бъде удължен от 1-ви октомври до 31-ви декември.

Освен това средства за запазването на заетостта при облекчените условия, определени вече за хотелиерството и ресторантьорството с новия дизайн на мярката, действащ досега, ще могат да се изплащат и за икономическа дейност „транспорт“ - по-специално за т. нар. „случаен превоз“ в туризма. Средствата за запазване на заетостта ще се изчисляват в размер 60 на 100 от осигурителния доход за август 2020 г. Прецизира се начинът за определяне на средствата, като това ще става на база на среднодневен осигурителен доход. 

Промените влизат в сила от 1 октомври. Заявленията, подадени преди тази дата, ще се разглеждат и финансират по досегашния ред. Според прогноза на Агенцията по заетостта, посочена в доклада на социалния министър Деница Сачева до МС към проекта за промени, средногодишният брой на регистрираните безработни при сценарий за бързо възстановяване на хотелиерство и ресторантьорство и преработваща промишленост се очаква да достигне 253 000 души. А в случай че това не се реализира, се очаква броят им да скочи до 274 000.

Към 25 септември регистрираните в бюрата по труда са малко над 237 800. За сравнение, на същия ден през 2019 г. те са били 172 602, или има увеличение с почти 38%.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Лъчезар Богданов

Лъчезар Богданов: След кризисните вече трябва да се мислят стратегически мерки

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще заседава извънредно онлайн. Очаква се социалните партньори да обсъдят проект за промени в правителственото постановление за мярката 60:40, насочена към запазване на заетостта, като се предвижда нейният..

публикувано на 05.10.20 в 10:03
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евън Гершкович бе осъден в Русия на 16 години затвор за шпионаж

Репортерът на "Уол Стрийт Джърнъл" Евън Гершкович бе осъден в Русия на 16 години затвор по обвинения за шпионаж, съобщава Франс прес.  Гершкович бе арестуван в град Екатеринбург през март миналата година, при което властите го обвиниха, че издирвал..

публикувано на 19.07.24 в 18:14

Меморандум за разбирателство между Белград и ЕС за развитие на природните ресурси на Сърбия

Сърбия и Европейският съюз подписаха меморандум за разбирателство за развитие на природните ресурси на западната ни съседка и изграждане на снабдителна верига за електромобили, съобщава Франс прес. Документът бе подписан в Белград в присъствието..

публикувано на 19.07.24 в 17:54

Главчев: Максимално съкращаваме сроковете за финансово подпомагане на пострадалите от пожарите

Държавата ще компенсира пострадалите от пожарите семейства , Министерството на финансите разработва методиката за това.  Земеделски стопани и обикновени хора ще получат компенсация за унищожени площи и погинали животни. Министерството..

публикувано на 19.07.24 в 17:50
Снимката е илюстративна.

Пожарникари и екипи на горските стопанства са на два пожара в Кюстендилско

Пожарникари и екипи на горските стопанства от региона през целия ден гасиха пожари в района на селата Ваксево, Фролош и Червена ябълка, Кюстендилско, на границата със Северна Македония. Засегнати са гори, големи територии площ, като и през нощта..

публикувано на 19.07.24 в 17:22

Парламентарната комисия по казуса с "Исторически парк" на "Величие" изслуша зам.-председателя на КФН

Комисията за финансов надзор е изпратила до прокуратурата сигнал през 2019 г. съмнения за измама при продажба на акции на "Исторически парк". Впоследствие обаче прокурорите са прекратили разследването.  Това каза Петър Джелепов, изпълняващ..

публикувано на 19.07.24 в 16:47
Венцислав Славков, управител на

Част от новозакупените германски вагони не са в движение заради профилактика

Част от новозакупените германски вагони не са в движение, тъй като се извършва профилактика. Това заявиха от БДЖ във връзка със зачестили сигнали на граждани за проблеми с климатичната инсталация на новите вагони. Профилактиката ще отнеме около..

публикувано на 19.07.24 в 16:40

ВАС потвърди частичното прекратяване на договора между НЗОК и УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов"

Върховният административен съд (ВАС) потвърди частичното прекратяване на договора между НЗОК и УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", наложено като санкция от Здравната каса през 2021 г. заради отчетени, но неизвършени дейности за лечение на чернодробни и бъбречни..

публикувано на 19.07.24 в 16:30