Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Лъчезар Богданов: След кризисните вече трябва да се мислят стратегически мерки

Няма политическа логика да се дава заден ход и да се прекратява мярката 60/40 сега

Лъчезар Богданов
Снимка: БГНЕС

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще заседава извънредно онлайн. Очаква се социалните партньори да обсъдят проект за промени в правителственото постановление за мярката 60:40, насочена към запазване на заетостта, като се предвижда нейният срок да бъде удължен до края на годината. 

През първите месеци администрацията забуксува точно с тази мярка, сега машината вече е смазана и работи добре, смята икономистът Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика.

В Германия такава мярка е постоянно действаща, а по време на коронакризата бяха облекчени параметрите на държавната помощ. Там има постоянен механизъм за субсидиране на някои от предприятията при неблагоприятни условия, поясни той в предаването „Преди всички".

В някои страни, особено в по-развитите индустриални страни, тази мярка се разглеждаше като подкрепа на големи индустриални предприятия с идеята да се запази квалифицираната работна ръка в сектори, където дълги години се градят умения, изтъкна Лъчезар Богданов.

„Важни, стратегически, големи компании, на които се крепи индустрията на дадена страна. Там мерките се прилагат за по-малък брой компании, които са големи работодатели. Даже в някои страни изрично бяха изключени малките компании от тази мярка – те получиха друг вид помощ. В България възприехме подходът да е отворен за всички и неизбежно - когато е така, имаме десетки хиляди компании, които се възползваха. Имаше компании, които искаха за двама работника, за един, за трима суми по 200-300-500 лева. Всичко това е административен товар.“

Няма политическа логика да се дава заден ход и да се прекратява тази мярка. Правителството вече се е ангажирало с 1 милиард таван за тази мярка, посочи Богданов.

„Освен това тя очевидно работи, очевидно запазва доход и работни места на хората в тези предприятия, така че беше очаквано, че до края на годината, а вероятно и в началото на 2021-а ще бъде още веднъж продължена. Имам предположение, че това ще бъде направено още веднъж за още три месеца“, коментира икономистът.

"Тази помощ е кризисна. Тя по своята философия цели да даде нещо като мост на бизнеса за един кратък период, в който има непредвидим външен тежък шок. Затворен е бизнесът, затворен е магазинът, или контрагентите в Италия, Германия, Франция са спрели работа за месец или два, няма никакви поръчки, всичко е блокирано. Не трябва да се разглежда като форма на устойчива политика за подкрепа на бизнеса и за подобряване на бизнес средата“, отбеляза още Лъчезар Богданов.

„Това преструктуриране на икономиката, за което всички говорят и в света, и в Европа, трябва да започне да се случва и ако държавата ще предприема някаква политика, по-добре да насочи мисленето си в тази посока. Не просто да крепим заетост във фирми, които са исторически насложени или компании в бизнеси, които ще бъдат трайно засегнати от промените в глобалната икономическа картина, а да се подпомогнат тези, които сега имат идея – да удвоят, утроят бизнеса си в следващите години. Това е помощ, насочена към бъдещето“, коментира Лъчезар Богданов пред БНР.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андон Балтаков

Андон Балтаков иска от СЕМ предсрочно да прекрати договора му за управление

Генералният директор на Българското национално радио е внесъл тази сутрин в Съвета за електронни медии писмо, с което уведомява председателя на надзорния орган Бетина Жотева, че би искал договорът, с който е поел управлението на БНР, да бъде прекратен предсрочно , считано от 1 ноември.        "Изключително съм възмутен от липсата на..

публикувано на 21.10.20 в 18:00

Хелене Кортлендер: Интеграцията на ромската общност в България е възможна

„Интеграцията на ромите представлява дългосрочно предизвикателство пред българското общество, което изисква мобилизацията на различни ресурси. Постигането на значителен напредък по този въпрос не е фикция, а реална възможност “, каза в „12+3" директорът на Фондация "Фридрих Еберт" в България д-р Хелене Кортлендер. Ромската общност..

публикувано на 21.10.20 в 16:28
Снимката е илюстративна

Св. Александров: На повърхността на Бену има останки от раждането на Слънчевата система

Космически апарат на НАСА взе проба от повърхността на астероида Бену. Сондата „Озирис-Рекс“направи това в автоматичен режим.  „Това е една от малкото възвращаеми мисии – мисии, които не просто отиват да изследват космическия обект, отиват, взимат проби и ги доставят на Земята, за да могат да бъдат изучени подробно с по-мощни инструменти в..

публикувано на 21.10.20 в 15:59

Милен Михов: Претърпелите инциденти при доброволна военна служба да имат права на военноинвалиди

„ Защо не се върне наборната армия? Новото поколение задължително трябва да мине през казармата. Може за една година да е, но първото, което е, че ще се научат на дисциплина и физическа подготовка. Това важи и за доброволния резерв“, каза в „12+3“ Иванка Стоянова, работила в системата на отбраната в последните 15 години, майка на загиналия..

публикувано на 21.10.20 в 15:38

Маските на открито ще задълбочат разделението между паникьори и привърженици на конспирацията

Часове след анонсираното от здравния министър Костадин Ангелов, че ще издаде заповед за носенето на маски на открито, тръгна онлайн петиция против носенето на открито . Авторът на петицията Мимо Гарсия се обръща към министър Ангелов с предупреждението, че тази заповед "ще разгневи голям брой хора, които тотално ще се противопоставят на спазването..

публикувано на 21.10.20 в 13:23

Започва национална информационна кампания за даряването на кръвна плазма

Започва национална информационна кампания за даряването на кръвна плазма от преболедувалите Covid-19.  Има краен недостиг на плазма, няма и от всички кръвни групи, сигнализират от сдружение "Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма". Направено е предложение до министъра на здравеопазването Националният кръвен център в София да работи и през..

публикувано на 21.10.20 в 10:58
Руслан Стефанов

Руслан Стефанов: Руският икономически отпечатък в Кипър е съществен

Руският отпечатък върху икономическите реалности - поредната част от  „Кремълският наръчник в Европа" е факт . В проекта участват трима български изследователи. Един от тях е икономистът Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията. "Тази част от мащабното изследване е посветена на Гърция и Кипър.  Въпреки че фокусът не е върху..

публикувано на 20.10.20 в 15:03