Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вера Немирова за софийската премиера на „Африканката“ от Майербер

Снимка: БГНЕС

След големия успех на старозагорска сцена през ноември миналата година, сега в София ще гостува постановката на операта „Африканката“ от Джакомо Майербер. Заглавието се играе изключително рядко по света заради многото предизвикателства, свързани с подготовката му.

Софийската публика може да го види за първи път във вторник, 6-и октомври, в зала 1 на НДК от 19.00 часа.

Диригент е Ивайло Кринчев, а изпълнители на главните роли са Ивайло Михайлов (като Васко да Гама), Даниела Дякова (Селика), Беса Лугичи (Инес).

Участват още: Ивайло Джуров, Крум Гълъбов, Делян Славов, Пламен Кумпиков, Ивайло Йовчев, Тереза Бракалова, Костадин Якшев, оркестър, хор на Държавна опера - Стара Загора, както и представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“.

Режисьор на спектакъла е българката Вера Немирова, внучка на писателя Добри Немиров и дъщеря на оперния режисьор Евгени Немиров, която работи в престижни театри в Европа. Сред тях са Виенската Фолксопер и Виенската Държавната опера, Дойче опер - Берлин, операта в Бон. Била е гост на Залцбургския фестивал.

Това са едни вечни теми, които са валидни и извън актуалните неща, които са на всекидневен ред. Този коронавирус разбута света и реда на нещата, но все пак аз се надявам да е временно и ние да можем да се върнем към нашите истински теми, които, както в „Африканката“, са вечни“, каза в предаването „Закуска на тревата“ Вера Немирова.

„Африканката“ е съвместна продукция на Държавна опера - Стара Загора и Дойче опер - Берлин, където Немирова постави произведението през 2015 г. с Роберто Аланя в главната роля.

Цялото интервю с Вера Немирова можете да чуете в звуковия файл.

Фрагмент от операта „Африканката“ от Джакомо Майербер

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата. Кризите, през които вървим, засилват усещането за миналото. Постоянно преиграваме моменти от..

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР. „Радиодецата“ са носители на специалната награда за изпълнение на радиоконкурса „Пей с мен“; участие в..

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих и спокоен човек, който  е играел със своите деца, правил им е фокуси  и ги е разсмивал.  Често е..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 27-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива :  20.05-21.00 ч.: Специален гост: младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова – единият от гласовете в саундтрака на видеоиграта Baldur's Gate 3, който беше отличен с награда на Британската..

обновено на 22.04.24 в 18:53

Еничарството – болната тема в нашата история

Най-новата книга на великолепната разказвачка Елена Петрова от Пловдив, която живее в Гърция, със заглавие "Храмът на греховете" засяга една жестока тема от нашата история - принудителното еничарство на българи по време на турското робство. Конкретни лица и образи превъплъщават по истински случаи темата за любовта и греховете, но..

публикувано на 22.04.24 в 13:45