Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Споделено готвене свързва глухи и чуващи

Културата на храната може да бъде модел за приобщаване, вярват във фондация „Meeting Points“

Когато говорим за овластяване и включване на различни общности, много често забравяме, че те трябва да бъдат водещите в този процес. Това каза пред „Хоризонт“ Веси Деянова от фондация „Meeting Points“. Организацията прави серия от споделени вечери с готвене, които се водят от глух участник изцяло на жестомимичен език. Според Деянова тази практика е доста иновативна не само за страната ни, но и за чужбина. Фондацията е готова да демонстрира резултатите от проекта за споделено готвене.

„Тези вечери носят толкова голяма топлина и красота! Виждаш как хората са като прохождащи деца, защото опитват нещо съвсем ново, с което не са свикнали, за което не знаят нищо – използването на български жестов език в комуникацията с други хора.“

Проектът за споделено готвене търси разширяване на територията на включване с идеята повече млади глухи хора да се присъединят към ресторантьорския бизнес. В България вече има бизнеси, които включват глухи хора, изтъкна Веси Деянова.

„Виждаме много такива модели извън страната. В Щатите има Starbucks, глухи, които работят в него. Има пицарии във Франция, в други европейски страни, които изцяло се ръководят от глухи, имат глухи сервитьори, готвачи и т.н. Проектът показа, че комуникацията с глухи не е невъзможна. Стига да имаш желание, тя става нещо изключително естествено.“

Храната може да свърже абсолютно всички. Навремето да споделиш хляба си с някого е означавало много, използвано е било за помирение между народите, отбеляза още Веси Деянова в предаването "Преди всички". Затова и фондация „Meeting Points“ развива тематична линия в тази посока.

Миналата година са канили българи и чужденци да донесат ястие, което значи много за тях и да разкажат какво означава то. „Виждаме, че храната наистина сплотява, свързва хората и за нас е изключително интересно да намираме и други начини това да се случва.“

Още за каузата чуйте в звуковия файл.
Снимки: Фейсбук - фондация „Meeting Points“
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андреа Пунчева

Архитектурата на храната – четири кулинарни маршрута на Андреа Пунчева

"От баща ми съм взела любопитството към неугледни, обикновени места, понякога откровено неугледни. Обичам и на хубаво, обичам и на улично, сърдечно и непретенциозно. Категорично преживявам местата през храната и напитките. Работя това, което работя, защото това е подходът ми в живота ." Андреа Пунчева е главен редактор на списанието за вино..

публикувано на 28.05.23 в 17:24

Десетокласникът Стоян Добрев от НПМГ след успеха си на Европейската олимпиада

Десетокласникът Стоян Добрев от Националната природо-математическа гимназия спечели сребърен медал на Европейската олимпиада в столицата на Латвия Рига, проведена в началото на май. Той е от Сандански. Все още не е решил дали да продължи образованието си с химия или с биология, дали да учи медицина или фармация. "Научих, че сме изключително интересни..

публикувано на 27.05.23 в 04:00

Подписка цели да запази дърветата в центъра на Добрич в предстоящ ремонт

Подписка в защита на дърветата в пешеходната централна зона на Добрич започна Гражданската инициатива "Да спасим от изсичане – "подмяна" живите дървета в центъра на град Добрич“.  Подписи се събират вече две седмици. Поводът е идеен проект, одобрен от Община Добрич, за предстоящ ремонт на центъра. В първия му етап е предвидено 70 многогодишни..

публикувано на 26.05.23 в 13:55

Дни преди изборите за нов ректор Великотърновският университет се тресе от скандали

Три дни преди изборите за нов ректор и ръководство, Великотърновският университет се тресе от скандали. Преподавателят по журналистика доцент Иво Инджов показа пред журналисти съобщение, което е получил от настоящия ректор, в което са заплашвани трима преподаватели. Ректорът професор Христо Бонджолов, който управлява два последователни мандата и няма..

публикувано на 26.05.23 в 06:55
Зор Алеф

Зор Алеф - откривател на мистичната сила във всеки от нас

"Т ризъбецът на желанието" е книга, която е свързана с тайната на този магически инструмент. Върху него са гравирани няколко магически формули. Една от формулите, достигнала и до нас е символни закодирани магически формули на материализацията . На правилното изграждане на волевия процес, процесът на осъществяването, на постъпателните..

публикувано на 24.05.23 в 19:38
Румен Стоичков

Румен Стоичков за новата си книга - "Броеница от гласове": Това е 100 % истина, разказана от хората на България

"Голяма част от репортажите ми прозвучаваха за първи път в предаването "12+3" на програма "Хоризонт". Може би 1800, а после те се излъчваха и в "Нощен Хоризонт". Това е моята 8 книга, в която са включени моите срещи с хората по страната", каза в "Нощен Хоризонт" Румен Стоичков за новата си книга - "Броеница от гласове" . Стоичков има 2000..

публикувано на 24.05.23 в 13:11
Джеки Комфорти

Спасението на българските евреи през погледа на Джеки Комфорти

Конференция, посветена на 80 години от спасяването на българските евреи и фестивал на документални филми на тази тема, се провежда тази седмица в Израел. Организаторът на събитията е американският режисьор-документалист Джеки Комфорти. В неговото творчество се очертават две основни теми: Холокоста през време на Втората световна война и..

публикувано на 23.05.23 в 17:39