Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Споделено готвене свързва глухи и чуващи

Културата на храната може да бъде модел за приобщаване, вярват във фондация „Meeting Points“

Когато говорим за овластяване и включване на различни общности, много често забравяме, че те трябва да бъдат водещите в този процес. Това каза пред „Хоризонт“ Веси Деянова от фондация „Meeting Points“. Организацията прави серия от споделени вечери с готвене, които се водят от глух участник изцяло на жестомимичен език. Според Деянова тази практика е доста иновативна не само за страната ни, но и за чужбина. Фондацията е готова да демонстрира резултатите от проекта за споделено готвене.

„Тези вечери носят толкова голяма топлина и красота! Виждаш как хората са като прохождащи деца, защото опитват нещо съвсем ново, с което не са свикнали, за което не знаят нищо – използването на български жестов език в комуникацията с други хора.“

Проектът за споделено готвене търси разширяване на територията на включване с идеята повече млади глухи хора да се присъединят към ресторантьорския бизнес. В България вече има бизнеси, които включват глухи хора, изтъкна Веси Деянова.

„Виждаме много такива модели извън страната. В Щатите има Starbucks, глухи, които работят в него. Има пицарии във Франция, в други европейски страни, които изцяло се ръководят от глухи, имат глухи сервитьори, готвачи и т.н. Проектът показа, че комуникацията с глухи не е невъзможна. Стига да имаш желание, тя става нещо изключително естествено.“

Храната може да свърже абсолютно всички. Навремето да споделиш хляба си с някого е означавало много, използвано е било за помирение между народите, отбеляза още Веси Деянова в предаването "Преди всички". Затова и фондация „Meeting Points“ развива тематична линия в тази посока.

Миналата година са канили българи и чужденци да донесат ястие, което значи много за тях и да разкажат какво означава то. „Виждаме, че храната наистина сплотява, свързва хората и за нас е изключително интересно да намираме и други начини това да се случва.“

Още за каузата чуйте в звуковия файл.
Снимки: Фейсбук - фондация „Meeting Points“
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да останеш върху науката - като петно

От 20 май създателят на "фабриката за наука" Венелин Кръстев Терзиев вече е отписан от Списъка на хабилитираните лица с наукометрични показатели в Регистъра на академичния състав по две професионални направления. В началото на май след сигнал, изпратен от Българското национално радио към Министерството на здравеопазването, стана известно, че в..

публикувано на 25.05.22 в 14:12
Жюстин Томс

Жюстин Томс: Като човечество не сме си взели уроците от предходната война

"За нас като хора, за да продължим напред, е нужно да разберем мотива. Мотивът е този, който е докарал човек до ужасно деяние, което извършва. Защото това явление е плод на това време, на всички обстоятелства, които са го позволили. Имахме Хитлер, в момента имаме Путин – образи, които доста идентично действат. Очевидно и като човечество не сме..

публикувано на 25.05.22 в 11:06
Марина Козарски

Марина Козарски: Глаголицата може да бъде разказана като приказка

Регионалната библиотека "Христо Ботев" във Враца посреща днешния празник с изложба, посветена на глаголицата. Идеята на изложбата е да покаже облика и смисъла на буквите от азбуката , създадена от св. Кирил Славянобългарски. Експозицията е дело на графичния дизайнер Марина Козарски. За всяка буква има отделно платно. Подредени в цялост,..

публикувано на 24.05.22 в 10:14

Остап Сливински: Литературата може да бъде спасение и убежище

"Литературата може да бъде спасение, да играе ролята на убежище за хората – уморени, разочаровани, загубили най-важното в живота си." Това каза в интервю за БНР българистът доц. Остап Сливински, преподавател в Лвов, преводач на български автори.  "Регионът на Централна и Източна Европа много е преживял, ние сме обединени от трудната история, която..

публикувано на 24.05.22 в 09:00
Виктория Викторовна и синовете ѝ Михаил и Владимир

Две момчета от Украйна бяха подстригани за иподякони от Доростолският митрополит Яков

В нощта на Великден, след празничната литургия, две момчета от Украйна, установили се в Силистра със своята майка, бяха подстригани ритуално за иподякони от Доростолският митрополит Яков. Братята Михаил и Владимир от малки започват да посещават църквата в Одеса и така вярата им в Бог укрепва с всеки изминал ден. Виктория Викторовна и синовете ѝ..

публикувано на 23.05.22 в 20:03
Димитър Цолов, рентгенолог

Рентгенологът Димитър Цолов има музикален талант и пише романи и стихове

"Нямам спомен кога за първи път се е зародила тази идeя, но смятам че майка ми, която беше медицинска сестра най-вероятно по косвен начин е повлияла за това решение, защото като малък се е случвало да ходя на нощни дежурства и да спя в отделението, в което работеше . Тя работеше в гастроентерологично отделение и нямам спомен за това, но по нейни думи..

публикувано на 23.05.22 в 15:58

Необходими са още средства за възстановяването на читалище "Светлина" в Шипка

Благотворителната изложба "Светлина за Шипка" за възстановяване на читалището в град Шипка продължава до 27 май на Ларгото в София. Средствата са необходими за цялостно възстано вяване на емблематичната сграда на читалище "Светлина", която е паметник на културата . Вече е проведен укрепителен ремонт, извършен от Община Казанлък с помощта на..

публикувано на 23.05.22 в 14:19