Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Споделено готвене свързва глухи и чуващи

Културата на храната може да бъде модел за приобщаване, вярват във фондация „Meeting Points“

Когато говорим за овластяване и включване на различни общности, много често забравяме, че те трябва да бъдат водещите в този процес. Това каза пред „Хоризонт“ Веси Деянова от фондация „Meeting Points“. Организацията прави серия от споделени вечери с готвене, които се водят от глух участник изцяло на жестомимичен език. Според Деянова тази практика е доста иновативна не само за страната ни, но и за чужбина. Фондацията е готова да демонстрира резултатите от проекта за споделено готвене.

„Тези вечери носят толкова голяма топлина и красота! Виждаш как хората са като прохождащи деца, защото опитват нещо съвсем ново, с което не са свикнали, за което не знаят нищо – използването на български жестов език в комуникацията с други хора.“

Проектът за споделено готвене търси разширяване на територията на включване с идеята повече млади глухи хора да се присъединят към ресторантьорския бизнес. В България вече има бизнеси, които включват глухи хора, изтъкна Веси Деянова.

„Виждаме много такива модели извън страната. В Щатите има Starbucks, глухи, които работят в него. Има пицарии във Франция, в други европейски страни, които изцяло се ръководят от глухи, имат глухи сервитьори, готвачи и т.н. Проектът показа, че комуникацията с глухи не е невъзможна. Стига да имаш желание, тя става нещо изключително естествено.“

Храната може да свърже абсолютно всички. Навремето да споделиш хляба си с някого е означавало много, използвано е било за помирение между народите, отбеляза още Веси Деянова в предаването "Преди всички". Затова и фондация „Meeting Points“ развива тематична линия в тази посока.

Миналата година са канили българи и чужденци да донесат ястие, което значи много за тях и да разкажат какво означава то. „Виждаме, че храната наистина сплотява, свързва хората и за нас е изключително интересно да намираме и други начини това да се случва.“

Още за каузата чуйте в звуковия файл.
Снимки: Фейсбук - фондация „Meeting Points“
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Националната гимназия за приложни изкуства в Трявна - автентични ценности, съвременна визия

Националната гимназия за приложни изкуства Тревненска школа празнува днес 100-годишнината от основаването на училището. То е създадено като продължител на традициите на Тревненската възрожденска школа. Празничната програма ще предложи на гостите представителната изложба на учениците от специалностите Дърворезба, Иконопис и Интериорен дизайн...

публикувано на 06.05.21 в 11:30

Документален разказ разгръща военната история на „триъгълника на смъртта“

Предстои да излезе книгата "53-ти мотострелкови полк и гарнизон Средец“ - документален разказ за военната служба в т.нар. „триъгълник на смъртта“ в югоизточната част на България. Книгата се издава с подкрепата на Община Средец и е посветена на 70-годишнината от създаването на полка. Авторът - майор Божидар Камалиев, е избрал документалния..

публикувано на 06.05.21 в 10:31
Паметник, издигнат в чест на капитан Димитър Списаревски

Военните паметници като мисия

Около 3200 са военните паметници в страната. За Борис Николов от Съюза на военноинвалидните кооперации опазването и създаването на памет за важните военни събития е повече от кауза . Той вярва, че дори и в рамките на инициативата на съюза „Една детска сълза - една молитва“ идеята за новите военни паметници се превръща в безценен урок по..

публикувано на 06.05.21 в 09:30
Чешма - „Гъбката“

Борислав Драгиев и Христо Митев връщат водата в пресъхналите изворни чешми

Двама мъже от Габрово с ръцете си и с доброволен труд връщат към живот пресъхнали изворни чешми. „Там, където е текло, пак ще тече“ - казва познатата поговорка, но героите на тази история предупреждават, че тази приказва не е съвсем вярна. Борислав Драгиев и Христо Митев са двамата габровци, които с помощта на приятели връщат водата в..

публикувано на 05.05.21 в 15:04
Жители на село Ветринци пред черквата „Свети Димитър“

Жителите на село Ветринци с пореден опит да спасят черквата „Свети Димитър“

Жителите на великотърновското село Ветринци започнаха благотворителна инициатива за спасяване на 180-годишната черква „Свети Димитър“. Разкрита е и дарителска сметка.  За Гергьовден хората от селото ще се съберат в църковния двор, за да спазят традициите и да си дадат надежда за бъдещето на храма . Ветринци има православен храм от 1840..

публикувано на 05.05.21 в 09:26
Фондация „Надежда за малките“

Фондация „Надежда за малките“ търси по-добър живот за изоставени деца

Фондация „Надежда за малките“ и фондация “Зорница” - Център за изкуство стартират национална кампания в подкрепа на изоставените деца .  Всяка година в България се изоставят 2 000 деца, повечето от които още в родилния дом, а половината от тях са в София. Този тъжен факт не се променя през последните 10 години.  Всеки ден без любов..

публикувано на 04.05.21 в 18:08

Сдружение „Силистра 2030“ подпомага социално слаби семейства

Сдружение „Силистра 2030“ обединява група младежи, родени в Силистра, но поели по своя път и през голяма част от времето са на друго място, а не в дунавския град. Обединява ги желанието да оставят следа, да помогнат, да насърчат, да стоплят сърцата на малки и големи. За краткия период от своето съществуване те имат няколко благотворителни..

публикувано на 04.05.21 в 16:29