Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Текстове на европейски автори звучат в Нощта на литературата в Добрич

Снимка: БГНЕС

Откъси от три произведения на европейски автори ще прозвучат на три емблематични места в Нощта на литературата в Добрич. Целта е публиката да се запознае с откъси от произведения на европейски писатели, изпълнявани от популярни личности.

Освен столицата и Добрич, в Нощта на литературата тази година ще се включат още Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Ловеч, Монтана, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, Стара Загора и Шумен.

Проектът се организира от Чешките центрове от 2006 г.ч а постепенно към него се включват градове от различни държави.

Главни организатори на събитието са посолствата и културните институти на европейски страни, Представителството на Европейската комисия в България, Фондация „Детски книги“. В Добрич инициативата се организира от Община Добрич, Регионалният исторически музей и Регионалната библиотека. 

Четенията ще открият членове на кметския екип в Добрич, а самите те ще се проведат на три места в града - в Музея в Градския парк „Свети Георги“, в Дом-паметника „Йордан Йовков“ и в Регионалната библиотека „Дора Габе“.

Откъси от „Аврам, Богдан, вода газят“ на Владислава Войнович в сградата на библиотеката ще прочете кукленият актьор Румен Куртев. Според него, когато четенето е съпроводено и с актьорска игра, то става още по-интересно за широката публика.

"Нека да дойдат, на първо място, нашите читатели, а след това - зрители, за да се убедят сами как едно произведение прочетено малко по-актьорски и поднесено от гледната точка на един разказвач-сладкодумец може да бъде наистина интересно четиво и да предизвика в тях интерес за нови произведения , да си вземат  ида четат вкъщи

От книгата „Човекът, който дължеше живота си на един сън“ на Феликс де Менделсон в Дом-паметника „Йордан Йовков“ ще чете докторът и писателят Хасан Ефраимов. Книгата е вдъхновена от идеята да опознаем собствените си сънища, за да подобрим своя личен и социален живот. Ако не трябваше да представя точно тази книга, а можеше да чете от някоя от авторските си, доктор Ефраимов би избрал последната си книга с разкази. 

"По принцип са ми любими всички мои книги, които съм издал. Може би щях да избера някои от разказите от последната ми книга "Мълчана вода", там имам уникални попадения. Или от книгата за шейтаните - там също имам добри разкази. Обикновено, когато един писател тръгне да пише, това е начин да се освободи от това, което му тежи, да го сподели с останалия свят", допълни Хасан Ефраимов.

В третото читателско гнездо - Музея в Градския парк откъс от книгата с интересното заглавие „Отивам си е възвратен глагол“ и автор Тайе Селаси ще ни запознае директорът на Центъра за защита на природата и животните Християн Христов. 

"За мен е чест и удоволствие да направя нещо различно в града, в който сме. Така че ще бъде предизвикателство, което на мен ми харесва  и смятам, че хората вече ме познават, така че ще имат интерес да дойдат и да слушат този откъс от една книга, която не съм чел".

Нощта на литературата на трите места в Добрич ще продължи до 20 часа тази вечер. Всички жители и гости на града са поканени да се насладят на няколко часа потъване в дебрите на писменото изкуство.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
София Менар

Започна 13-ото издание на кинофестивала „София Менар“

В края на тази седмица започна 13-ото издание на кинофестивала „София Мен а р“. Над 30 премиерни заглавия ще бъдат показани изцяло онлайн до края на януари. Филмите са от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка и са наистина истории, които няма къде другаде да гледате.   Традиционно  „София Менар“ акцентира върху новото иранско..

публикувано на 17.01.21 в 06:33

Мисията на музиката в историята на Българското национално радио

Месец януари минава под знака на годишнина за Българското национално радио - с Наредба закон за радиото, одобрена с указ от Цар Борис III на 25 януари 1935 г. радиоразпръскването у нас става държавно. Тази дата се приема за рожден ден на БНР. По този повод в предаването "Сценична треска" на програма "Хоризонт" гостува Антоанета Радославова, която..

публикувано на 16.01.21 в 20:55
Диян Павлов -Джими

Художникът Диян Павлов превърна третия АРТ център в Плевен в нестандартно място за изкуство

В Плевен има едно нестандартно място за изкуство, което преди две години се превърна в третия АРТ център в града. Това място е общинската галерия "О`Писменехъ". В основата на идеята е художникът Диян Павлов-Джими, известен и с интерактивното представяне на възникването на писмеността в глобален аспект. В Плевен познават Джими като човек с..

публикувано на 16.01.21 в 17:14

Кремена Попова помага за развитието на талантливи деца

Вече 25 години в Арт школа „Гея“ към Общинския детски комплекс в Ловеч стотици деца изучават тайните на изобразителното изкуство. В края на ноември миналата година рисунка на десетгодишния Божидар Варчев намери място сред илюстрациите на най-новата книга на авторката на Хари Потър, Джоан Роулинг - „Икабог“. " Повечето деца са много..

публикувано на 16.01.21 в 16:03
Слава Иванова в студиото на програма „Христо Ботев“.

Фонд „13 века България“ обяви конкурс за български роман на годината

През 2021 година Националният дарителски фонд „13 века България“ отбелязва 40 години от създаването си. През това време фондът е обединил над 80 хиляди дарители от цял свят. За 10-и пореден път е обявен конкурс за националната литературна награда за български роман на годината. Тече срокът за кандидатстване. Условието е романът да е..

публикувано на 16.01.21 в 12:57

Герган Ценов: Големите явления в изкуството не подлежат на категоризация като съвременно и старомодно

Големите явления в изкуството не подлежат на категоризация като съвременно и старомодно - това, което ги прави действително валидни и значими, е че те не подлежат на фактора време. Достоевски, Толстой, Тургенев и цялата руска класика, заедно със западноевропейската класика, която е еднакво значима за мен, това се вижда и от книгата ми нещо,..

публикувано на 16.01.21 в 11:59

В памет на проф. Реса Колева

На 29 декември 2020 г. от този свят си отиде известната камерна певица и вокална педагожка проф. Реса Колева. Много наши слушатели си спомнят многобройните концерти, които тя изнасяше из цяла България, нейното дело като успешен педагог, подготвил десетки певци, които се изявяват днес не само на нашите оперни сцени, но и по света. Достатъчно е..

публикувано на 15.01.21 в 17:07