Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Недялко Калъчев: По-рядко има фалшиви положителни тестове за коронавирус

Антон Вълев: През Агенцията по лекарствата може да се провери легалността на тест, закупен от аптека

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"В момента в страната има ясно оформена група от тестове за коронавируса, които се предлагат. Повечето колеги работят с тестове, които изследват поне два или три гена, което дава относително високо ниво на сигурност, когато говорим за положителния резултат. За отрицателните резултати може да има много причини за неточност, първата от които е неправилното вземане на проба или неправилен консуматив, това посочи в „Хоризонт до обед“ д-р Недялко Калъчев, управител на една от големите частни лаборатории. 

„Друга причина за неточност на теста може да е транспортирането, пособията за вземане на материал, така че винаги може да има фалшиво отрицателен тест, рядко положителният може да бъде фалшиво положителен, не че това не се случва също. Всичко това касае PCR тестове“, поясни още д-р Калъчев.

Той посочи, че на Националния информационен портал на МЗ за тестването на населението е виден само броят на PCR тестовете. Информацията от другите тестове също е там, но не е видна за хората.

На въпрос какъв процент от хората с положителните PCR тестове развиват болестта, специалистът поясни, че такъв анализ не се прави все още.

„Ако имаме, например, положителна проба само по един ген, в късен цикъл, тълкуването на такъв резултат би било много по-лесно, ако се знае какъв е статусът на човека като антитела. Защото, ако ние знаем, че този човек има IgG антитела – тоест има имунитет, и такъв късен положителен ген – това би трябвало да се тълкува като човек, който излиза от инфекциозния си период и няма смисъл да бъде карантиниранНо в момента по правилата той е PCR-положителен и  трябва да е карантиниран. Така ще се затварят ученически класове, родители ще остават вкъщи, НОИ ще плаща болнични на родителите…“, коментира Недялко Калъчев пред БНР.

Антон Вълев

За сигурността на тестове значение има производителят, има качествени и от европейски производители, и от Китай“, заяви в „Хоризонт до обед“ Антон Вълев от Националната аптечна мрежа.

„За да се гарантира качеството, Министерство на здравеопазването възприе една масирана кампания - всички тестове, които се предлагат през аптеките трябва да бъдат регистрирани като медицински изделия през Агенцията по лекарствата. Има специфична процедура, през която тестът се валидира и се доказва, че той е достоверен“, допълни той.

„Не казвам, че всички тестове са надеждни, но има система през Агенцията по лекарствата, през която всеки може да провери дали тестът за домашна употреба е утвърден от МЗ.“

По думите на фармацевта има по-засилено търсене на тестове за домашна употреба. Това са тестове реакция – антиген-антитяло, не са PCR тестове. Лесни са за употреба.

„Ако си направите домашен тест, не влизате обаче в никаква статистика, не могат да ви карантинират. Тук зависи от морала на всеки, ако е положителен резултатът, дали ще се самоизолира, за да пази останалите.“

До седмица трябва да имаме и противогрипни ваксини, уточни аптекарят.

По думите на Вълев все още лекарството ремдесивир не е регистрирано в България, болниците го купуват през Наредбата за нерегистрираните лекарства. 

"Но такова лекарство през аптечната мрежа няма да се продава", посочи Антон Вълев.

Още по темата можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Аднан Хускич: На политическо ниво отричането на геноцида в Сребреница не спира

В четвъртък - 11 юли - босненските мюсюлмани отбелязаха с поклонение на мемориалното гробище Поточари 29-ата годишнина от клането в Сребреница, признато от съдилищата на ООН за геноцид срещу местното мюсюлманско население. Повече от 8000 възрастни мъже и момчета бошняци са отведени от там на 11 юли 1995 година от армията на босненските сърби и..

публикувано на 13.07.24 в 10:42

Бивш наркозависим: Mечтите и целите остават на заден план

Възрастовият праг на зависимите от наркотици пада до 12-13-годишни деца. За негативната тенденция съобщи Валентин Русимов от терапевтичния център за лечение на зависимости "Отвори очи". Центърът се намира във варненския квартал "Виница" и е създаден по инициатива на отец Георги Фотакиев. С подкрепата на православната църква от над 20 години отец..

публикувано на 12.07.24 в 09:46

Матю Бойс: Действията на Украйна все още са доста ограничени, нуждаят се от повече свобода

" Атаката върху детската болница беше неочаквана, невероятна, трагична. Това не беше просто трагична и ужасна атака, беше цинична, дори престъпна атака , защото това са невинни хора. Става дума за болница. Това е поредното безумие в една поредица от нападения срещу невинни цивилни мишени през последните две и половина години. Това нарушава военните..

публикувано на 11.07.24 в 11:08
Йордан Божилов

Йордан Божилов: Закрепи се единството в НАТО

"Това, което виждаме от срещата на върха, е, че се закрепи единството в НАТО . Беше приета обстойна декларация, която посочи пред какви заплахи ще бъде изправен НАТО и какви ще бъдат основните задачи. Отново се подчерта значението на чл. 5, което е ангажиментът на всички страни да защитават съюзниците в случай на необходимост".  Това коментира..

публикувано на 11.07.24 в 10:10

18-годишният Мариян Давидов от Смолян се нуждае от помощ за лечение в Турция

Между 1000 и 2000 евро на ден са необходими за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян. На 14 юни т.г., момчето замина да се лекува в клиника в Турция и до момента престоят му струва 60 хиляди евро.  Всичко започва в началото на тази година, когато изведнъж младежът се разболява от обикновен вирус, а на по-късен етап се..

публикувано на 10.07.24 в 16:40

С около 40% по-малко са специалистите по здравни грижи в болниците за 15 години

С около 40 процента е намалял броят на специалистите по здравни грижи в болниците у нас през последните 15 години. Тази тенденция беше очертана по време на Национална среща на медицинските сестри, която се провежда днес в София. От съсловната организация на тези професионалисти припомниха исканията си към държавата да разработи система за..

публикувано на 10.07.24 в 16:18
Донка Михайлова

Донка Михайлова: Ако ВиК услугите се окрупнят, сезираме Конституционния съд

С пети пореден законопроект се прави опит да бъдат консолидирани ВиК услугите. Общините за пореден път се обявяват "против" окрупняването на водния сектор и изразяват своите опасения. НСОРБ готви позиция относно новия законопроект за ВиК Ако общинските ВиК дружества бъдат включени в консолидираните райони, общините ще бъдат лишени от..

публикувано на 10.07.24 в 08:23