Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще продължи ли проектът за гробницата в Свещари без проф. Диана Гергова

Проектът се префокусира от археологията към осветлението

Гробницата в Свещари
Снимка: bulgariatravel.org

Как ще се развие проектът за автентично експониране на тракийската царска гробница в историко-археологическия резерват Сборяново?

Проектът „Консервация, реставрация и експониране на тракийската гробница при с. Свещари“, спечелил финансиране от Американския посланически фонд, се превърна в ябълка на раздора. Водещият археолог по проекта проф. Диана Гергова, проучваща от десетилетия археологическия резерват Сборяново, е отказала да продължи работа с фондация „Кредо бонум“, която администрира проекта. Това съобщи пред БНР Симеон Василев от фондацията.

"Проектът е идея на проф. Гергова. По правилата на Американския посланически фонд неправителствени организации с опит в сферата имат право да кандидатстват. Фондация „Кредо бонум“ е работила многократно и с проф. Гергова през годините за различни културно-исторически обекти и опазването им – това също беше отчетено при кандидатстването", разказа Василев в предаването „Хоризонт до обед".

Проф. Гергова е била поканена от фондацията да остане в проекта, защото по думите на Симеон Василев е „безкрайно важна нейната експертиза и енергия“, но е отказала.

„Отказа заради това, че в новия проект няма да включваме наискоса. За жалост нейната фиксация в наискоса вече взема плашещи размери за мен. Това са решения на експертен съвет към Министерството на културата. Ние нямаме друг избор, освен да се съобразим с тях. Проф. Гергова може в бъдеще да продължи да работи в посока това отместване на наискоса, но на този етап ние като фондация и получател на гранта заедно с Американския посланически фонд решихме, че е много по-важно подобряването и социализацията на гробницата.“

Проф. Гергова има възражения срещу становището на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ), който се е произнесъл по детайли от експонирането на гробницата – съветът свята за рисково отместването на наискоса, който сега е залепен с лепило.  

„Има съвременни технологии, които без риск могат да представят какво е било мястото на наискоса, каква е била неговата история. Ние запазваме и наискоса като история, но не искаме да рискуваме да повредим, да увредим един паметник от световно значение, по който няма единодушие, че е безопасно неговото отлепване, отместване. Става въпрос за отместване с 20 см, което като турист и посетител не би променило много вашите възгледи за преживяване в гробницата“, категоричен е Симеон Василев.

Гробницата в Свещари  Снимка: bulgariatravel.org

Сумата по проекта е 184 хиляди долара. Една част от нея вече е похарчена за подготовката на проекта досега, включително за хонорари на реставратори, рецензенти, различни учени, поясни Симеон Василев. По думите му вече има „детайлен „паспорт“ на гробницата – с всичките й проблеми, с всичките неща, които могат да бъдат направени.“

Имиджът на България би пострадал, ако се стигне до връщане на средства по проекта, единствено защото няма компромис по един елемент от него, смята Василев. „Затова решихме да внесем няколко нови дейности в проекта, да запазим няколко от старите и все пак да продължим работата по проекта, вместо да си позволим още няколко години бавенето му и невъзможност тези спечелени средства да бъдат използвани за гробницата.“

Ще се акцентира върху осветление и други дейности и етапи, а археологията според Василев „няма да бъде толкова водеща“.

Според Симеон Василев американски специалисти са се съгласили на промяната на параметрите на проекта, а на въпрос дали това няма да се окаже археологически обект с твърде скъпо осветление за сметка на неизвършване на другите дейности, прени от Министерството на културата, той отговори, че са поканили световно утвърден експерт по осветление, който ще прави осветлението на гробницата. Това, заедно с 3D прожекциите ще създаде "преживяването на посетителите" и ще "донесе нова светлина" за гробницата.

Той увери още, че за всеки похарчен долар и лев се поддържа стриктна отчетност, разходите по проекта ще бъдат публично оповестявани и „всичко ще бъде напълно ясно и прозрачно оттук насетне“.

Мнението в детайли чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БДЖ между миналото и бъдещето

Така рекламираният влак София – Бургас пътува 5.55 часа. Според разписанието на БДЖ от 1973-74 г. същият влак по същия маршрут се е движел за 4.40 часа – с онази техника, в онези години, а това е съществена разлика. Това коментира пред БНР експертът по управление и цифровизация на железопътния транспорт Людмил Иванов. Т. нар...

публикувано на 30.07.24 в 11:11
Боян Благоев

Боян Благоев - варненецът общински змиеловец, който се страхувал от змиите

Боян Благоев е единственият в страната общински змиеловец , заема тази длъжност от 4 години, има и лиценз за дейността от МОСВ. Той е родом от Лом, но от 30 години живее във Варна.  " На сезон хващам между 5 и 8 пепелянки, като сега улових такива в Аксаково, Виница, на сметището във Въглен, каза за "Рано в неделя" Благоев по повод увеличения..

публикувано на 29.07.24 в 13:32

Граждански протест в подкрепа на саудитски дисидент от центъра в Бусманци

Граждани се събраха пред пред Административния съд София – град с настояване да бъде освободен саудитският дисидент Абдулрахман ал-Халиди. Причина за протеста е отказ на Държавната агенция за бежанците да го освободи от безпрецедентното му задържане в центъра за мигранти в Бусманци в продължение на почти 3 години, макар Върховният..

публикувано на 25.07.24 в 11:01

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37