Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени оспорват британската политика за тестване за Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сегашната политика на тестване на хора, които имат симптоми на Covid-19 може би води до пропускането на огромен брой случаи на заразени, тъй като ново проучване показва, че 86 процента от далите положителна проба в деня на теста са нямали познатите симптоми, съобщи "Скай нюз".

Епидемолози от Университетския колеж в Лондон (University College London) използват данни за заразяванията на националната статистика, които разглеждат по-широкото разпространение на Covid-19 в общността не само сред тези, които си правят тестове, защото имат симптоми.

Пилотното проучване включва над 36 000 души, живеещи в Англия, Уелс и Северна Ирландия, които са били тествани между 26 април и 27 юни. От 115-те души с положителни проби само 16 са докладвали за симптоми, останалите 99 не са съобщили за никакви специфични симптоми в деня на теста. Освен това 142 души, които са съобщили за симптоми в деня на теста, не са дали положителни проби.

Епидемолозите от колежа казват, че фактът, че толкова много хора с положителен резултат са нямали симптоми в конкретния ден, показва, че е необходима промяна в бъдещата стратегия за тестването. Според тях тестването на много повече хора ще помогне да се установи „тихото“, по техните думи, предаване на заразата и потенциално да се предотвратяват бъдещи огнища на зараза.

Учените обаче допълват, че други подобни проучвания са показали различни резултати. В Китай, например, само 5 процента са били без симптоми, докато в Исландия 43 на 100 с положителен тест са били без симптоми.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Хубаво е, че имаме толкова много български евродепутати на важни позиции в ЕП

Хубаво е, че нашите евродепутати заемат силни позиции в ръководствата на парламентарните комисии . Това заяви пред БНР Теодор Стойчев - ръководител на Бюрото на ЕП в България. "Важно е, защото в комисиите се изготвя позицията на ЕП по законодателството, там се кове европейското законодателство. Имаме още един човек на ръководна позиция, извън..

публикувано на 23.07.24 в 15:24
Георги Тахов и фермерът Иван Янъков

Георги Тахов: Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите, ще получат подкрепа

Всички селскостопански производители, засегнати  от пожарите, както в района на Воден, така и в цялата страна, ще получат подкрепа, заяви земеделският министър Георги Тахов в Болярово, където се срещна със стопани от района. До две седмици на базата на констативни протоколи ще бъде ясно какви финансиви средства ще са необходими за..

публикувано на 23.07.24 в 15:22

Люба Йорданова: Проблемите в образованието са риск за икономическото развитие на страната

Фондация „Заедно в час“ ще настояват за цялостна реформа на училищното образование у нас, но и да се поставят цели, както и да се определят критерии, за да се оценяват резултатите от постигнатите цели. Това каза в интервю пред БНР Люба Йорданова от Фондация „Заедно в час“. В предаването "12+4" тя коментира тревожния доклад на Сметната..

публикувано на 23.07.24 в 15:10

Между 10 и 15 села във Варненска област са на воден режим

Няма нито една община във Варненска област, в която да няма села с режим на водата. Причина за това е, че заради сушата и високите температури подземните водохващащи съоръжения са сухи.  Между 10 и 15 села в момента са на воден режим, съобщи Веселин Русев - управител на ВиК дружеството във Варна.  Най-сериозните проблеми са в община Аврен -..

публикувано на 23.07.24 в 14:34

Елена Поптодорова: Съжалявам, че по отношение на Украйна се получи такъв сблъсък с назначението на Ненчев

Няма да коментирам личността на Николай Ненчев, защото се предполага да го познавам и по-добре. Но има нещо, което не би трябвало да се случва , каза Елена Поптодорова в интервю пред БНР.  Бившият посланик на България в САЩ коментира напрежението между президентството и служебния премиер Димитър Главчев за назначаването на временен..

публикувано на 23.07.24 в 14:01

Опасно ли е повишението на средната скорост по линии на столичния градски транспорт?

От 1 юли средната скорост на движение по част от линиите на градския транспорт в София е повишена. Според Европейския център за транспортни политики това е опасно за хората. От сдружението настояват общината да обясни как промяната е съобразена с пътните условия. В един автобус на градския транспорт се движат между 50 и 100 души...

публикувано на 23.07.24 в 14:00

Илхан Кючюк оглави комисията по правни въпроси в Европарламента

Евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк бе избран за председател на комисията по правни въпроси в Европейския парламент. Още четирима наши представители в Европарламента получиха ръководни места в комисиите. Евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова бе избрана за първи заместник-председател на..

публикувано на 23.07.24 в 13:31