Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 4-10 октомври

Максим и Стефан
Снимка: Neverest Ocean Row

Всички си спомняме популярния български филм "Васко да Гама от село Рупча" - през изминалата седмица, обаче, едно българско момче, което си построи лодка, наистина успя да прекоси Атлантика и стана най-младият гребец, преплавал океан.
На 6 октомври българската гребна експедиция NEVEREST завърши благополучно в Барбадос. Баща и син - Максим и Стефан Иванови, прекосиха със собствени сили Атлантическия океан за 115 дни, и то в сезона на ураганите. 
Те потеглиха от Португалия на 14 юни и изминаха 4444 морски мили. Единствената им спирка беше остров Лансароте на Канарите, където прекараха 9 дни, докато отстранят проблем в автопилотната система. Докато бяха в океана, Максим отпразнува 17-ия си рожден ден, а лодката, която устоя на бурите, беше построена от него и баща му специално за мечтаната експедиция.
Приключението на двамата беше посветено на каузата "Да! За живот!" - национална кампания на здравното министерство в подкрепа на донорството и трансплантациите.

На финала
Николай Русев и Алекс Тоткова са новите шампиони на България по скално катерене. Държавното първенство се проведе в края на миналата седмица по време на 10-ата, юбилейна катерачна среща. Тя се проведе край с. Пепелина, Русенско. Близо 60 катерачи от различни поколения и краища на България участваха в надпреварата. На новия обект има 39 машрута с категории на трудност от 5с до 8с. Репортаж от катерачната среща можете да чуете тук.

Пепелина
На Витоша се подготвя нов обект за катерене - Алекова скала. На него има вече 13 маршрути с категории на трудност от 3 до 6b. Техни автори са планинските водачи Косьо Локмаджиев и Момчил Дамянов. Обектът, освен че е най-близкият за катерене до София, е много подходящ за начинаещи и за деца. Алекова скала се намира близо до Драгалевци и Симеоново, над сградата на бившия санаториум. 
Откриването му е идната събота, 17 октомври. 

Алекова скала

Утре в зала Уолтопия в София ще се проведе държавното първенство по спортно катерене в дисциплината "скорост" за мъже и жени, юноши и девойки. Организатор е СК "42", София. Стартът е от 10:30, главен съдия ще бъде Калин Гърбов.
===
Близо 70 бегачи се включиха миналата седмица в четвъртото издание на Беласица Скай Рън - състезание по планинско бягане и колоездене в района на Петрич. 
По 67-километровото трасе с 2800 метра денивелация победи Николай Дерменджиев, с време от 7 часа и 34 минути. При жените - Христина Петрова, 9 часа и 44 минути.
По късото трасе - 32,9 км, най-бърз бе Пламен Пенов, с време 3 часа и 43 минути, а при жените - Василена Димитрова.
В неделя, в рамките на състезанието, се проведе и скоростното изкачване на вр. Конгур. От бегачите първи бе Никола Калистрин, а при жените - Йорданка Тренкова. При колоездачите победиха Александър Иванов и Розалина Думанова.
===
Управителният съвет на БТС е гласувал финансова подкрепа на Атанас Скатов за зимно изкачване на К2. Това е съобщил председателят на съюза Венци Росманов на Общо събране, провело се преди дни, пише в сайта на БТС.
Скатов има изкачени общо 10 от 14-те осемхилядника и все още не е потвърдил информацията, както и подробности за подобна експедиция.
К2 е оследният неизкачен осемхилядник през зимата. Подобно изкачване е все още неосъществима цел за някои от най-добрите алпинисти в света.

По света: 
Американците Джеф и Прити Райт изкачиха седемхилядника К6 Запад (7040 м). Това е едва третото изкачване на този връх (първото е на канадска експедиция през 2013 г., а второто - на американци, през 2015 г.).
През последните дни Джеф и Прити Райт съобщаваха за дълбоки снегове, силни ветрове и трудно придвижване. Третият член на експедицията - Колин Хейли, се оттегли по-рано заради влошаване на здравословното му състояние. 
В събота, 10 октомври, те съобщиха, че същия ден са изкачили и централния връх К6 (7100 м) - премиера. Двамата са се отказали да атакуват най-високия от групата К6 връх, който е 7282 м, заради студа и дълбокия сняг. 
===
Полски алпинист загина под шестхилядника Дхи Сар (6200 м), Пакистан. Якоб Илчук е паднал от около 5800 метра височина. Неговата свръзка Якоб Богдански е успял да се спусне и да по търси помощ по сателитния телефон. 7-членен екип се е опитал да открие тялото без успех. А раненият Якоб Богдански е бил транспортиран с хеликоптер до Гилгит. 

връх Робсън
Американецът Итън Бърман и шотландецът Юсдийн Хоуторн осъществиха премиерно изкачване на връх Робсън (3954 м) в Скалистите планини в Канада. Става дума за над 2-километровата северозападна стена, наричана “Императорската” (Emperor Face), която е изкачвана от едва неколцина елитни алпинисти. Бърман и Хоуторн са я изкачили за 3 дни, с два бивака. Линията се нарича "Running in the Shadows" (VI, AI5, M6, 2000 м, микст).
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56