Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Любомир Дацов: Скоростта на развитие в България е относително бавна

Няма значение колко милиона имаш, докато локвата ти пълни копринения чорап, отбелязва финансистът

Любомир Дацов
Снимка: БГНЕС

Няма никакво значение колко милиони имаш и каква кола караш, след като слизаш от колата и със скъпата си обувка стъпваш в локвата и ти прелива локвата в копринения чорап. Извинявам се, че давам този пример, но общо взето е показателно за мисленето на хората, които не се интересуват как върви една държава. Това не означава да противопоставяш бедни на богати, но това означава да изграждаш една общество и една държава, която да има добра скорост на развитие и тази скорост трябва да е за всички. И това е работата и политиката, която трябва държавата да предлага.“ Този коментар направи пред БНР финансистът Любомир Дацов. По думите му сегашните управляващи единствени за целия преход са имали времево близо 10-годишен мандат.

„Така че в случая не бих казал, че има извинения за непостигнати резултати. Никой не бива да има извинения за това, че скоростта на развитие на нещата е относително бавна в България.“

В България вече седем месеца никой не е заговорил какво правим след тази пандемия, как преструктурираме икономиката, как преструктурираме самите публични финанси, посочи бившият заместник-министър на финансите.

"Говори се или поне се оповестяват количествени дарове, които всеки нормален човек трябва да си направи сметка, че се взимат от нашите данъци. Ако не се взимат данъците, се взимат дългове, които след това ще бъдат плащани пак от нас. Тази политика сигурно върши работа особено в държава, където чувството, че получаваш нещо много работи, и от политическа гледна точка това може би помага на управляващите, но от гледна точка децата да стоят в България според мен никак не помага“, коментира Любомир Дацов в предаването "Неделя 150".

Върви активно преструктуриране на световно ниво, което ще продължи в следващите години, изтъкна той. „От тази гледна точка всичко, което трябва да се започне – онези дълго отлагани реформи във всички публични сектори трябва да започнат. Парите, които отиват в момента, не трябва да бъдат изсипвани на килограм, а да бъдат насочени към преструктуриране на икономиката.“

Социална политика и помощи, които не са таргетирани, а са отворени с оглед да достигнат до всеки, са ниско ефективни, отбеляза още Дацов. Той се позова и на доклад на Европейската комисия от миналата седмица за ефективността на публичните финанси. „България е една от осемте държави, която не попада в нито една група за добре или средно ефективни финанси. Ние сме или най-зле или в категорията зле – от гледна точка на това как се харчат, как достигат до хората и има ли смисъл от тези пари.“

„България продължава да е на дъното от гледна точка на ефективност по основните области, които ни касаят – образование, здравеопазване“, каза Любомир Дацов, според когото „образованието е една от областите, където поне малко се имитират реформи, макар че резултатите не са достатъчно задоволителни“.

Дацов е категоричен, че трябва да се ускорят и радикализират промените и реформите в образованието и здравеопазването. „В здравеопазването няма да е ерес, ако се позаговори за тотална смяна на модела.“

„В социалната област, ако мога да използвам слоган, системата действително убива и ако се правят някакви стъпки, тези стъпки са толкова бавни, че според мен са неприемливи да продължават толкова дълго време и резултатите да бъдат такива“, посочи финансистът.

Относно анти-Covid мерките Любомир Дацов коментира:

„След март, когато започна кризата, от гледна точка на реакция на такъв тип криза някои неща трябва да са дали резултат, трябва да са балансирали ситуацията. В момента приблизително сметката показва, че между 600 и 700 милиона са съвкупните мерки, които са достигнали по схемата 60/40, програмата за стимулиране на бизнеса през Българската банка за развитие, програмата за кредитите за малките и средни предприятия. Съвкупното въздействие за седем месеца е около 600-700 милиона, тоест имаме помощ в рамките на 0.7-0.8% от БВП като въздействие. Само че понеже бюджетът не е продължил да харчи нормално, той е взел повече от нас. Тази помощ, макар и целева, се губи в общата политика на бюджета от гледна точка на стимулиране на икономиката.“

За тази година данните засега показват, че спадът на икономиката няма да бъде от порядъка на 7-8%, а по-скоро между 5 и 6%, уточни финансистът. „Следващата година може би ще бъде спадът около нулата или между 1 и 2%, и в същото време оповестените намерения означават между 5 до 10% номинално вдигане на различни разходи – за пенсии, социално подпомагане и други области.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мерките, ваксините, страховете - моментна снимка седмица след затварянето

Какви са настроенията и коментарите седмица след второто по-мащабно затваряне и въвеждане на ограничения у нас - репортаж на  „Хоризонт“ събра някои от мненията на граждани и анализатори в опит да сглоби моментна и непредставителна картина. „Страх ме е за близките ми. Аз съм по-млад човек – не ме е страх за мен“.  Страхът да..

публикувано на 04.12.20 в 09:44

Търсенето на имоти в малките населени места се увеличава

Пандемията промени бита и навиците ни, като ни накара да се замислим за алтернативи на градския живот . В търсене на възможности градски хора избраха селата и потегнаха домовете, наследени от дядовците, а празни имоти се оживиха от нови собственици. „Жители на големите градове оцениха Габрово и околностите и търсят спокойствие в нашия..

публикувано на 04.12.20 в 09:31

Проф. Чорбанов: Ваксините не са кисело мляко, трябва одобрение от Националната агенция за лекарствата

„ Необходимо е по-подробно информиране на обществото за ваксините . Дали ваксината ще бъде стандартно регистрирана, или ще е експериментален продукт. Този важен момент не се коментира . Не се коментира и какви национални норми на регулация ще има. Ваксината е най-сложният лекарствен продукт, защото се използва на здрави хора, не се използва за..

публикувано на 03.12.20 в 12:46

Георги Стоилчев: Заради недостига на медицински кадри част от мерките може да останат

„Удобно е, когато се вземат решения, това да става при малки числа. Затова вероятно антигенните тестове за коронавируса все още не влизат в официалната статистика. Единственият останал белег за хода на епидемията е смъртността . За последната излязла седмица тя е с около 110% от обичайната за последните пет години “. Това каза пред БНР социологът..

публикувано на 03.12.20 в 07:56
Николай Шарков

Д-р Николай Шарков: След прекарано заразно заболяване хвърлете четката за зъби

Стоматолозите искат достъп до регистъра на заразените и боледуващите от Covid-19, за да не бъдат подвеждани и да знаят кои пациенти са заразени и кои боледуват. Това обясни пред БНР д-р Николай Шарков, председател на УС на Българския зъболекарски съюз.  Това не означава, че на пациент ще бъде отказана неотложна дентална помощ, уточни той.  Шарков..

публикувано на 02.12.20 в 08:08

Домашният оксиметър - довчера непознат, сега с огромен ръст в продажбите

Малки устройства за измерване на кислорода в кръвта позволяват показателят да се следи в домашни условия. Оксиметърът спечели голяма популярност по време на епидемията от коронавирус, докато преди това се използваше най-вече от хора с белодробни заболявания. Оксиметрията е много полезен метод, когато някой е заразен и има оплаквания,..

публикувано на 01.12.20 в 13:03

Люба Златева: Родителите са в патова ситуация

От днес родителите на малките деца са изправени пред дилемата - да бъдат вкъщи с децата и едновременно на работа, да разчитат на дядо и баба, поставяйки ги в риск, да наемат детегледачка, да прибегнат до приятелски кооператив от няколко семейства или да търсят друг спасителен вариант за гледане на децата по време на ограничителните мерки до Коледа...

публикувано на 30.11.20 в 09:42