Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Дацов: Скоростта на развитие в България е относително бавна

Няма значение колко милиона имаш, докато локвата ти пълни копринения чорап, отбелязва финансистът

Любомир Дацов
Снимка: БГНЕС

Няма никакво значение колко милиони имаш и каква кола караш, след като слизаш от колата и със скъпата си обувка стъпваш в локвата и ти прелива локвата в копринения чорап. Извинявам се, че давам този пример, но общо взето е показателно за мисленето на хората, които не се интересуват как върви една държава. Това не означава да противопоставяш бедни на богати, но това означава да изграждаш една общество и една държава, която да има добра скорост на развитие и тази скорост трябва да е за всички. И това е работата и политиката, която трябва държавата да предлага.“ Този коментар направи пред БНР финансистът Любомир Дацов. По думите му сегашните управляващи единствени за целия преход са имали времево близо 10-годишен мандат.

„Така че в случая не бих казал, че има извинения за непостигнати резултати. Никой не бива да има извинения за това, че скоростта на развитие на нещата е относително бавна в България.“

В България вече седем месеца никой не е заговорил какво правим след тази пандемия, как преструктурираме икономиката, как преструктурираме самите публични финанси, посочи бившият заместник-министър на финансите.

"Говори се или поне се оповестяват количествени дарове, които всеки нормален човек трябва да си направи сметка, че се взимат от нашите данъци. Ако не се взимат данъците, се взимат дългове, които след това ще бъдат плащани пак от нас. Тази политика сигурно върши работа особено в държава, където чувството, че получаваш нещо много работи, и от политическа гледна точка това може би помага на управляващите, но от гледна точка децата да стоят в България според мен никак не помага“, коментира Любомир Дацов в предаването "Неделя 150".

Върви активно преструктуриране на световно ниво, което ще продължи в следващите години, изтъкна той. „От тази гледна точка всичко, което трябва да се започне – онези дълго отлагани реформи във всички публични сектори трябва да започнат. Парите, които отиват в момента, не трябва да бъдат изсипвани на килограм, а да бъдат насочени към преструктуриране на икономиката.“

Социална политика и помощи, които не са таргетирани, а са отворени с оглед да достигнат до всеки, са ниско ефективни, отбеляза още Дацов. Той се позова и на доклад на Европейската комисия от миналата седмица за ефективността на публичните финанси. „България е една от осемте държави, която не попада в нито една група за добре или средно ефективни финанси. Ние сме или най-зле или в категорията зле – от гледна точка на това как се харчат, как достигат до хората и има ли смисъл от тези пари.“

„България продължава да е на дъното от гледна точка на ефективност по основните области, които ни касаят – образование, здравеопазване“, каза Любомир Дацов, според когото „образованието е една от областите, където поне малко се имитират реформи, макар че резултатите не са достатъчно задоволителни“.

Дацов е категоричен, че трябва да се ускорят и радикализират промените и реформите в образованието и здравеопазването. „В здравеопазването няма да е ерес, ако се позаговори за тотална смяна на модела.“

„В социалната област, ако мога да използвам слоган, системата действително убива и ако се правят някакви стъпки, тези стъпки са толкова бавни, че според мен са неприемливи да продължават толкова дълго време и резултатите да бъдат такива“, посочи финансистът.

Относно анти-Covid мерките Любомир Дацов коментира:

„След март, когато започна кризата, от гледна точка на реакция на такъв тип криза някои неща трябва да са дали резултат, трябва да са балансирали ситуацията. В момента приблизително сметката показва, че между 600 и 700 милиона са съвкупните мерки, които са достигнали по схемата 60/40, програмата за стимулиране на бизнеса през Българската банка за развитие, програмата за кредитите за малките и средни предприятия. Съвкупното въздействие за седем месеца е около 600-700 милиона, тоест имаме помощ в рамките на 0.7-0.8% от БВП като въздействие. Само че понеже бюджетът не е продължил да харчи нормално, той е взел повече от нас. Тази помощ, макар и целева, се губи в общата политика на бюджета от гледна точка на стимулиране на икономиката.“

За тази година данните засега показват, че спадът на икономиката няма да бъде от порядъка на 7-8%, а по-скоро между 5 и 6%, уточни финансистът. „Следващата година може би ще бъде спадът около нулата или между 1 и 2%, и в същото време оповестените намерения означават между 5 до 10% номинално вдигане на различни разходи – за пенсии, социално подпомагане и други области.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Богдан Кирилов

Европейски мерки срещу недостига на лекарства

Днес Комисията по обществено здраве на ЕП ще приеме своята позиция по предложената реформа на законодателството на ЕС по отношение на лекарствените продукти за хуманна употреба, включително рационализирането на структурата и процедурите на Европейската агенция по лекарствата.  Пред БНР изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по..

публикувано на 19.03.24 в 10:58

Любомир Кючуков: Докато има опасност за Русия, обществото се консолидира, за да не дестабилизира държавата

Би било изненадващо, ако има изненадани от резултатите от изборите в Русия. Те бяха с предизвестен край . Това коментира Любомир Кючуков, дипломат и международен анализатор, в интервю пред БНР. "Има два елемента, които предопределиха резултатите.  Първо, това е системата, която облагодетелства сегашния президент  и ще е елементарно,..

публикувано на 18.03.24 в 13:55
Велислава Дърева

Велислава Дърева: Много е трудно някой да бъде патриарх след Дядо Неофит

"И патриарх Максим, и патриарх Неофит бяха наистина много ярки обединителни фигури . Българската православна църква съхранява българския дух, обединява българския народ, дава му надежда и упование. Това са личности, които имат невероятни заслуги за развитието на православната вяра в България." Това каза пред БНР журналистът Велислава Дърева и..

публикувано на 16.03.24 в 13:40
проф. Атанас Семов

Проф. Атанас Семов: Мисията на патриарх Неофит по опазване на православието трябва да продължи!

"Това е много голяма загуба за България. Освен предводител на Светата ни православна църква, патриарх Неофит беше от много малкото останали обединителни фигури . Той беше не просто благ, дълбоко човечен, но и свещеник в най-свещения смисъл на думата, изразител на особено дълбока ценностна система . Той беше, и в личното общуване, както и в..

публикувано на 16.03.24 в 11:59
В първия ден на национален траур - 15 март, опашките от вярващи, отдаващи последна почит на патриарх Неофит, не секнаха до късно вечерта

Стотици миряни изпращат патриарх Неофит в небесния му път

Стотици миряни си вземат последно сбогом с патриарх Неофит.  "Беше свята личност. За него могат да се кажат само най-добри неща. Беше помирител. Беше свят човек ", казва д-р Станчева, която е била 20 години личен лекар на патриарха. България си взема последно сбогом с патриарх Неофит   "Имах честта да познавам патриарх Неофит и да работя..

публикувано на 16.03.24 в 10:37

Сигнали за липсваща ваксина срещу вирусите на хепатит А и B

За липсваща ваксина срещу вирусите на хепатит А и B сигнализираха слушатели на "Хоризонт" . Ваксината не е част от имунизационния календар и се намира трудно в аптечната мрежа у нас от години, потвърди Силвана Лесидренска от сдружение "Хепактив". Наша проверка показа, че вносителят на този препарат е подал уведомление за временно преустановяване на..

публикувано на 15.03.24 в 11:41

Доц. д-р Боян Хаджиев: Изборните резултати в Русия ще послужат за аргумент да продължи войната

Изборните резултати в Русия ще послужат за аргумент да бъде продължена войната в Украйна . Това заяви пред БНР доц. д-р Боян Хаджиев - преподавател по международни отношения в УНСС. Започва тридневното гласуване на президентските избори в Русия Той прогнозира нова мобилизация след изборите на базата на резултата . Очаква се и промяна в..

публикувано на 15.03.24 в 09:56