Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доц. Жеко Милев: По-логичен вариант е преизчисление на старите пенсии

Снимка: Ани Петрова

Когато се говори за увеличаване на пенсии, правилно е да се вземе приносът на всяко лице и спрямо него да се направи увеличението. В момента 10% за най-ниските пенсии и по-нисък процент за по-високите е крачка към вид уравниловка на всички пенсии, което в средносрочен и дългосрочен период ще направи така, че хората няма да имат стимул да се осигуряват върху дохода, който реално получават“. Това каза пред БНР доц. Жеко Милев от УНСС.

Той подчерта, че в страната ни има една особеност – хора, работили една и съща работа, внасяли редовно осигурителните си вноски, но пенсионирали се в различен период от време, получават коренно различни пенсии:

„Причината е бързият ръст на средния осигурителен доход през годините, който играе важна роля при определянето на размера на пенсията“.

Според доц. Милев по-логичният вариант е да се направи преизчисление на старите пенсии и да се вземе настоящият среден осигурителен доход.

В предаването „12+3“ той допълни:

„Реформите вървят в две посоки – увеличаване на пенсионната възраст, което правим в България, и укрепване на капиталовите стълбове, тоест, въвеждане на компонент, който ще позволи на хората да спестяват допълнително и да получават допълнителна пенсия“.

Според доц. Жеко Милев до момента регулацията на втория стълб е вървяла адекватно, но наближава времето за приемане на допълнителни реформи, касаещи фазата на изплащане на пенсии.

„Не е изненада, че има хора, които се прехвърлят към първия стълб заради липсата на яснота каква пенсия ще получаватАко не стане чудо и демографската тенденция се обърне, вторият стълб ще изпитва все по-големи трудности. От тази гледна точка капиталовите стълбове ще бъдат от полза както за осигурените лица, така и за публичните финанси“.

Интервюто с доц. Жеко Милев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

1,4 млн. лева за "Патронажна грижа" във Велико Търново

Община Велико Търново надгражда проекта „Патронажна грижа“ с предоставяне на интегрирани здравно-социални услуги и психологическо консултиране, помощ при пазаруване и други услуги в подкрепа на хората от уязвимите за коронавирусна инфекция групи. Тази форма на подкрепа ще обхване още близо 180 жители на община Велико Търново - хора с увреждания,..

публикувано на 17.04.21 в 15:07
Румен Радев и Илияна Йотова

БСП подкрепи кандидатурата на Румен Радев за президент

Националният съвет на БСП ще подкрепи кандидатпрезидентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова. Четвърти час продължава заседанието. Приета е работна група. Тя ще води разговори с президента, в която влизат лидерът на БСП Корнелия Нинова, Кристиан Вигенин и други. Преди заседанието представители на младежката организация на БСП настояха за оставката..

публикувано на 17.04.21 в 14:31

Потьомкини села и забавни декори

Демокрацията представлява възможността на мнозинството обикновени хора да участват чрез избори, дискусии, партийни и други организации във формирането на дневния ред на обществото. Това обаче е един идеален модел, който никога не може да бъде реализиран в абсолютната си форма, но като фундаментална категория задава образец, по който трябва да..

публикувано на 17.04.21 в 14:21

17 април - Световен ден на хемофилията

С пускане на червени балони в небето пред Националния дворец на културата в София беше отбелязан днешният Световен ден на хемофилията. Организатор на флашмоба в знак на съпричастност към хората с нарушения в кръвосъсирването беше Българската асоциация по хемофилия. Целта на инициативата е да се покаже, че хората с хемофилия са единни, че не..

обновено на 17.04.21 в 14:13
Дъглас Мъри е един от малкото големи западни автори днес, които се противопоставят на тиранията на политическата коректност.

Дисекция на политкоректната патология

Културата на заличаване и премахване, политиките на идентичността, епохата на корпоративна цензура, професионални жертви и дигитално „изгаряне“ на книги , са отблъскващи съвременни явления, които структурират особено враждебна среда за всеки западен критик на прогресивната патология.  Хората губят работа и репутация, отряди с „редници“ и..

публикувано на 17.04.21 в 14:03
Село Ерден ще има нов водопровод.

Нов водопровод за монтанското село Ерден

След половин век експлоатация монтанското село Ерден ще има нов водопровод. Подмяната ще бъде на централната улица в селото. Тръбите за питейната вода ще бъдат подменени на централната улица в продължение на 2,2 километра. Улица „Първа“ попада в преасфалтирането на пътя от разклона на Монтана до село Мърчево, припомни кметът на община..

публикувано на 17.04.21 в 13:56
Едно от малкото места, на които плакатите са премахнати от информационните табла.

Над 30 акта в Мездра и Враца заради непремахнати агитационни материали

Във Враца и Мездра съставиха над 30 акта на партии и коалиции за нарушения на правилата за агитационните изборни материали. Партиите и коалициите имаха срок до миналата неделя да премахнат агитационните материали за изборите. През тази седмица общинските администрации във Враца и Мездра проверяваха отлепени ли са плакатите от таблата за..

публикувано на 17.04.21 в 13:46