Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Дуранкев: Държавата я очаква по-тежка зима от 1997-а година

ЕС не е приел своя бюджет и не е ясно какво ще получим, подчерта икономистът

Проф. Боян Дуранкев
Снимка: БГНЕС

"ЕС не е приел своя бюджет и не е ясно какво ще получим, затова трябва да се мисли отговорно, пестеливо и най-вече консенсусно", каза проф. Боян Дуранкев и прогнозира първата по-тежка зима от 1997-а година, но уточни, че трудностите ще са за държавата, а не за гражданите, "защото управляващите ще трябва да вземат безкрайно отговорни решения и то не само за догодина, но и за далечното бъдеще". Той подчерта, че няма друга държава, в която всички институции "да са на нож" една срещу друга.

"В момента прогнозите са повече дело на астролози, отколкото на икономисти, причината за това е проста - намираме се в средата на октомври, а не е ясно онова, което броди из Европа и света - коронавирусът, какви ограничения ще наложи, но е ясно, че тези, които изпуснаха влака за решаване на този проблем - като България, за разлика от Австралия, Тайван и Китай, вероятно ще се наложат рестрикции, въпреки че те се отлагат. Колкото по-късно дойдат, толкова по-зле", коментира икономистът.

Има спад на потреблението в страната с около 3% от началото на годината, посочи проф. Дуранкев и добави, че дори няма инфлация.

Той изказа учудване от "раздаването на пари на калпак в края на мандата, когато е редно правителството да си направи актуализация на бюджета и да подготви кризисен бюджет за 2021-ва, с прогнози за 2022-ра година".

"Ако спаднем с 5% през тази година, това означава, че след това можем да се върнем на старото ниво, ако всичко се развива добре, някъде към 2023-та година. ... Държавата трябва доста резервирано да се отнася към бюджета", подчерта проф. Дуранкев.  

Интервюто на Даниела Големинова с проф. Боян Дуранкев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

МВФ очаква спад на БВП на България с 4% през 2020 г.

Международният валутен фонд очаква свиване на БВП на България с 4,0% през тази година, последван от икономически растеж с 4,1% през 2021 година. Това показва последния доклад "Световни икономически перспективи" на МВФ, представен във вторник...

публикувано на 13.10.20 в 16:29
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поисканият референдум за съдбата на фалиралото ВиК-Дупница отива в съда

Поисканият референдум за съдбата на фалиралото ВиК-Дупница отива в съда, след като общинските съветници гласуваха против допитването. От Инициативния комитет, събрал необходимите над 5 хиляди подписа, обявиха, че следващата седмица ще внесат жалба в..

публикувано на 11.08.24 в 21:50
Президентът на САЩ Джо Байдън кара велосипед в Рехобот Бийч, щата Делауеър, 11 август 2024 година

Байдън заяви пред CBS, че Тръмп е "истинска опасност за американската сигурност"

Президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви в първото си телевизионно интервю, откакто се отказа от надпреварата за Белия дом, че кандидатът на републиканците Доналд Тръмп е "истинска опасност за американската сигурност". "Запомнете думите ми -..

публикувано на 11.08.24 в 21:28

На този етап няма опасност пожарът в РСМ, който гори до границата, да навлезе на наша територия

Към момента няма опасност големият пожар в Република Северна Македония, който е близо до границата с България, да се прехвърли на наша територия. Нов пожар до границата с България Това стана ясно, след като екипи от служители на Пожарната и от..

публикувано на 11.08.24 в 21:09

Одеса е атакувана с ракети откъм Черно море, съобщиха местни канали

Одеса е била обект на атака с балистични ракети от Крим, съобщиха местни канали в Телеграм, цитирани от БТА.  Сирените са били задействани в 19:17 часа, минути след това в града отекнаха експлозии.  Жителите в Одеса и областта са призовани да отидат в..

публикувано на 11.08.24 в 20:34
Групата от Босилеград отпътува през ГКПП  Рибарци  и Олтоманци за Черноморието.

50 деца от Босилеград ще летуват в Равда с финансовата подкрепа на НС

50 деца с трима ръководители тази сутрин заминаха от Босилеград на 10-дневна лятна ваканция в курорта Равда на Черноморието Почивката се провежда благодарение на финансовата подкрепа на Народното събрание на Република България и партньорството на..

публикувано на 11.08.24 в 20:05
Фестивал на виното и фермерските деликатеси в Плевен

Фестивал на виното и фермерските деликатеси събира в Плевен производители от Северна България

В Плевен подготвят Фестивал на виното и фермерските деликатеси. Второто издание събира производители от Северна България и ценители в края на август.  До момента участие са потвърдили 20 малки и средни фермери и фирми. Градът става домакин на..

публикувано на 11.08.24 в 19:47
Австрийският канцлер Карл Нехамер.

Австрийският канцлер настоя службите да получат повече възможности да следят съобщенията в мобилни приложения

Австрийският канцлер Карл Нехамер настоя разузнавателните служби да получат повече възможности да следят съобщенията в мобилните приложения. Призивът идва, след като по-рано тази седмица беше предотвратен самоубийствен атентат, планиран да бъде..

публикувано на 11.08.24 в 19:46