Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Спомен за композитора Димитър Шампион

Снимка:

Да се говори за напълно забравен български композитор е сложна задача. Поводът да си припомним за Димитър Шампион е 125-годишнината от неговото рождение на 10 октомври 1895 г. През първата половина на ХХ век са били популярни детските му оперети, особено “Малкият музикант“, която се смята за едно от най-добрите постижения в този жанр у нас. Поставяни са в нашите театри негови музикално-сценични творби, популярни са били неговите танцови пиеси. Единственото, което днес припомня неговото присъствие в нашата музика, е много популярната песен „Драгиева чешма“, която дълго време е смятана за народна песен, а не се знае, че е авторска - на Димитър Шампион.

Роден е в Сливен, в учителско семейство. От малък се учи да свири на мандолина, а първите му композиционни опити са мазурката „Майско утро“ и полката „Виолетки“. В гимназията учи музикални инструменти и оркестрация при местния учител Каломати, който има голям принос за музикалното обучение на българските ученици, и хармония при известния композитор Мишо Тодоров. Димитър Шампион бързо става популярен на музикалните вечеринки в родния си град със своите композиции, на които сам акомпанира на китара. Започва да свири и на цигулка, чете много класическа литература. След завършване на гимназиалното образование участва в Балканската война, учи в школата за запасни офицери, даже през 1916 г. е командир на взвод в 29-и ямболски пехотен полк по време на войната. Изучава за известно време теория на музиката в Скопие, след това заминава за София, където учи при Добри Христов.

На  21 януари 1923 г. е премиерата на първата оперета на Димитър Шампион - „Иманяри“, която получава много ласкава оценка от критиката. Следват още няколко детски оперети: „Малката царкиня“, изпълнена за първи път на сцената на Народния театър от ученички от сиропиталището „Цар Борис Търновски“; “Щастливото  сираче“, “Змей“. През 1930 г. предоставя пет симфонични творби на Гвардейския оркестър - три са одобрени и изпратени в Италия, за да бъдат изпълнени в Асизи на сватбата на цар Борис и царица Йоана. В следващите години композира героична оперета „Хайдути“ по разказа на Йовков “Шибил“, изпълнена от оперетен състав при културния дом в Сливен под диригентството на Никола Веков. Композира и операта „Майстори“ по пиесата на Рачо Стоянов. Две негови оперети, обработени от Макс Раймонд - „В клетката на изобретателя“ и „Любов край Нил“ през 30-те години се играят във френски и италиански морски курорти.

Други негови композиции са оперите „Светозар“, “Скъперникът“ по Молиер с либрето на Асен Разцветников, още детски оперети, композицията „Хан Аспарух", прослушана и одобрена в Лайпциг (вероятно и изпълнена), увертюрите „Той не умира“, “Балканът пее хайдушка песен“, много шлагери и танцови пиеси.

За съжаление, никакви ноти не са останали от цялото това голямо творчество на Димитър Шампион - всичко изгаря по време на бомбардировките през 1944 г. в София. Същата година той се завръща в родния си град и отдава силите си за създаването на Сливенската работническа опера. От неговите музикално-сценични творби най-дълъг живот има детската оперета “Малкият музикант“ - тя е играна над 600 пъти, като е представена и в 116 селища на страната.

Съвсем случайно е открито, че именно Шампион е автор на популярната песен „Драгиева чешма“ - когато семейство предава в архива на музея в Сливен нахвърляните върху салфетка ноти, които той композира след като прочита текста на песента. Изключително скромен, работлив, той не шуми около себе си, не привлича вниманието с успехите си. Цял живот няма средства да си купи пиано и всичко композира на китарата си. 

Димитър Шампион умира на 4 октомври 1966 г.

Разказът за живота и творчеството на Димитър Шампион можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Мануел Вилас

Писателят Мануел Вилас: Нашият живот винаги е свързан с другите

Мануел Вилас е един от значителните съвременни поети и писатели на испанската литература. Получава многобройни награди за творчеството си, а през 2019 година печели наградата „Планета“ за принос към испанската литература с романа си “Ordesa” - „Ордеса“. Рада Панчовска преведe поезията на Мануел Вилас и това беше и повод той да гостува в..

публикувано на 29.11.20 в 18:07

Христо Кърджилов: Комиксът трудно проби и намери място в изкуството

Макар и в онлайн формат, в Столичната библиотека се провежда комикс-студио в събота от 12.00 до 13.30 часа на художника Христо Кърджилов. Темата е "Пипи празнува рождения си ден". Инициативата се провежда със съдействието на Кралство Швеция в България по случай 75-ата годишнина от излизането на книгата на Астрид Линдгрен. Христо..

публикувано на 29.11.20 в 16:36
Ерсин Мустафов

Група JEREMY? подготвя трети албум

Преди няколко дни беше открадната техника на музикантите от група JEREMY?. В предаването "Хоризонт до обед" Ерсин Мустафов, вокалист и един от създателите на инди-рок групата, сподели: "Налага ми се няколко пъти в месеца да пътувам до София и този път трябваше да пътувам за снимките на видеоклип на новия ми сингъл, който все пак осъществихме, но..

публикувано на 27.11.20 в 15:25

На бис - проф. Сава Димитров

В това издание на предаването „На бис – българските музиканти“ гостува проф. д-р Сава Димитров – новият ректор на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София. Постът той пое през септември 2020 г. Говорим за предизвикателството на управляваш това учебно заведение в наше време, както и за уникалния му род, в който той е..

публикувано на 26.11.20 в 12:48

Спомен за Александър Моцев

В рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" припомняме делото на един забравен български музикант - Александър Моцев, който в средата на ХХ век работи като музиковед, фоклорист, диригент и педагог. Поводът е 120-годишнината от неговото рождение на 16 ноември 1900 г. Роден е в Лом, през 1925 г. завършва теоритичния отдел на..

публикувано на 25.11.20 в 20:23

Трио "Имаж" включи българска музика в третия си албум

Благодарение на пианиста Павлин Нешев в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" имаме възможност да направим световната радиопремиера на новия албум на Трио "Имаж", в което заедно с него свирят цигуларката Гергана Гергова и виолончелистът Томас Кауфман. Камерният ансамбъл работи приоритетно в Берлин, но славата му отдавна е излязла извън..

публикувано на 25.11.20 в 19:44
Найден Тодоров на церемонията

Маестро Найден Тодоров: Стараем се да поддържаме огъня и да носим духовна подкрепа

Две много специфични програми подготвяше Софийската филхармония за тази седмица: на 26 ноември в зала "България" от 19 часа е концертът под надслов La Dolce Vita с музика на италианските майстори на филмовата музика Нино Рота и Енио Мориконе, работили в близък контакт с великия режисьор Федерико Фелини, 100-годишнината на когото светът отбеляза през..

публикувано на 25.11.20 в 18:56