Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спомен за композитора Димитър Шампион

Снимка:

Да се говори за напълно забравен български композитор е сложна задача. Поводът да си припомним за Димитър Шампион е 125-годишнината от неговото рождение на 10 октомври 1895 г. През първата половина на ХХ век са били популярни детските му оперети, особено “Малкият музикант“, която се смята за едно от най-добрите постижения в този жанр у нас. Поставяни са в нашите театри негови музикално-сценични творби, популярни са били неговите танцови пиеси. Единственото, което днес припомня неговото присъствие в нашата музика, е много популярната песен „Драгиева чешма“, която дълго време е смятана за народна песен, а не се знае, че е авторска - на Димитър Шампион.

Роден е в Сливен, в учителско семейство. От малък се учи да свири на мандолина, а първите му композиционни опити са мазурката „Майско утро“ и полката „Виолетки“. В гимназията учи музикални инструменти и оркестрация при местния учител Каломати, който има голям принос за музикалното обучение на българските ученици, и хармония при известния композитор Мишо Тодоров. Димитър Шампион бързо става популярен на музикалните вечеринки в родния си град със своите композиции, на които сам акомпанира на китара. Започва да свири и на цигулка, чете много класическа литература. След завършване на гимназиалното образование участва в Балканската война, учи в школата за запасни офицери, даже през 1916 г. е командир на взвод в 29-и ямболски пехотен полк по време на войната. Изучава за известно време теория на музиката в Скопие, след това заминава за София, където учи при Добри Христов.

На  21 януари 1923 г. е премиерата на първата оперета на Димитър Шампион - „Иманяри“, която получава много ласкава оценка от критиката. Следват още няколко детски оперети: „Малката царкиня“, изпълнена за първи път на сцената на Народния театър от ученички от сиропиталището „Цар Борис Търновски“; “Щастливото  сираче“, “Змей“. През 1930 г. предоставя пет симфонични творби на Гвардейския оркестър - три са одобрени и изпратени в Италия, за да бъдат изпълнени в Асизи на сватбата на цар Борис и царица Йоана. В следващите години композира героична оперета „Хайдути“ по разказа на Йовков “Шибил“, изпълнена от оперетен състав при културния дом в Сливен под диригентството на Никола Веков. Композира и операта „Майстори“ по пиесата на Рачо Стоянов. Две негови оперети, обработени от Макс Раймонд - „В клетката на изобретателя“ и „Любов край Нил“ през 30-те години се играят във френски и италиански морски курорти.

Други негови композиции са оперите „Светозар“, “Скъперникът“ по Молиер с либрето на Асен Разцветников, още детски оперети, композицията „Хан Аспарух", прослушана и одобрена в Лайпциг (вероятно и изпълнена), увертюрите „Той не умира“, “Балканът пее хайдушка песен“, много шлагери и танцови пиеси.

За съжаление, никакви ноти не са останали от цялото това голямо творчество на Димитър Шампион - всичко изгаря по време на бомбардировките през 1944 г. в София. Същата година той се завръща в родния си град и отдава силите си за създаването на Сливенската работническа опера. От неговите музикално-сценични творби най-дълъг живот има детската оперета “Малкият музикант“ - тя е играна над 600 пъти, като е представена и в 116 селища на страната.

Съвсем случайно е открито, че именно Шампион е автор на популярната песен „Драгиева чешма“ - когато семейство предава в архива на музея в Сливен нахвърляните върху салфетка ноти, които той композира след като прочита текста на песента. Изключително скромен, работлив, той не шуми около себе си, не привлича вниманието с успехите си. Цял живот няма средства да си купи пиано и всичко композира на китарата си. 

Димитър Шампион умира на 4 октомври 1966 г.

Разказът за живота и творчеството на Димитър Шампион можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стоян Варналиев

Стоян Варналиев за почитта към народната песен и неговата учителка Вълкана Стоянова

Стоян Варналиев е български народен певец, изпълняващ тракийски народни песни. Той е ученик на известната тракийска народна певица Вълкана Стоянова. "Аз нямах представа, че съществуват такива песни като нейните (Вълкана Стоянова - бел. на редактора), не бях чувал, но когато чух за първи път "Димитър кара гемия" в едно предаване, онемях,..

публикувано на 19.04.21 в 17:13

Мирела Иванова: "Бележките под линия" е прочит на веселия ужас на съществуването ни

"Бележките под линия" е вторият спектакъл в Народния театър "Иван Вазов", който носи подписа на поетесата и драматург Мирела Иванова.   "Представлението е дело на режисьорката Катя Петрова и една трагикомична игра по моя текст на великолепните актриси Мария Каварджикова, Параскева Джукелова, Илиана Коджабашева,  Ана Пападопулу, Вяра Табакова..

публикувано на 19.04.21 в 15:01

34 художници рисуват по столична улица

Fine Acts с нова шарена инициатива за по-пъстър свят без реч на омраза . 34 художници се включиха в инициатива за изрисуване на столичната улица „Бачо Киро“.  „Рисунките ни трябва  да провокират чрез изкуството емпатия у хората по важни социални и обществени теми “, каза в „Хоризонт до обед“ Ана Алексиева от Fine Acts.  Графити артистът..

публикувано на 19.04.21 в 13:05

Подготвят гостуване на Филхармония „Пионер“ във Виена през ноември

Появата на пандемията, породена от COVID-19, и продължителните периоди на локдаун в културния сектор в Австрия не възпират устрема на личности, които са вдъхновители с широк хоризонт на идеите и инициатори на събития, съчетаващи висока художествена стойност с обществено-социална значимост. Такава фигура е д-р Александър Александров , който..

публикувано на 19.04.21 в 10:54
Алекс Цонков

„Играта продължава“ – дебютен сборник с разкази на Алекс Цонков

Сборникът с 13 разказа "Играта продължава" е дебютен за Алекс Цонков, но увенчава продължителни опити в писането, стартирали още в детството му.  " Още от малък започнах да пиша една книга – игра на тетрадка с химикал, върху която залепвах с тиксо ксерокопирани илюстрации от други книги ", сподели авторът в предаването "Графити по въздуха"...

публикувано на 19.04.21 в 10:23

Димаш Кудайберген грабва с музиката

Почитателите на музикалните изпълнения на талантливия казахстански певец Димаш Кудайберген създадоха фен клуб в България.  "Димаш е освен уникален музикант с необичаен диапазон на гласа и като характер е много интересен. Той впечатлява с това, че с музиката може да разкаже такава история, че те грабва и почти не дишаш, докато го слушаш ...

публикувано на 19.04.21 в 09:47
Участие на вокалната група „Радиодеца“ в БНР на Фестивала на изкуствата и науката „Сен Дени” през 2017 година

Групата "Радиодеца" на БНР ще участва в онлайн изданието на Фестивала „Сен Дени”

На 19 април вокална група "Радиодеца" на БНР ще вземе участие в онлайн изданието на Фестивала на изкуствата и науката „Сен Дени”, който в предишни години се провеждаше в красивия френски град Льош. 15-ото издание на фестивала ще се проведе от 18 до 23 април онлайн. "Ние сме гостували четири пъти преди това - 2014, 2015, 2017 и 2019 г. с..

публикувано на 18.04.21 в 16:12