Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за композитора Димитър Шампион

Снимка:

Да се говори за напълно забравен български композитор е сложна задача. Поводът да си припомним за Димитър Шампион е 125-годишнината от неговото рождение на 10 октомври 1895 г. През първата половина на ХХ век са били популярни детските му оперети, особено “Малкият музикант“, която се смята за едно от най-добрите постижения в този жанр у нас. Поставяни са в нашите театри негови музикално-сценични творби, популярни са били неговите танцови пиеси. Единственото, което днес припомня неговото присъствие в нашата музика, е много популярната песен „Драгиева чешма“, която дълго време е смятана за народна песен, а не се знае, че е авторска - на Димитър Шампион.

Роден е в Сливен, в учителско семейство. От малък се учи да свири на мандолина, а първите му композиционни опити са мазурката „Майско утро“ и полката „Виолетки“. В гимназията учи музикални инструменти и оркестрация при местния учител Каломати, който има голям принос за музикалното обучение на българските ученици, и хармония при известния композитор Мишо Тодоров. Димитър Шампион бързо става популярен на музикалните вечеринки в родния си град със своите композиции, на които сам акомпанира на китара. Започва да свири и на цигулка, чете много класическа литература. След завършване на гимназиалното образование участва в Балканската война, учи в школата за запасни офицери, даже през 1916 г. е командир на взвод в 29-и ямболски пехотен полк по време на войната. Изучава за известно време теория на музиката в Скопие, след това заминава за София, където учи при Добри Христов.

На  21 януари 1923 г. е премиерата на първата оперета на Димитър Шампион - „Иманяри“, която получава много ласкава оценка от критиката. Следват още няколко детски оперети: „Малката царкиня“, изпълнена за първи път на сцената на Народния театър от ученички от сиропиталището „Цар Борис Търновски“; “Щастливото  сираче“, “Змей“. През 1930 г. предоставя пет симфонични творби на Гвардейския оркестър - три са одобрени и изпратени в Италия, за да бъдат изпълнени в Асизи на сватбата на цар Борис и царица Йоана. В следващите години композира героична оперета „Хайдути“ по разказа на Йовков “Шибил“, изпълнена от оперетен състав при културния дом в Сливен под диригентството на Никола Веков. Композира и операта „Майстори“ по пиесата на Рачо Стоянов. Две негови оперети, обработени от Макс Раймонд - „В клетката на изобретателя“ и „Любов край Нил“ през 30-те години се играят във френски и италиански морски курорти.

Други негови композиции са оперите „Светозар“, “Скъперникът“ по Молиер с либрето на Асен Разцветников, още детски оперети, композицията „Хан Аспарух", прослушана и одобрена в Лайпциг (вероятно и изпълнена), увертюрите „Той не умира“, “Балканът пее хайдушка песен“, много шлагери и танцови пиеси.

За съжаление, никакви ноти не са останали от цялото това голямо творчество на Димитър Шампион - всичко изгаря по време на бомбардировките през 1944 г. в София. Същата година той се завръща в родния си град и отдава силите си за създаването на Сливенската работническа опера. От неговите музикално-сценични творби най-дълъг живот има детската оперета “Малкият музикант“ - тя е играна над 600 пъти, като е представена и в 116 селища на страната.

Съвсем случайно е открито, че именно Шампион е автор на популярната песен „Драгиева чешма“ - когато семейство предава в архива на музея в Сливен нахвърляните върху салфетка ноти, които той композира след като прочита текста на песента. Изключително скромен, работлив, той не шуми около себе си, не привлича вниманието с успехите си. Цял живот няма средства да си купи пиано и всичко композира на китарата си. 

Димитър Шампион умира на 4 октомври 1966 г.

Разказът за живота и творчеството на Димитър Шампион можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изтича срокът за българското предложение за "Оскар"

До 18 юли ще се приемат номинации кой филм да е българското предложение за "Оскар", съобщават от Министерството на културата. На какви критерии трябва да отговаря националното предложение? Съгласно правилата на Американската филмова академия в категорията за международен филм право да участват имат анимационни, документални и игрални..

публикувано на 14.07.24 в 08:46

"Не си отивай" е първата песен на Цветелин Наков

"Не си отивай" е първата песен на Цветелин Наков . Тя е сбъднатата негова мечта. Цял живот е искал да се занимава с музика. Автор на текста на песента е Дамян Дамянов. "Тук е мястото да благодаря на Надежда Захариева за невероятната възможност да изпея точно този текст на Дамян Дамянов." В избора на песен е замесен Рафи Жамакорцян, който е създал..

публикувано на 14.07.24 в 08:02

Мъдростта на потомката Райна Дамянова

Всъщност не ви казвам нищо ново. От двама дълбоки поети, нормално е поне една наследница да продължи поетичната нишка, макар и по свой самобитен начин. Това прави Райна Дамянова, дъщерята на Надежда Захариева и Дамян Дамянов, в стихосбирката "До мръкване", издадена в края на миналата година. Красиво оформена, книгата съдържа изблици от..

публикувано на 14.07.24 в 05:32
Олга Дойкова

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Приз "Олга Камбурова" за цигуларката Олга Дойкова

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" представяме носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Галаконцерт "Музикант на годината 2023" - видеозапис 16-годишната цигуларка Олга Дойкова получи специалната награда "Олга Камбурова" в подкрепа на младите..

публикувано на 12.07.24 в 21:07
Момент от протест на културни дейци срещу недостатъчното финансиране на сектора от държавния бюджет

ПВУ - глътка въздух за творците

Подкрепата за културата в Плана за възстановяване и устойчивост е двойно по-висока от тази в националния бюджет . Това обясни пред БНР Асен Асенов, културен мениджър, директор на Фондация "Едно за култура и изкуства". По думите му, налице са гаранции, че българските творци ще получат достатъчно много средства, "за да няма оправданието,..

публикувано на 12.07.24 в 11:09
Проф. Саша Попов

Спомен за големия музикант Саша Попов

На 11 юли се навършват 125 години от рождението на големия български диригент Саша Попов - основоположникът на българското професионално симфонично дело.  Той е създател на първата симфонична формация у нас - Академичния симфоничен оркестър през 1928 г., по-късно, през 1936 г., прераснал в Царски военен симфоничен оркестър, последван от Държавния..

публикувано на 11.07.24 в 14:22

Джаз и арт в троянското село Орешак

В Националното изложение на занаятите в троянското село Орешак тази вечер се открива второто издание на джаз, арт и еко фестивал. В първата фестивална вечер, която е със свободен вход, гостите на изложението ще се насладят на изпълненията на джаз-групи от България, Китай и Бразилия, а през всички фестивални дни в парка на изложението ще са..

публикувано на 11.07.24 в 08:10