Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Минков: Ако спрем Северна Македония към ЕС, ефектът ще е опустошителен

Снимка: БГНЕС

Фактите са свещени, коментарите са свободни. Ако пренесем този принцип върху работата на двустранната комисия Северна Македония - България, личат двата различни подхода на членовете от българска страна – които поставят фокуса върху фактите такива, каквито са, и на членовете от македонска страна, които държат на свободната интерпретация“. Това коментира пред БНР журналистът и дългогодишен кореспондент на БНР в Скопие Мартин Минков.

По думите му темата „Гоце Делчев“ е ключова в работата на комисията:

„Стъпвайки върху фактите такива, каквито са, докато не се възприеме успореден подход от двете страни на комисията, тя ще зацикля… И от двете страни се стигна до свръхочаквания върху работата на комисията… Тази комисия трябва да е перманентна“.

Той отбеляза като недостатък липсата на взаимното отваряне на двете страни в икономически и в културен аспект.

В предаването „Събота 150“ Минков допълни:

Договорът между двете страни не може да се свежда само до историята, до работата на комисията, той е основа за развитие на бъдещите отношения. В момента сме в деликатен период, тъй като предстои трудно решение относно началото на процес на преговори за присъединяване... Надявам се да не се стигне до блокиране на началото на преговорния процес на Република Северна Македония... Ако Република Северна Македония се окаже спряна от нас, ефектът би бил опустошителен за нашите отношения. Но е необходим политически импулс. Очаквам го от евентуалната бъдеща междуправителствена среща преди окончателното решение за началото на преговорите“.

Интервюто с Мартин Минков можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Външните министри на България и на Северна Македония Екатерина Захариева и Буяр Османи. Според проф. Брунбауер не е работа на държавата да казва как да се чете историята.

Проф. Брунбауер: По темата „Македония“ българите правят от мухата слон

„Реакцията е разбираема, защото през последните години Република Северна Македония трябваше да направи много болезнен компромис с името си, така че Гърция да отключи пътя ѝ към НАТО и към Европейския съюз. И сега се появяват тези искания от..

публикувано на 17.10.20 в 09:59
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Джартов

Гл. комисар Джартов: Включваме допълнителни екипи в гасенето на пожара край Стара Загора

Допълнителни екипи на пожарната ще се включат в гасенето на пожара, който пламна днес край Стара Загора. Това съобщи за БНР гл. комисар Александър Джартов, директор на главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението". "Имаме..

публикувано на 15.07.24 в 22:12
Красимир Стоев

Красимир Стоев: От четвъртък разхлажадне, дъжд и градушки

Доста високи температури и горещата вълна продължава и през следващите 48 часа, дори температурите още малко ще се повишат, предупреди синоптикът от НИМК Красимир Стоев в интервю пред БНР.   Захлаждане ще има в четвъртък и петък, когато се очакват..

публикувано на 15.07.24 в 21:53

В Силистра термометрите стигат до 45 градуса

От година на година лятото в Силистренско става все по-горещо, а зимите все по-меки.  Последно Дунава е замръзвал през 2017-та година, а жегите при 35-40 градуса са вече ежедневие. От петък се пристъпи и към затваряне на път I-7 – Силистра –..

публикувано на 15.07.24 в 21:31

ЕС удължи с една година санкциите срещу Иран заради подкрепата му за руска война в Украйна

Страните - членки на ЕС удължиха с една година санкциите, наложени заради подкрепата на Иран за руската агресия в Украйна и за бунтовнически групировки в Близкия изток и Червено море. Мерките се отнасят и за флотата на Корпуса на гвардейците на..

публикувано на 15.07.24 в 20:48

Гасенето на пожара край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и утре

Гасенето на пожара   край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и  утре. През  целия  ден три противопожарни екипа, два екипа с леки автомобили с 11 служители и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" през бяха на терена и гасиха..

публикувано на 15.07.24 в 20:36

Св. Синод на БПЦ с призив за молитва и подкрепа към борещите се с огнената стихия в страната

Св. Синод на БПЦ отправя призив за молитва и подкрепа към огнеборците, служителите на МВР, доброволците и всички, които помагат в борбата с огнената стихия в страната, както и за подкрепа към всички пострадали, загубили своя дом. Нека в тези..

публикувано на 15.07.24 в 20:25

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради бушуващия край града пожар

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради пожара, който бушува край града. В гасенето участват 7 екипа на пожарната в Стара Загора, Казанлък и Чирпан. В борбата с пламъците се включват и военните, горски служители и десетки..

публикувано на 15.07.24 в 20:21